Če ne bo šlo, ne bo konec sveta

Pred Krko prvi preizkus po popolni preobrazbi. V sobotni tekmi superpokala s Tajfunom.

Objavljeno
24. september 2015 21.46
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Odkar so pri Košarkarski zvezi Slovenije pred leti uvedli tekmo za slovenski superpokal, se košarkarji Krke ponašajo s šestimi nastopi in štirimi lovorikami, tudi zadnjo iz leta 2014. Ta ostaja močna vaba tudi pred sobotno tekmo s Tajfunom v Škofji Loki, četudi so se Novomeščani prek poletja soočili s popolno preobrazbo moštva.

Novi trener Ivan Velić ne skriva, da ima drugačno filozofijo od predhodnika Aleksandra Džikića, ki so mu mnogi zamerili tudi velika pooblastila, ki jih je dal ameriškemu organizatorju igre Malcolmu Armsteadu. »S klubom smo našli skupni jezik glede nadaljnje poti, ko smo sestavljali moštvo. Gradimo namreč povsem novo zgodbo in upam, da bo imela tudi uspešen zaključek. Moštvo je povsem spremenjeno, v prejšnji sezoni je bilo res veliko odvisno od Armsteada, ki pa je dobival in izgubljal tekme. Takšne odvisnosti od enega igralca v naslednjih mesecih ne želimo, hočem zasedbo z moštvenim duhom. Ob tem pa bomo, če bo čas dopuščal, vsako sezono moštvo tudi pomlajevali. Rad namreč delam z mladimi in rad jih imam v zasedbi,« 42-letni Velić sicer opozarja, da ni »instant« trener, ki čez noč čudežno ustvari zgodbo o uspehu, marveč rad dela na daljše obdobje, kar je potrjeval tudi pri Širokem brijegu, kjer je preživel večji del dosedanje trenerske kariere.

Četudi je imel na voljo le nekaj tednov, je proučil posnetke igre slovenskih tekmecev in dobil grobo podobo kakovosti slovenske košarke, a se v spretnem loku izogiba predalčkanju favoritov v lovu na naslednjo lovoriko v DP. »Prejšnja sezona je pokazala, kako nevarno je zavzeti stališče, kdo bo tvoj večji in kdo manjši tekmec. Vsi klubi resno delajo, za vsakega nasprotnika se bomo morali resno pripraviti, poleg tega se sezona šele začenja in neumno bi se bilo že zdaj ozirati proti njenemu koncu,« ni izgubljal besed o večnem rivalstvu med Krko in Unionom Olimpijo, je pa zato nekdanji »Novomeščan« Dragiša Drobnjak, ki ostaja pri Tajfunu tudi v naslednji sezoni, ocenil, da je Krka s poletnim kadrovanjem ustvarila najmočnejše moštvo na slovenski košarkarski sceni. Zadržala je le peščico igralcev, med njimi tudi Luko Lapornika, 48 ur pred prvim dvobojem sezone pa še ni določila kapetana. Pri Novomeščanih je bilo sicer zadnje dni v ospredju saniranje poškodb in zdravljenje bolezni, saj so bili zunaj pogona med drugimi Erjon Kastrati, Stefan Sinovec in Matej Rojc.

Krki je sicer v prejšnji sezoni prav Tajfun preprečil novo uvrstitev v finale državnega prvenstva, a prav zaradi rošad v igralski zasedbi pri Novomeščanih ni pričakovati posebnega naboja ob ponovnem srečanju z usodnim tekmecem iz minule pomladi. »Igralce predvsem opozarjam, da igramo z državnim prvakom in da se morajo tako tudi obnašati. Tekmecev ne moremo izbirati, podcenjevanje ne pride v poštev, pa tudi preveliko spoštovanje ne. Bo pa to šele prva resna tekma v sezoni in seveda še ne bomo v optimalni formi. A kadar je v igri lovorika, si vedno želiš zmago in pokal bomo poskušali osvojiti. Ne bo pa konec sveta, če nam ne bo uspelo. Časa, da se uigramo, imamo še dovolj, zame je najbolj pomembno, da bomo najboljši ob koncu sezone,« si je Velić sicer jasno začrtal tekmovalne načrte, ki v ligi ABA segajo v sredino lestvice, v evropskem tekmovanju pa do drugega kroga. Prepričan je, da bosta v regionalni ligi letos odstopali le Cedevita in Crvena zvezda, v zgoščenosti zasledovalcev pa bodo priložnost iskali tudi Novomeščani. »Če si bomo ob tem priigrali mesto v evropskem pokalu za naslednje leto, bo o nadaljnjih korakih odločal klub, moj cilj je čim več zmag in čim višja uvrstitev. Predvsem pa dobro ozračje v moštvu, saj je brez tega nemogoče graditi rezultat,« je odločen Velić.