Dalmatinci vedo, kako ukrotiti Tajfun

Po slabi predstavi še peti zaporedni poraz slovenskega prvaka v ligi ABA.

Objavljeno
09. januar 2016 00.19
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Celje – Po štirih zaporednih porazih so košarkarji Tajfuna sinoči načrtovali zmago nad Zadrom, da bi prišli do osme zmage in uspešno odprli 19. kolo lige ABA. Ušteli so se kot že dolgo ne. Krka bo danes gostovala pri Metalcu, Union Olimpija pa bo v ponedeljek poskusila ponoviti podvig s prvega soočenja s Crveno zvezdo.

Tajfun, vnovič brez poškodovanega Ceole Clarka, je sicer obetavno začel revanšo z Dalmatinci, ki so bili uspešnejši že v dvorani Krešimirja Ćosića. V prvi četrtini je metal za tri točke 4:5, kar mu je prineslo prednost 12:4, toda v drugem delu je prišla streznitev. Napadi niso bili več tako natančni in zbrani, o čemer priča enajst izgubljenih žog do glavnega premora, zadevati so začeli tudi košarkarji Zadra in dobili drugo četrtino kar s 30:12. Tudi temeljit posvet pred nadaljevanjem ni prinesel boljše igre Šentjurčanov, saj so v tretji četrtini zmogli le 11 točk, ponesrečil pa se jim je še poskus s consko obrambo, saj so jim gosti s koši Glenna Coseyja pobegnili na 26 točk naskoka (74:48) in že odločili zmagovalca. Po šestih zaporednih porazih je Zadar le našel pravega tekmeca.

Po porazih proti Unionu Olimpiji in Kataji v Fibinem pokalu Krkini navijači pričakujejo bolj vedre novice iz Valjeva. Zavedajo pa se, da novomeške košarkarje čaka zahtevno delo, saj jih je Metalac premagal že na prvi tekmi na dolenjskih tleh s 75:70. »Po napornem gostovanju na Finskem ni bilo pravega časa za počitek. Vseeno verjamem, da lahko odigramo kakovostno tekmo, čeprav imamo težave s poškodbama Erjona Kastratija in Mirka Mulalića, katerih nastop je vprašljiv. Ne glede na vse lahko zdravi fantje prikažejo dobro predstavo in pridejo do zmage,« je prepričan Krkin strateg Ivan Velić.

Pred nedeljskim iztekom prestopnega roka v ligi ABA so številni klubi obogatili svoj igralski kader. Pri Olimpiji so ob ponudbah s trgov dolgo le odmahovali z roko, češ da si finančno ne morejo privoščiti dodatnega košarkarja, toda ob vrnitvi iz Tel Aviva so se le omehčali. Privabili so izkušenega 33-letnega in 188 cm visokega branilca Dawana Robinsona, ki je sezono začel v Torinu ter dosegal 9,5 točke, 4,4 skoka in tri asistence na tekmo. Ljubljana je Američanova že enajsta postaja v zadnjih desetih letih, med drugim je igral za Limoges, Slask, Reggio Emilio, Fraport Skyliners, Bamberg in Varese, v Stožicah pa je podpisal pogodbo do konca sezone. »Dawan bo poskrbel za večjo konkurenco na treningih, je odličen obrambni košarkar, dober pri tranzicijski igri in organizaciji. V Robinsonu bodo mladi soigralci dobili še enega mentorja,« je novinčev prihod komentiral trener Gašper Potočnik.

Drugi pari 19. kola lige ABA, danes: Metalac – Krka (19); nedelja: Cedevita – Budućnost (17), Partizan – Cibona (19), MZT – Sutjeska (21); ponedeljek: Union Olimpija – Crvena zvezda (17), Igokea – Mega Leks (21).

Pari 10. kola lige Telemach, danes: Elektra – Helios (19), Hopsi Polzela – LTH Castings (19), Lastovka – Rogaška (19.30); odigrano v sredo – Zlatorog : Portorož 78:54.