Brez Bosha hitrejši, kako bo z njim?

Preporod Gorana Dragića in Miamija bo očitno dobil novo poglavje.

Objavljeno
10. marec 2016 22.43
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Poraz v Milwaukeeju (108:114) je prekinil niz petih zaporednih uspehov košarkarjev Miamija, vendar ni skalil njihovega vedrega razpoloženja. Čeprav morajo do konca rednega dela lige NBA odigrati še 18 tekem, so že dosegli 37 zmag, toliko kot lani v vsej sezoni. Dobre volje je tudi Goran Dragić, saj so vse bližje uvrstitvi v končnico.

S četrtim izkupičkom (37:27) v vzhodni konferenci NBA za Clevelandom (44:18), Torontom (42:20) in Bostonom (39:26) ima Vročica resda le štiri zmage naskoka pred devetouvrščenim Detroitom, vendar v njenih vrstah nihče ne dvomi o preboju med najboljšo osmerico, ki se jim je lani izmuznila za las. Vrnitev v izločilne boje bi za moštvo pomenilo, da si je dokončno opomoglo po odhodu LeBrona Jamesa, največ pa bi bržkone pomenilo prav Dragiću. Kot tretji najbolje plačani košarkar zasedbe za Chrisom Boshem in Dwyanom Wadom, ki sta skupaj osvojila pet šampionskih prstanov v elitni ameriški ligi, pač nima prav veliko izkušenj s končnico prvenstva. Okusil jo je le v sezoni 2009/10, še kot član Phoenixa.

Proti Milwaukeeju najboljši slovenski košarkar ni imel najboljšega dneva, saj je dosegel najmanj točk (10) v enajstih tekmah zadnjega meseca. Toda s prikazanim po prekinitvi prvenstva zaradi vikenda All-Star NBA je lahko več kot zadovoljen. V tem času je dosegal 18,4 točke in 7,6 asistence, uspešno pa je bilo tudi Miamijevo moštvo, ki je doseglo osem zmag in klonilo le trikrat, čeprav je ostalo brez svojega prvega strelca, krilnega centra Bosha. »Na začetku sezone sem se čutil zelo osamljenega pri slehernem nasprotnem napadu in kot da nihče ne teče ob meni. Ko smo se sprijaznili, da lep čas ne bomo mogli računati na Chrisa in da bomo morali igrati z nižjo peterko, nismo imeli več izbire. Morali smo se prilagoditi in na prvi tekmi po vikendu All-Star z Atlanto, ki smo jo dobili s 115:111, smo prvič tekli zares hitro in igrali dobro,« pravi Dragić, ki si je vedno prizadeval, da bi slovenska reprezentanca igrala karseda urno. V Miamiju pa ima na svoji strani tudi številke.

Vročica je bila namreč do prelomnega zasuka druga najmanj učinkovita zasedba prvenstva, saj je dosegala le 96 točk na tekmo in bila predzadnja tudi po številu metov na tekmečev koš. V zadnjih enajstih nastopih je popravila svoj napadalni učinek na 108 točk in z njim nadgradila tradicionalno dobro obrambo, drugo najboljšo v celotni ligi (97,2) za San Antoniom (92,3). »Pred tem seveda nisem bil zadovoljen s svojimi predstavami, a nisem javno kazal nezadovoljstva, da ne bi vnašal negativne energije v moštvo. Pogosto pa sem se pogovarjal s trenerjem Erikom Spoelstro. Sprva mi je govoril, naj razumem, da imamo v moštvu Chrisa, Dwyana in še nekaj starejših fantov ter da si lahko le občasno privoščimo hitro igro. Saj ne rečem, da je bila Bosheva izguba celo blagoslov v preobleki za nas. CB je odličen košarkar in bi zagotovo tudi sam uvidel, kakšna igra bi nam prinašala več uspeha. Toda tako smo se morali prisilno odzvati domala čez noč,« meni Goran Dragić.

Zato bo zdaj zanimivo spremljati novi zasuk v Miamijevih vrstah. Bosh, ki je imel zdravstvene težave tudi v finišu prejšnje sezone in izpustil 30 tekem, je namreč javno zagotovil, da v njegovem telesu ni več krvnih strdkov. »Tudi med zdravljenjem sem stal ob strani soigralcem, zdaj pa se želim vrniti pod obroče še pred koncem rednega dela prvenstva,« je napovedal 11-kratni udeleženec tekem All-Star NBA.