Dolenjci so le rešili slovensko čast

Košarkarski pokal FIBA: v 3. kolu Krka boljša od Nizozemcev, drugi domači poraz Heliosa.

Objavljeno
12. november 2015 01.03
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Po torkovih porazih Tajfuna in Zlatoroga je bilo včerajšnje nadaljevanje 3. kola pokala FIBA le nekoliko uspešnejše za slovensko košarko. Krka je gladko opravila z drugo zasedbo prejšnjega nizozemskega prvenstva Leidnom, Helios pa kljub srčni igri ni bil kos Pienu Zvaigzdesu, trenutno sedmemu v litovski ligi.

Odpor Leidna, ki v skupini A še ni okusil zmage, je trajal le do sredine druge četrtine. V Novem mestu je zadnjič vodil z 12:9 in v 15. minuti zaostajal le s 24:25. Takrat so gostitelji tudi brez poškodovanih Mirka Mulalića, Stefana Sinovca In Jureta Ritlopa zaigrali precej bolj odločno v obrambi in poletno v napadu ter z nizom 22:1 prišli do naskoka 20 točk. Ob odločilnem pobegu sta bila najdejavnejša Jure Lalić (12) in Ive Ivanov (11), ki sta do glavnega premora dosegla skupaj 23 točk. Pri gostih je bil najresnejša ovira reprezentančni branilec Worthy De Jong, ki je na letošnjem EP Sloveniji natresel 19 točk, sinoči pa jih je zbral 17 že do polčasa.

Tudi v nadaljevanju so bolje začeli Nizozemci in prednost Novomeščanov je v 22. minuti znašala le še 46:38. Toda opozorilo je prišlo pravočasno in Krka je sredi tretje četrtine vodila s 60:40, v zadnjem delu pa že s 75:45. Na koncu je prevladovala prav pri vseh prvinah. Bila je natančnejša (met iz igre 48:35 %), bolje skakala (40:29) in izgubila manj žog (14:18).

S tretjim porazom, drugim zapored v domači dvorani, je Helios dodobra zmanjšal svoje možnosti za napredovanje v drugi krog tekmovanja, v katerega se bodo uvrstili po dve najboljši moštvi iz vsake skupine in štirje najuspešnejši med tretjeuvrščenimi. Nič dobrega mu niso obetale že začetne minute, saj je Pieno Zvaigzdes prišel do vodstva z 10:4 in dobil uvodno četrtino. Drugi del dvoboja je prebudil upanje na tribunah, a je bil tudi edini, ki so ga gostitelji dobili pod vodstvom Željka Zagorca in Đorđeta Lelića. Pri rezultatu 41:37 so pobudo znova prevzeli Litovci, ki so se odlikovali predvsem z meti z velike razdalje: za tri točke so metali kar 14:24 (58 %), domače moštvo 4:18 (22 %). Še posebej natančna sta bila branilca Demond Moore (trojke 4:5) in Ramone Carter (4:9). Helios je tudi izničil koristi gladko dobljenega skoka (38:25) z 20 zapravljenimi žogami in zaostal s 65:77.