Dolenjci so spet nestrpno dočakali maj

Krka bo lovila šesti zaporedni naslov državnega prvaka v vlogi nespornega favorita.

Objavljeno
03. maj 2015 22.57
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj, je pred skoraj 60 leti prepevala Zlata Ognjanovič, košarkarji Krke pa očitno niso le premladi, da bi poznali priljubljeno pesem, ampak že vrsto let delujejo v nasprotju z besedilom. Zanje bo tudi letošnji maj vrhunec sezone, ki jim lahko prinese šesti zaporedni naslov državnega prvaka.

V slovenski klubski košarki ni prav veliko novega, bi lahko dejali pred današnjo uvodno tekmo četrtfinala končnice lige Telemach, v kateri se bosta pomerila četrti nosilec Zlatorog in peti Tajfun. Elitna osmerica je domala identična kot lani, le polzelske Hopse je zamenjal Tajfun, enak pa je tudi vrstni red povsem na vrhu. Kar je dobra vest za novomeške navijače in slaba za stožiške.

V dosedanjih 22 prvenstvih se je namreč le trikrat primerilo, da št. 1 končnice ni osvojil naslova. Leta 2000 je imela najboljše izhodišče Pivovarna Laško, a se je na vrh povzpela Krka, leta 2006 je Union Olimpija razblinila upe Geoplina Slovana, štiri leta pozneje pa so Novomeščani prekrižali račune četi Jureta Zdovca in dosegli odločilno zmago v Tivoliju. Krka ima tudi najuspešnejšega med dejavnimi trenerji na slovenskih igriščih, saj se lahko Aleksandar Džikić pohvali s štirimi naslovi v DP (leta 2008 z Olimpijo in trikrat s Krko), obilo košarkarjev, ki dobro poznajo pot do Olimpa, in tudi obilo rezerv za odločilni mesec sezone. V ligi Telemach za prvaka so namreč v vseh desetih kolih nastopili le Nebojša Joksimović, Chris Booker, Luka Lapornik, Miralem Halilović in Matej Rojc. Jasmin Hukić je igral le na polovici tekem, Alexis Wangmene na sedmih, Malcolm Armstead in Mirko Mulalić na osmih, Erjon Kastrati celo le enkrat, center Tomaž Bolčina, lani celo reprezentančni kandidat, pa je zadnjič oblekel dres dolenjskega moštva sredi decembra.

Branilci naslova so v minulih mesecih pokazali tudi obilo šampionske samozavesti, saj so si privoščili kar osem porazov v uvodnem delu DP in klonili v zadnjem kolu lige za prvaka v Laškem. Od desetih porazov jih je resneje zabolel le poraz v Stožicah (86:88), pa še tam so bili blizu uspeha. Kljub vsemu je Džikić tudi tokrat premeteno namenil svojim košarkarjem vlogo mučenikov, ki imajo množico zunanjih sovražnikov: »Dobro vemo, kdo nas ne ceni, ne spoštuje in nam ne želi ničesar dobrega. Hvala jim, saj nas to združuje in nam pomaga, da prebrodimo vse težave.«

Ne kaže niti prezreti, da bo Krka v vseh dvobojih končnice uživala prednost tekme več v domači dvorani, v kateri je v ligi za prvaka ostala neporažena. Prekosila je tudi Union Olimpijo (67:57), in ker jo je v hramu Leona Štuklja prepričljivo ugnala tudi v dvoboju lige ABA z 71:54, je njena vloga favorita res očitna. Toliko bolj, ker Ljubljančani ne blestijo na gostovanjih. V petih poskusih so bili zanesljivi le v Šentjurju, v Grosuplju so se tresli do zadnjih sekund, praznih rok pa so se vrnili iz Laškega, Novega mesta in Rogaške, kjer so prejeli kar 96 točk. Zaradi labilnosti njegovih košarkarjev trenerja Memija Bečiroviča čaka zahtevno delo že v začetnem merjenju moči s Heliosom, na katerega ima sicer lepe spomine, saj ga je leta 2007 popeljal do dvojne domače krone. V obeh finalih je prekosil takratnega Olimpijinega trenerja Gašperja Okorna, ki je januarja letos prevzel Domžalčane in z njimi dosegel 14 zmag v zadnjih 15 nastopih.

Zagorac MVP in prvi strelec

Najbolje ocenjeni košarkar lige Telemach za prvaka je bil Sašo Zagorac (Zla) s povprečnim indeksom 20,8 pred Bobanom Tomićem (Gro, 17,8), Alenom Omićem (UO, 17,5), Žigo Dimcem (Rog, 16,1) in Igorjem Tratnikom (Zla, 14,3). Najučinkovitejši strelec je bil prav tako S. Zagorac (19,2), sledijo mu Tomič (16,1), Sandi Čebular (Rog, 15,5), Đorđe Lelić (Taj, 14,8), Klemen Prepelič (UO, 14,4) in Omić (13,9). Prvi strelec Krke in lige ABA Malcolm Armstead je s povprečjem 12 točk zasedel šele 17. mesto, čeprav se je njegova minutaža v drugem delu DP (28 minut) v primerjavi z začetno stopnjo tekmovanja (17) bistveno povečala. Kar dvakrat je tako dosegel le po dve točki (proti Rogaški in Grosbasketu), kako pomemben dejavnik je zanj motivacija, pa priča podatek, da je največ točk natresel Unionu Olimpiji v Stožicah – 25. Omić se je na isti tekmi izkazal s 26 točkami in si je delil rekord letošnje lige za prvaka skupaj s S. Zagorcem (proti Rogaški in Krki) in Tratnikom (proti Tajfunu). Med moštvi je dosegala največ točk Union Olimpija (79,9) pred Rogaško (79,3) in Krko (76), ki pa je imela najbolj čvrsto obrambo (69,4) pred Olimpijo (72) in Grosbasketom (72,2).

Četrtfinale končnice (na dve zmagi), danes: Zlatorog – Tajfun (19); jutri: Rogaška – Grosbasket (18), Krka – Portorož (19), Union Olimpija – Helios (20). Druge tekme bodo na sporedu v četrtek, morebitne tretje v soboto in nedeljo.