Brez dirigentov, a na pragu odmevne simfonije

Petrol Olimpija je v 2. kolu Fibine lige prvakov šele po podaljšku in sporni odločitvi v zadnji sekundi klonila proti Banvitu.

Objavljeno
19. oktober 2017 00.26
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Bandirma – Spored Fibine lige prvakov ni bil prizanesljiv s košarkarji Petrola Olimpije, saj jim je v prvih dveh kolih namenil gostovanji pri Strasbourgu in Banvitu, ki sodita med favorite v skupini C. Vendar jih ni pustil brez možnosti. Včeraj so bili po zaostanku za 18 točk celo na pragu zmage, a so po zelo sporni odločitvi v zadnji sekundi morali odigrati podaljšek, v katerem so bili prekratki.

Od vodstva 10:7 do delnega rezultata 0:14, od primanjkljaja 31:49 do prednosti dveh točk tik pred iztekom igralnega časa. Krivulje stožiškega moštva v Turčiji so bile močno poudarjene, podobno kot v večini nastopov v novi sezoni. Navijači se zato nenehno sprašujejo, katera je prava podoba Ljubljančanov, nič manj trener Gašper Okorn, ki se je pred potovanjem v Turčijo zakrohotal ob vprašanju: »Seveda bi rad videl, da bi Petrol Olimpija vedno kazala všečen obraz, toda moštva, kakršno je naše, so obsojena na velika nihanja. Trudimo se, da bi jih bilo čim manj, predvsem v okviru posamezne tekme, a se ne slepimo. Vzponi in padci bodo vedno, še posebej ob tolikšni množici tekem na treh različnih frontah.«

Brez poškodovanih dirigentov Talorja Battla in Jana Barbariča je Jan Špan prebil v igri kar 34 minut, občasno je igro organiziral Roko Badžim, toda težave Ljubljančanov so se začele že v 4. minuti pred običajnim nizom menjav. V prvem polčasu pač niso našli obrambe za Gašperja Vidmarja in ameriškega krilnega centra Angela Caloiara, ki sta do glavnega premora dosegla vsak po 12 točk, skupaj pa le pet manj kot vsi gostje skupaj, med katerimi sta prednjačila Špan s tremi trojkami in Jordan Morgan. V 23. minuti je Banvit že vodil z 49:31, a je poglabljanje krize preprečil Devin Oliver z dvema trojkama, počasi pa sta se začeli prebujati Olimpijini »Trnuljčici«.

Kapetan Gregor Hrovat je dosegel svoji prvi točki šele v 28. minuti in priskočil na pomoč Morganu, ko so se stožiški košarkarji povsem približali presenečenim gostiteljem, ki po visokem vodstvu niso pričakovali večjega odpora, pa je začel zadevati še Domen Lorbek. V 37. minuti se je končno vpisal med strelce, 15,7 sekunde pred koncem pa s trojko izenačil na 73:73. Na sceno je takrat stopil poljski reprezentant Damian Kulig in z dvema zgrešenima prostima metoma omogočil Draženu Bubniću, da je po odlični podaji Hrovata (9 asistenc) popeljal Ljubljančane na prag zmage le 2,1 sekunde pred iztekom igralnega časa.

Domači košarkarji so se iz obupa odločili za dolgo podajo prek celega igrišča, pri poskusu, da bi ujela žogo, pa sta trčila Oliver in Kulig. Sodniška trojica je ob Okornovih protestih namenila Poljaku dva prosta meta, ki ju je izkoristil, in kot običajno v takšnih primerih, je bil zmagovalec že znan. V dodatnih petih minutah so morali gostje igrati brez Morgana (za dve 10:17, 7 skokov in 4 asistence) s petimi osebnimi napakami, po Bubnićevi trojki za 78:78 pa so ostali brez sape in zbranosti in Tony Taylor (za dve 7:9, za tri 2:3) je z 9 točkami v podaljšku pokopal njihove upe.

Drugi izidi v skupini C – Umana Venezia : AEK 101:103 po podaljšku, Bayreuth : Strasbourg 82:80 po podaljšku, Estudiantes : Rosa Radom 78:68; vrstni red: Bayreuth in Estudiantes po 2:0, Strasbourg, Umana Venezia, Banvit in AEK po 1:1, Petrol Olimpija in Rosa Radom po 0:2.