Davis sprožil plaz sanjskih pogodb

Plačilni trg v ligi NBA naj bi se poleti 2016 še bolj razmahil.

Objavljeno
06. julij 2015 11.30
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Z dogovorom o novi pogodbi, s katero bo do leta 2020 v celotni karieri v košarkarski ligi NBA zaslužil več kot 120 milijonov dolarjev bruto, je Goran Dragić postavil nov mejnik v slovenskem športu, a v najmočnejši profesionalni ligi na svetu je v naslednjih letih pričakovati niz astronomskih pogodb. »Najtežja« doslej bo od 9. t. m. pripadla Anthonyju Davisu, ki bo v New Orleansu v petih letih prejel 145 milijonov ameriških dolarjev.

Prvi izbranec nabora 2012, ki je že v prvi sezoni v ligi NBA nastopil na olimpijskih igrah, bil tedaj najboljši novinec leta v ligaškem tekmovanju ter leto zatem nastopil na tekmi All Stars, bo jeseni vstopil v zadnje leto prve pogodbe, ki mu prinaša še 23,2 milijona dolarjev. Nova mu bo začela teči prihodnje leto, z njo pa bo presegel sedemletni dogovor Kobeja Bryanta z LA Lakers, ki mu je med letoma 2004 in 2011 prinesel 136,4 milijona ameriških zelencev. Za Davisa, ki je prejšnjo sezono v povprečju dosegel 24 točk in 10 skokov ter Pelikane popeljal v končnico zahodne konference, je bil zato dogovor v začetku julija velikanski skok.

Pogodba, ki jo bo v četrtek tudi uradno sklenil z New Orleansom, je namreč najvišja in najdaljša možna po trenutni kolektivni pogodbi, po kateri klubi lahko s svojimi dotedanjimi igralci podpišejo za pet let, z drugimi pa za štiri. Plače igralcev z manj kot šestimi leti izkušenj, med katere spada tudi novi rekorder, naj sicer ne bi presegale 25 odstotkov limita, vendar jih po pravilu Derricka Rosa ob odmevnih dosežkih lahko popravijo navzgor. Rosa so namreč v njegovi prvi sezoni v ligi NBA izbrali za MVP, Davis pa bo do 30 odstotkov plačilnega limita upravičen, če bo po uvrstitvi v prvo peterko lige v prihodnji sezoni prišel tudi v ekipo All Stars ali če bo izbran v eno od najboljših treh peterk sezone. Velja pa poudariti, da po letnem zaslužku pri krajši pogodbi še vedno vodi Bryant, ki je v sezonah 2012/13 in 2013/14 prejel 30,4 milijona, takoj za petami pa mu je tudi nekdanji, zdaj že upokojeni soigralec Shaquille O'Neal z 29,5 milijona dolarjev iz sezone 2004/05.

A Davisov korak je le snežna kepa, ki naj bi v najmočnejši profesionalni ligi na svetu z leti nesluteno narasla. Od leta 2016 naj bi limit za plače igralcev vrtoglavo rasel, saj bo v veljavo stopila nova pogodba o televizijskih pravicah, ki bo ligi NBA prinesla kar 24 milijard dolarjev. TV mreži Disney in Turner naj bi ji namreč za ekskluzivne devetletne pravice do prenosov tekem z ameriških parketov v povprečju namenili 2,7 milijarde dolarjev na leto. Že v prvi sezoni naj bi zato plačilni limit klubov s 67 milijonov skočil na 89, zato vsekakor ni pričakovati, da bo Davis tako dolgo zdržal na vrhu lestvice najvišjih pogodb v zgodovini lige NBA, kot je Kobe Bryant.

Mnogi zvezdniki namreč trenutno preračunljivo raje sklepajo krajše pogodbe, saj naj bi bili po nekaterih projekcijah v prihodnje upravičeni do 35 odstotkov plačilnega limita in že čez dobro leto se bo po napovedih analitikov večna lestvica zaslužkarjev močno spremenila. Pri časopisu Business Insider pričakujejo, da bo denimo LeBron James s Clevelandom letos podpisal le enoletno pogodbo in nato v popolnosti izkoristil nov premik v plačilnem limitu ter nato Kavalirjem obljubil petletno zvestobo za 204 milijone dolarjev. Še bolj noro pa naj bi bilo poletje 2017, ko naj bi plačilni limit skočil na 108 milijonov. Tedaj naj bi bili igralci z desetletnim stažem v ligi NBA upravičeni do 35 odstotkov, kar pomeni, da se bodo letne plače gibale tudi okoli 38 milijonov dolarjev bruto. Že prihodnje poletje bodo med prostimi igralci Kevin Durant, Kevin Love in Dwyane Wade, ki je z Miamijem sklenil enoletno pogodbo za 20 milijonov dolarjev, poleti 2017 se bodo za astronomske zneske potegovali Dwight Howard, Rose, Blake Griffin, Russell Westbrook in Stephen Curry.