Dončić kot MVP z Real Madridom na zaključni turnir evrolige

Uspešen je bil tudi "slovenski" Banvit v ligi prvakov, saj se je uvrstil v finale.

Objavljeno
28. april 2017 23.00
A. V.
A. V.
Istanbul/Las Palmas - Madridski Real je na četrti četrtfinalni tekmi letošnje evrolige v gosteh premagal Darušafako iz Istanbula z 89:78 (24:21, 45:38, 72:58) in se s 3:1 v zmagah uvrstil na zaključni turnir četverice, ki bo med 19. in 21. majem v Istanbulu. Igralec tekme je bil Luka Dončić z 11 točkami, sedmimi asistencami in petimi skoki.

Košarkarji Reala so na najboljši možni način končali gostovanje v Istanbulu, saj so po sredini zmagi na tretji četrtfinalni tekmi evrolige danes slavili še na četrti in se uvrstili med štiri najboljše ekipe v tem tekmovanju. Madridčani so vodili praktično vso tekmo, spet pa je imel veliko zaslug za njihovo prepričljivo zmago 18-letni Dončić, ki je bil na igrišču nekaj manj kot 30 minut, v tem času pa je za dve točki metal 1:1, za tri 1:4, zadel pa je tudi šest od osmih prostih metov, kar mu je ob sedmih podajah in petih skokih še drugič zaporedoma prineslo naziv najbolj koristnega igralca tekme s statističnim indeksom 21.

"Dosegli smo tisto, kar smo si pred začetkom sezone tudi želeli, vendar nismo še ničesar osvojili," je po koncu tekme dejal slovenski košarkarski biser, ki se bo s soigralci v polfinalu zaključnega turnirja v Istanbulu pomeril z domačim Fenerbahčejem.

Sicer pa je bil najbolj učinkovit igralec Reala Sergio Llull s 17. točkami, v domači ekipi se je s 25. izkazal Brad Wanamaker.

Bolj razburljivo je bilo na drugi današnji tekmi v Istanbulu. Domači Anadolu Efes je potreboval zmago, ki bi mu prinesla nastop med najboljšo četverico v letošnji evroligi. Na polovici tekme je bil še v dobrem položaju, saj je na odmor odšel s prednostjo treh točk (38:35), že po koncu tretje četrtine pa so do vodstva prišli grški košarkarji (55:54), ki so v zadnji četrtini zlomili odpor turške ekipe.

Najbolj učinkovit igralec tekme je bil Vasilis Spanulis, ki je za Olympiacos dosegel 18 točk, v ekipi Anadolu Efes pa je s točko manj tekmo končal Jayson Granger.

Banvit s tremi Slovenci v finalu lige prvakov

Košarkarji turškega Banvita, ki jih vodi slovenski trener Sašo Filipovski, so na prvi tekmi polfinalnega turnirja lige prvakov pod okriljem Fiba Europe na Tenerifih premagali francoski Monaco s 83:74 (14:23, 37:45, 55:53).

Monaco je ob polovici tekme vodil z osmi točkami prednosti, v nadaljevanju tekme pa so vajeti igre v svoje roke prevzeli varovanci Filipovskega, ki so na krilih Jordana Theodora prišli do vodstva ob koncu tretje četrtine, v zadnji pa so svojo prednost le še povečali.

Najboljši strelec Banvita je bil Theodore, ki je dosegel 21 točk, Gediminas Orelik jih je ob zmagi Banvita prispeval 16, slovenski reprezentant Gašper Vidmar pa je v 19:18 minutah, kolikor jih je prebil na igrišču, dosegel 12 točk, imel pa je tudi šest skokov. Brez točk je tekmo končal drugi slovenski košarkar v ekipi Banvita Edo Murić, ki je bil na igrišču 14:10 minute, v tem času pa je imel tri skoke in dve podaji.

Na drugi polfinalni tekmi so bili domačini pri Tenerifeju s 67:58 boljši od italijanske ekipe Umana Reyer Venezia.

Finalna tekma bo na sporedu v nedeljo, ob 19.15 uri.