Cibona poslabšala Olimpijino izhodišče

Slovenci bodo v zadnjem kolu lige ABA le simbolično popravljali umetniški vtis. Olimpija proti Budućnosti, Krka proti MZT.

Objavljeno
23. marec 2013 11.38
Posodobljeno
23. marec 2013 14.00
Košarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Ker si lahko košarkarji Uniona Olimpija in Krke v zadnjem kolu lige ABA le prilepijo tanke obliže na globoke rane brez možnosti za skok po lestvici, se njihovo malodušje prepleta z iskanjem zasilnega izhoda. Ali vendarle obstaja možnost, da bi Slovenija v prihodnji sezoni imela koga vsaj v evropskem pokalu?

»Evroliga že dolgo ni več dosegljiva. Kajti čeravno Igokea, Radnički in Budućnost ne bi izpolnjevali pogojev za igranje v elitnem evropskem tekmovanju, se bo pred Ljubljančani zvrstilo dovolj moštev, ki jih bodo. Računamo, da bomo v evropskem pokalu iztržili 'wild card' za šestouvrščeno moštvo, veliko težje pa bi ga dobili za katerega od manj uspešnih zasedb, četudi bi kdo iz zgornje polovice razpredelnice odpovedal sodelovanje. V zadnjih dveh sezonah smo denimo poskusili pomagati Ciboni, pa je v zadnjih dveh sezonah evropskega pokala izgubila vseh 12 tekem in nas postavila na laž,« ocenjuje Rado Lorbek, prvi mož združenja ABA in podpredsednik ULEB.

Kot pravi, enoletne odsotnosti z evropske scene ne kaže jemati kot tragedijo. Klubu lahko pomaga strniti vrste, košarkarski javnosti pa razumeti, da igranje v evroligi ni samoumeven privilegij. »Menim celo, da bi v naslednji sezoni imelo za Union Olimpijo igranje v evropskem pokalu smisel le, če bi se ga lotila tako ambiciozno, da bi ga poskusila osvojiti. Pa čeprav je precej bolj kakovostno tekmovanje, kot smo pripravljeni priznati v Sloveniji,« poudarja Lorbek.

Pred koncem rednega dela lige ABA je jasno marsikaj. Igokea si je že zagotovila prvo mesto in bo od 25. do 27. aprila priredila zaključni turnir, na katerem si bo po novem tolmačenju predpisov poskusila utreti pot v evroligo z uvrstitvijo v finale. Crvena zvezda bo druga, Radnički tretji, če bo ugnal beograjske rdeče-bele, ali četrti, če bo izgubil in če bo Partizan ugnal Szolnok. Budućnost se lahko prebije med najboljšo četverico le z zmago nad Olimpijo in porazom Partizana, o zadnjem mestu in izpadu pa bo odločal dvoboj Zadar – Split.

V Sloveniji bomo lahko mirno spremljali zadnje tekme, čeprav bi si želeli več vznemirjenja. Union Olimpija, ki je pred sezono načrtovala vsaj peto mesto, zdaj ne more biti več niti sedma, lahko pa pade celo na končno osmo mesto, torej daleč od položajev, ki uradno prinašajo evropske vstopnice. Krka bo v najboljšem primeru deveta, v najslabšem 12. Torej bo regionalno sezono končala v »območju somraka«, v katerem je pristala že lani in mu je letos želela ubežati.

Vrstni red v ligi ABA: Igokea 19:6, Crvena zvezda 18:7, Radnički 16:9, Budućnost in Partizan po 15:10, Cedevita 14:11, Union Olimpija in MZT po 13:12, Cibona, Široki Brijeg, Krka in Szolnok po 9:16, Zadar in Split po 8:17;

Današnji pari (vse ob 20. uri): Budućnost – Union Olimpija, Krka – MZT, Cibona – Igokea, Radnički – Crvena zvezda, Partizan – Szolnok, Široki Brijeg – Cedevita, Zadar – Split.