Domači izzivalci prednostna naloga

Union Olimpija danes ob 18. uri pričakuje Valencio, Helios dve uri pozneje v gosteh pri Arisu.

Objavljeno
07. december 2016 09.49
Helios Suns - Aris B.S.A- 2003. Napad Vončin Luke( Helios Suns. V Domžalah[Košarka.liga.Helios suns]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Union Olimpija bo z današnjo revanšo z Valencio (18) končala letošnjo evropsko avanturo, zgodnji izpad pa zanjo pomeni tudi olajšanje, saj je ritem treh tekem na teden izčrpal njene košarkarje. Pred Heliosom pa je še sedem nastopov v prvem delu Fibine lige prvakov, »drugi polčas« bo odprl v Solunu ob 20. uri.

V Domžalah lahko le ugibajo, kako bodo njihovi košarkarji občutili prehod dolgoletnega pokrovitelja kluba iz avstrijskih rok v japonske. Dobro pa vedo, da so v prvih sedmih tekmah v LP premagali le dansko moštvo Bakken Bears in da so pred njim le zaradi nekoliko boljše razlike v koših. Drugi tekmeci v osemčlanski skupini A so si nabrali lepo prednost, zato so njihove možnosti za preboj v končnico tekmovanja zelo pičle. Vanjo se bodo uvrstile po štiri najboljše zasedbe iz vsake od petih skupin in štirje najuspešnejši med petouvrščenimi. Naslednjih osem ekip bo nadaljevalo sezono v pokalu FIBA, za osmerico z najskromnejšim izkupičkom (peterico zadnjeuvrščenih in trojico na 7. mestu v svojih skupinah) pa bo vsega konec 25. januarja. Med slednjimi bi se utegnil znajti tudi Helios, saj so med vsemi 40 klubi 37. po dosedanjem učinku: po eno zmago imajo le še Bakken Bears, ukrajinski Himik in madžarski Szolnok.

Domžalčani so pred dnevi ostali brez Kyla Caseyja, Đorđe Lelić pa je začutil hujše težave z gležnjem. Trener Jakša Vulić je pred današnjim dvobojem z Arisom, ki je na prvi tekmi zmagal z 62:54 (Kavvadas 16, Cummings 11, Buckner 9; Curry 13, Casey 12, Bolčina 10) in je z iztržkom 4:3 tretji v skupini, vendarle dobil dobro novico: »Razmere so nekoliko boljše, saj pričakujemo, da bo lahko v Solunu igral Luka Vončina, prav tako pa je pravico nastopa dobil Maj Kovačevič. Grki so nesporni favoriti, mi pa bomo poskusili prikazati naš maksimum. Za nas je veliko pomembnejša sobotna tekma DP proti Hopsom.«

Unionu Olimpiji je zmaga nad Krko olepšala ponedeljek. Kaj bo prinesla sreda? Enega od najtežjih možnih tekmecev v evropskem pokalu. Valencia vodi v skupini D z enim samim porazom (proti Hapoelu), v španski ligi je konec tedna ugnala Bilbao z 22 točkami razlike ter vneto sledi Realu in Barceloni. Na domačem parketu je prekosila Ljubljančane s 87:74 (Kravcov 12, San Emeterio 11, Martinez in Sastre po 10; Hrovat 14, Jefferson in Mulalić po 13, Mesiček 10), potem ko je že pred polčasom vodila s 17 točkami naskoka, zato prihaja v Slovenijo v vlogi velikega favorita.

V Stožicah sicer zagotavljajo, da ji bodo nudili ogorčen odpor, toda po tekmi marsikomu odleglo. Neredke pa bo domov vendarle pospremil občutek, da bi lahko v »normalnih« okoliščinah dosegli bistveno več. Zagotovo tudi drugi krog, v katerega so se v prejšnjih treh sezonah vedno prebili in ob tem nabrali tudi nekaj lepih trofej. V sezoni 2013/14 so denimo dvakrat ugnali prav Valencio, ki je nato osvojila evropski pokal.

Gašper Okorn pred poslovilnim nastopom pravi: »Kakovost Valencie smo občutili že na prvi tekmi, kljub vsemu pa se želimo posloviti od evropskega pokala na dostojen način. Naši košarkarji so izjemno motivirani, saj se želijo gostom postaviti po robu po najboljših močeh. Vseeno pa se moramo ogniti poškodbam in pretirani utrujenosti, saj nas v petek čaka Sixt Primorska, v nedeljo pa Zadar.«