Bryant ob upokojitvi vpisal še en rekord

Zvezdnik Los Angeles Lakers Kobe Bryant je v zadnji tekmi kariere dosegel 60 točk.

Objavljeno
14. april 2016 23.25
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Polletno odštevanje do upokojitve enega zadnjih klasičnih zvezdnikov lige NBA Kobeja Bryanta je ob koncu rednega dela ameriškega prvenstva doživelo nepričakovan vrhunec, za katerega je poskrbel prav osrednji junak večera. Po 20 letih kariere se je odločil, da v zadnjem nastopu doseže še zadnji rekord na svoji košarkarski poti in se s 60 točkami zavihtel na vrh lestvice najboljših strelcev na posamezni tekmi sezone.

»Ne morem verjeti, kako hitro je minilo teh 20 let, zdi se mi noro, koliko stvari smo preživeli skupaj. Vse to me je spremenilo v dosmrtnega navijača Jezernikov na njihovi poti v ligi NBA,« se je Bryant priklonil pred razprodanimi tribunami Staples Centra. Los Angeles je bil njegov dom od leta 1996, ko so Jezerniki v zameno zanj Charlottu poslali Vladeta Divca in naredili eno največjih poslovnih potez v zgodovini lige NBA. Najstnik iz Philadelphie je namreč pozneje kar 18-krat nastopil na tekmi All-Star, jih petkrat pripeljal do šampionskih prstanov, ob tem bil dvakrat tudi olimpijski prvak (2008, 2012), dolgo pa se bo s 33.643 točkami bržkone zadržal tudi na tretjem mestu med najboljšimi strelci vseh časov.

Svoj sloves je potrdil tudi v zadnji tekmi kariere in namesto revijalnega nastopa zrešetal mrežo Utaha, s 60 doseženimi točkami pa za točko presegel strelski rekord Anthonyja Davisa iz New Orleansa s februarskega dvoboja z Detroitom. Hiter pogled na statistične lestvice je ob tem pokazal, da v zadnjih 30 letih ni bilo igralca, ki bi na eni tekmi zbral kar 50 metov iz igre. »Kar smešno se mi je zdelo, da sem celo kariero poslušal klice s strani, naj podam žogo, tokrat pa so mi vsi kričali: ne podajaj, ne podajaj. Kaj naj še rečem: mamba zapušča igro!« je ob tem na svoj sloviti vzdevek spomnil eden najbolj izpostavljenih igralcev ameriškega prvenstva vseh časov, ki so ga skozi kariero spremljale tudi številne afere, med drugim leta 2003 tudi obtožba za posilstvo, zaradi katere je tedaj izgubil nekaj uglednih osebnih pokroviteljev, tudi McDonald's in Nutello.

Naključje je hotelo, da je njegovo slovo časovno sovpadalo s še enim mejnikom v ligi NBA. Košarkarji Golden Stata so namreč po dvajsetih letih presegli izkupiček slovitega rodu Chicaga z Michaelom Jordanom na čelu (72) in z zmago na zadnji tekmi proti Memphisu dosegli 73. uspeh v sezoni ter se potrdili kot glavni favoriti za ubranitev lovorike. Medtem ko so mnogi še jeseni vanje dvomili bolj kot v kateregakoli prvaka doslej, so se Bojevniki pod taktirko trenerja Steva Kerra v zadnjih mesecih valili kot kamen prek vseh ovir. Stephen Curry je v zadnji tekmi rednega dela dosegel 41 točk za končno povprečje 30,1 točke in s skupno več kot 400 doseženimi trojkami v sezoni napovedal, da komisija, ki bo izbirala najbolj koristnega igralca lige NBA, letos ne bo imela prav težkega dela.

Bojevniki so z izjemnim dosežkom le potrdili sezono mejnikov, ki je jeseni niso pričakovali niti največji optimisti. Že večer prej je namreč San Antonio izenačil rekord po številu (40:1) domačih zmag v sezoni. Z drugačnimi očmi pa proti jutrišnjemu začetku končnice gleda Goran Dragić, edini Slovenec v zaključnih bojih lige NBA, kamor se je prebil šele drugič v karieri (po letu 2010). Njegov Miami si je kot tretji nosilec v zahodni konferenci priigral prednost domačega parketa in se bo v 1. kolu končnice pomeril s Charlottom, v primeru zmage pa nato z zmagovalcem med Torontom in Indiano.

Pari 1. kola končnice

Vzhodna konferenca

Cleveland Cavaliers (1) – Detroit Pistons (8)

Toronto Raptors (2) – Indiana Pacers (7)

Miami Heat (3) – Charlotte Hornets (6)

Atlanta Hawks (4) – Boston Celtics (5)

 

Zahodna konferenca

Golden State Warriors (1) – Houston Rockets (8)

San Antonio Spurs (2) – Memphis Grizzlies (7)

Oklahoma City Thunder (3) – Dallas Mavericks (6)

Los Angeles Clippers (4) – Portland Trail Blazers (5)