Davis je postal lovec na Chamberlainove rekorde

Košarkarska liga NBA: zmaga na tekmi All-Star vnovič zahodnjakom, moštvi dosegli 374 točk.

Objavljeno
21. februar 2017 00.40
SPO-BKO-BKN-NBA-ALL-STAR-GAME-2017
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
New Orleans – V uradnih analih bo ostalo zapisano, da je na letošnjem tekmovanju v zabijanju na vikendu All-Star NBA zmagal Glenn Robinson iz Indiane. Toda na glavni tekmi prireditve je imel zelo močno konkurenco, saj so košarkarji obeh selekcij močno zapostavili igro v obrambi. O tem največ pove končni izid: 192:182 za moštvo zahodne konference.

Ko se je lanski spektakel v Torontu končal z zmago zahodnjakov s 196:173 in so udeleženci dosegli kar 48 točk več kot ob prejšnjem rekordnem seštevku v dvoboju vseh zvezd, so mnogi ocenili, da bo novi mejnik trajal zelo dolgo. Vendar je zdržal le pičlo leto. V New Orleansu so še več stavili na napad in še nekoliko manj na obrambo ter presegli dosežek za pet točk – na 374. Z družnimi močmi so tudi poskrbeli, da je krilni center domačega kluba Anthony Davis krepko prekosil 55 let star rekord Wilta Chamberlaina, ki je na tekmi All-Star 1962 dosegel 42 točk. V igri je prebil 32 minut, v tem času pa sprožil kar 39 metov (za dve 26:35, za tri 0:4), zbral 52 točk in 10 skokov ter osvojil naslov najboljšega košarkarja dvoboja.

»Večer je bil neverjeten. Pred tekmo sem v slačilnici dejal fantom, koliko bi meni osebno in našemu mestu pomenilo, če bi bil izbran za najboljšega. Na koncu mi je uspelo z veliko pomočjo soigralcev. Želeli so, da bi dosegel 50 točk. Kawhi Leonard je štel, kako daleč sem od rekorda, James Harden pa me je nenehno spodbujal, naj se odkrivam, da mi bo lahko podal žogo. Moj naslednji cilj je doseči več kot 100 točk na ligaški tekmi, kolikor jih je zmogel Chamberlain,« je v šali dejal Davis, prvi izbranec nabora NBA 2012, ki bo 11. marca dopolnil 24 let. V zgodovino tekem All-Star se je vpisal tudi s 30 točkami v enem polčasu in 20 v zadnji četrtini ter kot prvi po Kobeju Bryantu prejel lovoriko MVP na svojem domačem parketu.

O usmeritvi nastopajočih veliko pove tudi podatek, da je MVP spektaklov prejšnjih dveh let Russell Westbrook kot rezervist zahodne selekcije tekmecem natresel 41 točk v pičlih 20 minutah, Kevin Durant pa pristavil v bero zmagovalcev 21 točk, 10 skokov in 10 asistenc. Pri poražencih je bil s 30 točkami najučinkovitejši najmlajši med vsemi košarkarji, 22-letni Grk Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), s katerim se bo slovenska reprezentanca soočila 3. septembra v 3. kolu EP. Ameriški novinarji so zanj – malo za šalo, malo zares – zapisali, da je večkrat zabil žogo v zahodni obroč (12-krat), kot ima njegov priimek črk. LeBron James je dodal 23 točk, njegov soigralec pri prvakih iz Clevelanda Kyrie Irving 22 točk in 14 asistenc.

Vodilni center lige NBA DeMarcus Cousins, ki je v tej sezoni dosegal pri Sacramentu 27,8 točke, je prebil v igri le dve minuti. Odslej pa bo imel obilo časa, da se bo spoprijateljil z ljubitelji košarke v Louisiani, saj so ga delodajalci v odmevni kupčiji prepustili prav Pelikanom iz New Orleansa. Prestopil je v družbi Izraelca Omrija Casspija, Kralji iz Kalifornije pa so dobili Buddyja Hielda, Tyreka Evansa, Langstona Gallowaya in pravico do dveh dodatnih igralcev na letošnjem naboru.