Dončića nam vsi zavidajo, klubskih neuspehov ne

Krka bo namesto nedeljskega kosila gostovala pri Ciboni, Union Olimpija za »polnočnico« z Zadrom v Tivoliju.

Objavljeno
10. december 2016 00.51
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Košarkarsko dogajanje v regiji je v minulih dneh zaznamoval Luka Dončić; najprej s 23 točkami proti Fuenlabradi, nato še z zmagovitima trojkama proti Žalgirisu v dresu Real Madrida. »Škoda, da se je odločil, da bo igral za Slovenijo,« odmeva z raznih koncev nekdanje Jugoslavije, saj bi čudežnega 17-letnika veliko raje videli v svoji reprezentanci.

Razlogi za košarkarsko zadovoljstvo med klubsko sezono na žalost prihajajo zgolj iz tujine, toda še vedno je bolje nekaj kot nič. In tudi drugim ne cvetijo rožice. Union Olimpija je v sredo odigrala zadnjo tekmo v evropskem pokalu in se poslovila z eno zmago v osmih nastopih, kar je daleč od želja njenih navijačev. Toda kaj naj potem rečejo privrženci Budućnosti in MZT, potem ko so njihovi ljubljenci izgubili prav vse tekme v istem tekmovanju? V »top 16« se je od udeležencev lige ABA uvrstila le Cedevita, a tudi Zagrebčani niso vzhičeni, saj zadnja leta poskušajo sestaviti moštvo, ki bi lahko igralo v evroligi. Prav veliko bolje ne kaže nekdanjim Jugoslovanom v Fibini ligi prvakov, saj se končnica s 24 klubi nasmiha le Partizanu. Helios je dobil eno od osmih tekem, v skupini D pa so Cibona, Mega Leks in Mornar zbrali vsak po dve zmagi, v glavnem v medsebojnih soočenjih.

A tudi na potapljajoči se ladji so razlike med moštvi zelo velike, kar so na svoji koži boleče občutili Krkini in Olimpijini košarkarji. Prvi so v ligi ABA izgubili štiri tekme zapored z Igokeo, Mornarjem, Partizanom in Unionom Olimpijo (in v sredo še z Zlatorogom v DP), Ljubljančani pa so po nizu porazov proti tekmecem z vrha lestvice zajeli sapo šele v slovenskem derbiju. Novomeščani bolj pogrešajo poškodovanega centra Marka Lukovića, kot želijo priznati, in v zadnjih kolih jih je poganjala predvsem energija organizatorja igre Matica Rebca. Brez otipljivega uspeha, jutri pa jih čaka novo zahtevno gostovanje. Petouvrščena Cibona (8:4) je v domači dvorani izgubila le s Crveno zvezdo in ima dva izjemno nevarna posameznika tik pod obročema. Ante Žižić je najbolje ocenjeni in najučinkovitejši strelec regionalnega prvenstva (povp. 21,2) in minuli konec tedna je Megi Leksu zbral 35 točk in 12 skokov, Željko Šakić pa je tretji po statističnem indeksu in četrti med strelci (16,8).

Union Olimpija se bo v nedeljo vrnila v stari, dobri Tivoli in v njem pričakala enega od svojih tradicionalnih tekmecev. Zadar (5:7) je doslej zbral eno zmago več kot stožiška zasedba, a se je le enkrat (proti Mornarju) vrnil z gostovanja z dvema točkama. Ljubljančani, ki so sinoči odigrali tekmo DP s Sixtom Primorsko, so po koncu evropske sezone povlekli pričakovano potezo in prekinili pogodbo s Markom Mlađanom. V naslednjih dneh pa se bodo bržkone razšli še z enim krilnim centrom Semenom Šaškovom, ki je v ligi ABA doslej igral le na štirih tekmah, v seštevku 25 minut v 12 kolih.

Pari 13. kola lige ABA, danes: Mornar – MZT (17), Karpoš Sokoli – Mega Leks (19), Partizan – Igokea (21); nedelja: Cibona – Krka (12), FMP – Cedevita (17), Budućnost – Crvena zvezda (19), Union Olimpija – Zadar (21); 10. kolo lige Nova KBM, danes: Helios Suns – Hopsi Polzela (19), Šenčur GGD – Rogaška (19); ponedeljek: Tajfun – Portorož (18.45); sreda, 11. januarja: Terme Olimia Podčetrtek – LTH Castings; odigrano v sredo – Zlatorog : Krka 94:79; sinoči – Union Olimpija : Sixt Primorska 75:71 (59:56, 38:39, 13:19 – Mulalić in Jefferson po 15, Hrovat 14; Sanadze 17, Gajić 14, Franklin 13).