Dončić zadovoljen po derbiju

Po porazih Sixta Primorske in Rogaške je Petrol Olimpija tik pod vrhom.

Objavljeno
17. december 2017 10.30
Posodobljeno
17. december 2017 22.30
KLJUČNI POUDARKI:

Kar 32 točk in 8 skokov je zbral Devin Oliver ob zmagi v ljubljanskem derbiju z Ilirijo.

Šentjur je »lastnik« obeh najvišjih porazov v DP.

Rogaška je lovila prvo mesto, a v Domžalah dosegla le 45 točk.

Ljubljana – Deseto kolo lige Nova KBM je prineslo košarkarjem Sixta Primorske tretji poraz, ne pa tudi zamenjave na prvem mestu, saj je v Domžalah klonila tudi Rogaška in omogočila Petrolu Olimpiji, da jo je prehitela. Ljubljančani so namreč – ne povsem brez težav – dobili ljubljanski derbi z Ilirijo.

Petrol Olimpijo v tej sezoni tepe prenatrpan spored tekem, kar pa ne more biti izgovor za njene močno spremenljive predstave. Moštvo, ki je v Fibini ligi prvakov premagalo Estudiantes v Madridu in doma močni Strasbourg, v ligi ABA Partizan in Mego Bemax v gosteh ter v DP gladko Sixt Primorsko, je namreč nanizalo nekaj porazov, ki mu ne gredo v čast: z Mornarjem v Tivoliju, prepričljiva neuspeha pri Zadru in Igokei ter tri spodrsljaje v slovenski ligi – v Laškem in Šenčurju ter doma proti Rogaški. Tudi sinoči so Ljubljančani izzivali usodo, saj so po vodstvu z 39:27 izgubili prvi polčas, v nadaljevanju pa so nekako postavili stvari na svoje mesto, čeprav so imeli veliko težav s svojima nekdanjima upoma, Luko Vončino (26 točk – met za tri 7:9, po 5 skokov in asistenc) in Žanom Markom Šiškom (12 točk in 13 asistenc).

Na zadovoljstvo trenerja Gašperja Okorna pa je Devin Oliver prikazal svojo drugo najučinkovitejšo predstavo v slovenskih DP. Če je v lanski ligi za prvaka natresel Rogaški 33 točk, je tokrat dosegel le točko manj (za dve 3:5, za tri 6:8, prosti meti 8:12), dodal pa še 8 skokov in 4 asistence. Šest trojk (z 11 meti) je zadel tudi Jan Špan, zato ilirijani, ki že pet tednov nastopajo brez poškodovanega Jasmina Hukića, niso mogli pripraviti zasuka. Njihov trener Sašo Dončić vendarle ni bil nezadovoljen: »Čestitke izredno motivirani Olimpiji za zmago, pohvalil pa bi tudi svoje fante za borbeno predstavo. Končni rezultat ne odraža realnega stanja na igrišču. Priložnost za zmago smo tokrat zamudili. Veseli me odziv gledalcev na prvi ljubljanski prvoligaški dvoboj po dolgem času.«

Sixt Primorska vodi v 2. ligi ABA, v kateri pa jo je po torkovem slovenskem derbiju že dohitela Krka, v soboto je klonila tudi v ligi Nova KBM. Pred tremi tedni je premagala Hopse v zaostali tekmi 1. kola, v revanši pa so bili precej boljši Polzelani, pri katerih je pet košarkarjev doseglo dvomestno število točk, največ izkušeni krilni center Dejan Ćup (22 točk in 8 skokov). Branilec Koprčanov Nebojša Joksimović je priznal: »Po torkovem porazu proti Krki niti na Polzeli nismo pokazali prave energije in discipline na obeh straneh igrišča. Gostitelji so bili v prvem polčasu boljši pri skokih v napadu, zato so prihajali do lahkih košev iz druge priložnosti, v tretji in zadnji četrtini pa so se na igrišču dobesedno 'razleteli', zato jih je bilo izjemno težko ustaviti. Po vsaki tekmi je potrebno strniti misli in iz dvoboja izvleči največ, kar lahko. Želim si, da bi enako storili tudi tokrat.«

Šenčur GGD je v Novem mestu vodil do 28. minute (največ s 46:38), a v zadnji četrtini ni več zdržal ritma in odločilni del tekme izgubil s 14:22. Potopil ga je Krkin branilec Paolo Marinelli z 29 točkami (za dve 6:8, za tri 3:5, prosti meti 8:10) in 5 asistencami. Zlatorog je z nepričakovano lahkoto prekosil Šentjurčane, ki so zdaj »lastniki« obeh najvišjih porazov v sezoni: proti Petrolu Olimpiji so izgubili s 63:100, v soboto z 48:80, potem ko so v tretji četrtini zmogli borih pet točk in v zadnji še vedno klavrnih deset. Rogaška je prispela v Domžale s tremi zaporednimi zmagami v žepu, Helios pa jo je poslal domov praznih rok. Slatinčani so slednjič dosegli še manj točk kot Šentjur, le 45, ter nikakor niso upravičili slovesa finalista prejšnjega DP in moštva, ki diha za ovratnik vodilnemu. Njegovi košarkarji s klopi so denimo dosegli le 15 točk, domači 42.