Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Delajo vse, da bi prišel tudi Luka Dončić

Košarkarski reprezentanti bodo vadili že v ponedeljek, Vidmar in Čančar z manjšo zamudo
Bodo Luka Dončić (77), Anthony Randolph (levo) in Klemen Prepelič (desno) čez tri tedne skupaj igrali v Stožicah?<br />
Foto: AP
7. 6. 2018 | 12:00
4:16
Ljubljana – Natanko trije tedni so ostali do zadnjih dveh nastopov slovenske košarkarske reprezentance v uvodnem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019: v četrtek, 28. t. m. bo v Stožicah pričakala Španijo, tri dni pozneje še Črno goro. Toda čeprav se lahko skupne priprave zaradi omejitev FIBA uradno začnejo šele 25. t. m., se bo večina kandidatov zbrala že v ponedeljek.

»Da bi lahko igralci po koncu nacionalnih prvenstev ostali dobro pripravljeni, smo jim zagotovili dvorano za vadbo, ki bo dva tedna individualna, trenerja, fitnes in drugo strokovno podporo. Treningov se bodo udeležili skoraj vsi košarkarji, ki so že končali klubsko sezono. Z manjšo zamudo se jim bo pridružil kapetan Gašper Vidmar, saj potrebuje nekoliko več časa po napornih mesecih pri Banvitu, Vlatko Čančar pa bo prišel teden dni pozneje zaradi vadbe pri Denverju, ki ga je lani izbral na naboru lige NBA,« je včeraj pojasnil selektor Rado Trifunović.

Na širši seznam je uvrstil 21 kandidatov, med katerimi je enajst junakov lanskega EP; manjka le reprezentančno upokojeni Goran Dragić. Za razliko od prvih štirih kvalifikacijskih tekem za SP na Kitajskem, v katerem je Slovenija ugnala Črno goro v Podgorici, z Belorusijo okusila zmago in presenetljiv poraz ter klonila proti Španiji v Burgosu, bi lahko torej zaigrali še trije člani zlate zasedbe iz Istanbula. Za Alekseja Nikolića ni ovir, saj je z Bambergom izpadel v polfinalu nemške lige proti Bayernu, zato pa Luko Dončića in Anthonyja Randolpha obkroža kar precej negotovosti. Ne le zato, ker njun Real vodi proti Gran Canarii z 2:0 v polfinalu španskega DP in bi lahko potegnil sezono do 23. t. m.

»Vem, da Anthonyja spremlja nekaj nezaupanja, a mi je zagotovil, da bo igral proti Španiji in Črni gori, če bo le zdrav. Lukova zgodba je bolj zapletena, saj ga 21. čaka nabor NBA. Torej ne gre le za dogovor z njim, njegovim zastopnikom in Realom, temveč tudi z vodstvom NBA in ameriškim klubom, ki ga bo izbral. Razumeti moramo, da bo Luka eden od glavnih zvezdnikov prireditve v Brooklynu, ki dajejo težo dogodku, po izboru pa bodo imeli precej zahtev tudi njegovi novi delodajalci in oglaševalci. V vsakem primeru bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi dokončali uvodni del kvalifikacij v najmočnejši zasedbi,« je potrdil selektor, ki si je pustil nekaj manevrskega prostora, saj lahko za posamezni cikel prijavi 24 košarkarjev.
 

Črnogorci brez Vučevića, kdo za Špance?


»Zdaj so vsi zdravi, toda za preostale tri tedne moramo imeti nekaj rezerve. Upoštevati moramo tudi, da se bodo od vpoklicanih Tadej Ferme, Jan Kosi, Blaž Mahkovic in Luka Vončina pripravljali tudi z reprezentanco B, ki bo julija odpotovala na turnejo na Kitajsko pod vodstvom Aleksandra Sekulića, in da bo Jurij Macura igral za selekcijo do 20. leta,« je razkril selektor in namenil nekaj pohvalnih besed prikazanemu v ligi Nova KBM: »Finalni dvoboj je bil kakovosten in zanimiv, njegov pomemben del pa so bili reprezentanti Luka Dimec, Sašo Zagorac in Gregor Hrovat. Izkazal se je tudi Jan Špan in si prislužil mesto v izbrani vrsti B.«

Medtem je že jasno, da Črnogorci ne bodo mogli računati na svojega prvega zvezdnika Nikolo Vučevića (Orlando), Španci pa še niso razkrili svojih adutov. »Zelo pozorno jih spremlja Jaka Lakovič, pričakuje pa, da bodo imeli v moštvu štiri igralce iz uvodnih štirih kol kvalifikacij, štiri evroligaške ase, med katerimi so v prednosti Sergio Rodriguez, Sergio Llull in Fernando San Emeterio, in štiri iz lige NBA. Ricky Rubio je že rekel ne, dvomim, da bo v moštvu Pau Gasol, zato slutim, da bi lahko igrali brata Hernangomez, Alex Abrines in morda Marc Gasol,« je ocenil Rado Trifunović.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine