Branilci naslova zadnji polfinalisti

Košarka: Krka v jutrišnjem polfinalu pokala Spar s Hopsi, grenak priokus v Stožicah.

Objavljeno
16. februar 2017 22.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Novo mesto – Seznam udeležencev letošnjega sklepnega turnirja pokala Spar so zaokrožili košarkarji Krke, ki so v četrtfinalu dvakrat ugnali Sixt Primorsko in se šestič zapored prebili med najboljšo četverico. V Domžalah bodo poskusili osvojiti četrto pokalno lovoriko v nizu, njihovi polfinalni tekmeci pa bodo polzelski Hopsi.

Medtem ko je evropski podprvak Fenerbahče obtičal že četrtfinalu turškega pokala, v katerem ga je prekosil Anadolu Efes z 82:74, se je v slovenski polfinale uvrstila vodilna četverica državnega prvenstva ob le dveh porazih v osmih tekmah. Kot zadnja se je med elito uvrstila branilka naslova Krka, ki je ugnala tekmece s skupno razliko pičlih šestih točk, a ni bila v resnejši nevarnosti. Tudi v revanši na novomeškem parketu je potegnila od prve sekunde in v 13. minuti vodila s 24:16, pet minut pozneje s 34:25, v 32. minuti pa že z 61:43. Zadnjih osem minut tekme je pripadlo Primorcem z 20:7, vendar pod vodstvom Dude Sanadzeja (za dve 6:8, za tri 2:4) in Bojana Radulovića niso zmogli popolnega zasuka. Erjon Kastrati (15 točk in 8 skokov), Ron Curry, Sandi Čebular in soigralci so bili na koncu uspešnejši, čeprav so zadeli le tri trojke (gosti 4), zbrali osem točk manj z meti za dve točki in izgubili skok s 34:43. Vse so nadomestili s 16 točkami presežka pri prostih metih.

»Žal se ni izšlo po naših željah, smo pa pokazali določene odlike in značaj, kar je spodbudno pred nadaljevanjem DP. Krka je veliko stavila na telesno moč, saj nismo bili konkurenčni,« je ocenil trener poražencev Aleksander Sekulić.

Z najbolj grenkim priokusom pričakujejo jutrišnji polfinale košarkarji Uniona Olimpije, saj so se njihove vrste zredčile že prek kritične meje. V sezono so vstopili z Brandonom Jeffersonom, Blažem Mesičkom, Mirkom Mulalićem, Devinom Oliverjem in Nikolo Jankovićem v udarni peterki, v Domžalah bo lahko trener Gašper Okorn računal le na Jankovića in Jeffersona, pa še ta si ni povsem opomogel po hudem zvinu gležnja. Oliver si je tik pred koncem sredine revanše s Heliosom poškodoval koleno, Mesiček že dva meseca igra za 10. zasedbo italijanske lige Brindisi s povprečjem 4,1 točke, 1,4 skoka in 0,3 asistence v 14,7 minute, Mulalić pa zaradi kratkega stika med stožiškimi »alfa samci« spremlja tekme s tribune. Za nameček sta klub sporazumno zapustila Marko Mlađan, zdaj član švicarskega moštva Geneve Lions, in Semen Šaškov, ki mu je zastopnik Boris Gorenc našel novo zaposlitev v daljnem Irkutsku, Olimpija pa lahko krpa vrzeli le z lastnimi mladinci. Za »odrasle« okrepitve nima denarja, zaradi dolgov in blokade FIBA pa jih niti ne bi smela registrirati.

V takšnih okoliščinah bi bilo 20. zmagoslavje Ljubljančanov v slovenskem pokalu že pravi pravcati podvig. Zlatorog je doslej zbral le eno lovoriko (leta 2004 po finalni zmagi nad Olimpijo z 82:79 po podaljšku), a je v zadnjih dveh sezonah pravi strup zanje. Lani jih je izločil tako v četrtfinalu domačega pokala (z 2:0 v zmagah) kot v polfinalu državnega prvenstva (z 2:1), dobil pa je tudi uvodno soočenje tekoče sezone v Stožicah. Olimpijini košarkarji so končno prišli na svoj račun v revanši v Laškem (z 90:86 po podaljšku), ob kateri sta Oliver in Mulalić skupaj dosegla 29 točk, takrat še zdravi Jefferson pa sam 30.