Če Ukrajinci ne bodo zmogli, na voljo Rusi

FIBA Europe bo danes odločala o evropskem prvenstvu 2015.

Objavljeno
22. marec 2014 10.38
Aleksandr Volkov, nekdanji košarkaš iz Ukrajine, med pogovorom s Tanjo Volarič, v Ljubljani, 10. septembra 2013.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Vodilni možje FIBA Europe so pred lanskim EP večkrat obupavali zaradi težav Slovencev pri zagotavljanju denarja in ustreznih dvoran. Toda zdaj priznavajo, da je bilo vse skupaj le zabavna čajanka v primerjavami s pripravami na eurobasket 2015.

Težave Ukrajincev, ki se stopnjujejo s slehernim dnevom notranjih političnih trenj in napetosti z Rusijo, bodo tema današnje seje upravnega odbora FIBA Europe v Münchnu, ki se je bo udeležil tudi generalni sekretar KZS Iztok Rems. Tudi sam se je znašel v vrtincu nasprotujočih si informacij. Predsednik organizacijskega odbora EP Markijan Ljubijskij je najprej napovedal, da Ukrajina ni v stanju pripraviti prvenstva, njegovi rojaki so besno odgovorili da gre le za osebno mnenje, pomešano z »rusko propagando«, FIBA Europe pa je slednjič pričakovano zanikala informacijo, da so se Ukrajinci že odpovedali vlogi prirediteljev. Preveč interesov je vpletenih in preveč denarja izplačanega ali obljubljenega na raznih ravneh, da bi se lahko vse končalo tako hitro.

Ukrajinski minister za šport Dmitrij Bulatov je včeraj potrdil, da z rojaki nikakor ni opustil misli na eurobasket. Kot pravi, ima projekt velik strateški pomen za razvoj športne infrastrukture v Ukrajini, zato se bo tamkajšnja vlada v ponedeljek sestala s predsednikom nacionalne košarkarske zveze Aleksandrom Volkovom in generalnim sekretarjem Aleksandrom Larinom, ki se bosta vrnila iz Münchna. Prečesali bodo mednarodna stališča in pereče težave, zaradi katerih je obstala gradnja dvoran v Kijevu, Dnjepropetrovsku, Odesi in Lvovu, ki naj bi bili skupaj z Donjeckom in Harkovom septembra prihodnje letos prizorišča EP.

Med razmišljanjem, ali kaže zaradi prazne državne blagajne kar za šestkrat zmanjšati vložek iz vladnih virov za izvedbo prvenstva in poskušati najti dodatne zasebne vlagatelje ali da bi Ukrajina pripravila EP leta 2017, se je začelo stopnjevati nezadovoljstvo poslovnih partnerjev eurobasketa, ki od prvega dneva redno podpirajo projekt in se ne strinjajo s spremembo pravil igre. Franciji in drugim državam, ki ne skrivajo želje, da bi prevzele eurobasket 2015, pa se je potihem pridružila tudi Rusija: »Naša država je zadnjič gostila EP leta 1965. Če ga Ukrajina ne bo zmogla pripraviti, bi bil verjetno trenutek ravno pravšnji po odlični izvedbi OI v Sočiju,« meni izvršni direktor ruske zveze Dmitrij Domani.