Charlotte zaradi »straniščnega zakona« izgubil All-Star tekmo

Charlotte zaradi diskriminatornega zakona do transseksualcev ne bo gostil tekme vseh zvezd v letu 2017.

Objavljeno
22. julij 2016 12.07
LGBT Rights-All-Star Game Basketball
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Charlotte - Ameriško mesto Charlotte bo zaradi diskriminatornega zakona do transseksualcev, imenovanega House Bill 2, ki velja le v Severni Karolini, izgubilo pravico do organizacije tekme vseh zvezd lige NBA, ki bi jo morali izpeljati 19. februarja 2017. 

Severna Karolina je marca sprejela zakon, ki odreja, da lahko osebe uporabljajo javna stranišča le v skladu s spolom, ki je naveden na njihovem rojstnem listu. Moški, ki so spremenili spol v ženskega, lahko torej gredo le na moško stranišče. Pravosodno ministrstvo ZDA je Severno Karolino sicer opozorilo, da krši zvezno zakonodajo proti diskriminaciji oziroma o človekovih pravicah, vendar mu je tamkajšnji republikanski guverner Pat McCrory odgovoril s tožbo na zveznem sodišču.

Zakon, ki je poznan tudi kot »straniščni zakon«, je glavni razlog za selitev športnega spektakla: »Čeprav razumemo, da v mestih oziroma državah, v katerih delujemo, ne moremo izbirati zakonov, pa menimo, da v trenutnem ozračju, ki ga je v Charlottu ustvaril zakon HB2, ne bi mogli uspešno izvesti tekme All-Star,« je pojasnila liga NBA in dodala, da se lahko tekma vseh zvezd v Charlotte vrne leta 2019, če bodo tamkajšnje oblasti našle primerno rešitev.

 

Vodstvo lige bo v naslednjih tednih poiskalo nadomestno lokacijo za organizacijo tekme All-Star v letu 2017, glavni favoriti pa so New Orleans, Chicago in New York.