Bogati Rusi so se tresli do zadnjega

V prvem kolu evropskega pokala je Olimpija izgubila s Kubanom.

Objavljeno
13. oktober 2016 01.10
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Čeprav je Union Olimpija v 1. kolu evropskega pokala pričakovano izgubila z Lokomotivom iz Kubana, so košarkarji ljubljanske zasedbe pokazali srčno in borbeno igro. Zdaj je glavna naloga, da takšne predstave ponovijo v ligi ABA in v slovenskem prvenstvu.

Košarkarji Olimpije so imeli tekmo evropskega tekmovanja, ta je bila v mali dvorani Tivoli, nasprotnik pa je bil iz Rusije, še v pretekli sezoni je igral na evroligaškem zaključnem turnirju četverice. Sliši se nostalgično, kot da gre za čas izpred petnajstih let, toda kruta realnost je, da Olimpija nikakor ni več klub, ki bi pred fanatično množico v tivolskem kotlu premagoval največje evropske klube. Zeleni dres, legendarna dvorana in vrhunski nasprotnik preprosto niso dovolj, da bi se spet obudili stari časi ljubljanske košarke.

Če ne drugega, so manjkali številni navijači na tribuni. Nekoč so ljudje že več dni pred tekmo stali v dolgih vrstah za vstopnico, a včeraj slabo uro pred obračunom s Kubanom je pred blagajno stal le eden. Na koncu se je zbralo dobrih tisoč ljudi, vendar jim zagotovo ni bilo žal. Borbena ljubljanska zasedba jih je celo prisilila v ploskanje in vzklikanje: »Olimpija! Olimpija! Olimpija!« Vrhunec je bilo zabijanje Gregorja Hrovata v prvem polčasa za 22:19, gostujočemu trenerju Fotiosu Katsikarisu pa ni preostalo drugega, kot da vzame novo minuto odmora. Nekdanji grški in ruski selektor je bil opazno nejevoljen zaradi blede igre lastne ekipe. Z glavo je zmajeval tudi generalni direktor Kubana Aleksej Savrašenko, nekdanji ruski reprezentant in soigralec Matjaža Smodiša pri CSKA.

Toda ko je zavrela grška kri na ruski klopi, so se malce zbrali tudi drago plačani igralci Kubana. V nekaj minutah so zaostanek treh točk spremenili v prednost sedmih, Olimpiji pa do konca polčasa dovolili le še en koš. Rezultat prvega polčasa tudi jasno nakazuje na slab strelski večer obeh zasedb.

Tudi v drugem delu je Olimpijin trener Gašper Okorn na igrišče poslal isto peterko in verjetno svoje najboljše može – Jeffersona, Mulalića, Mesička, Bubnića in Jankovića. Kljub temu je veliko menjal, zato je kar devet njegovih igralcev zbralo več kot deset minut igre. Ni se uštel, saj so z agresivno igro živcirali gostujoče tekmece, vendar je malce tudi presenetil, saj je Olimpija trošila veliko energije z obrambo po celem igrišču, to pa so Ljubljančani nato občasno spreminjali v consko postavitev. Presenetil pa zato, ker je Okorn dan pred tekmo govoril, da sta za Ljubljančane bistveno pomembnejši naslednji tekmi s Polzelo (jutri) in Partizanom (nedelja), zato bodo imeli po sinočnji tekmi največ dela maserji in fizioterapevti.

Ampak kako bi vendar Olimpijini košarkarji igrali z ročno, če pa so bili do zadnjega v igri za zmago. V zadnji četrtini so bogatim Rusom spet zadihali za ovratnik in jih prisilili v zavzeto igro do zadnjih trenutkov. S takšno borbenostjo bo Olimpija skoraj zagotovo dosegla kakšno zmago tudi v evropskem pokalu.

»Kuban je izvrstna ekipa, zato je bila naša motivacija na vrhuncu. Borili smo se vseh 40 minut, toda Kuban je izkoristil naše napake in zadel nekaj trojk. Tudi navijači cenijo, da smo se borili do zadnjih trenutkov,« je povedal Gregor Hrovat in dodal: »Ne smemo delati razlik, zato moramo imeti enako motivacijo tudi jutri na Polzeli.«