Dopoldne v termah, popoldne na igrišču

Slovenski prvoligaš Terme Olimia ima daleč najnižji proračun med vsemi klubi. Vsi njegovi člani so zaposleni v termah.

Objavljeno
09. oktober 2016 02.00
Na sliki Boris Zrinski. Tiskovna konferenca ženske košarkaške reprezentance v Ljubljani, 4. junija 2014
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Na papirju so Terme Olimia najresnejši kandidat za izpad iz prve slovenske košarkarske lige, toda v Podčetrtku se ne bodo vdali vnaprej. V boj za obstanek se bodo podali s posebnim poslovnim modelom. O razmerah v klubu je spregovoril trener Boris Zrinski, nekdanji selektor slovenske reprezentance.

Kako deluje vaš klub?

Prihajamo iz enega najlepših krajev v Sloveniji, tudi turistično smo zelo znani. Naša značilnost je, da delujemo drugače kot drugi klubi, kajti naši igralci dobijo redno zaposlitev v Termah Olimia, zato dopoldne delajo v termah, popoldne pa trenirajo.

Kakšna so njihova delovna mesta?

Zelo različna. Nekateri imajo celo vodilne položaje, spet drugi delajo v okviru športa v fitnesu in v bazenu.

Potem vsi vaši igralci dobijo delo v termah?

Ja, po tem principu delujemo. Igralci imajo zagotovljeno še namestitev in prehrano. Med njimi je nekaj študentov in dijakov, samo trije pa trenirajo ves čas. Druga posebnost je, da kar sedem naših igralcev opravlja še trenerski poklic v mlajših selekcijah. To je dodatna kakovost, ki nam bo pomagala pri vzgoji domačih igralcev, čeprav prihajamo iz majhnega kraja. Vsak talent je za nas izrednega pomena.

Igralci so plačani z redno zaposlitvijo v termah?

Zraven dobijo še nekaj za igranje košarke, toda po proračunu je naš klub daleč za vsemi drugimi v prvi ligi.

Ste zadovoljni z ekipo?

Imamo izkušene igralce, lahko pa se pohvalimo, da smo edini v prvi ligi s samimi slovenskimi igralci. V primerjavi z lansko sezono smo imeli nekaj sprememb, saj sta odšla nosilca igre Aljoša Remus in Igor Spešić, v klub pa so prišli trije igralci – Nejc Buda, Domen Janc in Mensud Julević. Deset igralcev je precej dobrih, toda čakajo nas težke tekme. Odločala bo tudi psihološka pripravljenost. Naša prednost je, da nikoli ne bomo favoriti, a lahko marsikoga presenetimo in dosežemo svoj cilj – obstanek v prvi ligi.

Kakšno državno prvenstvo pričakujete?

Vsi klubi bodo zraven od začetka, zato bo prvenstvo medijsko odmevnejše, a tudi zahtevnejše. Mi bomo igrali samo v državnem prvenstvu, večina drugih pa tudi v evropskih tekmovanjih. Ker bomo bolj sveži, bomo lahko koga presenetili.

So navijači veseli, ker bosta v Podčetrtek prišli tudi Olimpija in Krka?

To bo nekaj posebnega, toda trenutno se bolj govori o lokalnem derbiju v prvem kolu. Na majhnem prostoru smo kar trije prvoligaši. Naši sosedje so v Rogaški, zelo blizu je še Šentjur. Že prva tekma z Rogaško bo nekaj posebnega.

Kako je Podčetrtek košarkarsko razvit?

Opazi se, da smo majhen kraj in da smo počasi prihajali k vrhu. Imamo nekaj nadarjenih generacij, predvsem fante v starosti 13 let, saj so dosegali najvišje rezultate v svoji kategoriji. Nanje bomo morali še počakati, toda v Podčetrtku ni srednje šole in fakultete, zato moramo biti pripravljeni na njihov odhod v večja mesta. Toda z našo sedanjo ureditvijo lahko pričakujemo še kakšen prihod igralca, ki je že igral v prvi ligi, a nima več prave vloge na višji ravni.

V slovenski ligi je precej mladih igralcev.

Kadarkoli govorimo o pomladitvi, gre v resnici za blefiranje, saj za dobre starejše igralce ni denarja. Ker klubi nimajo denarja, so prisiljeni uporabiti mlajše igralce. Tisti, ki so dobri, namreč že imajo delo v tujini. Kljub temu bo nova sezona ponudila nekaj novih igralcev, a me skrbi, da vseeno narašča število nekakovostnih tujcev.

Kdo je vaš favorit?

Največ je pokazala Krka. Pri trojki Matica Rebca v superpokalu proti Heliosu smo videli, kako majhna je včasih razlika med zmago in porazom. Poleg Krke bosta vrh krojila še Helios in Union Olimpija.