Doslej je podajal, zdaj bi zadel še kakšen met

Košarkar Klemen Prepelič na prvih tekmah Slovenije pogosto v vlogi dirigenta, kakršna ga čaka tudi pri Banvitu.

Objavljeno
07. avgust 2013 01.26
Klemen Prepelič na pripravljalni košarkarski tekmi med Slovenijo in Turčijo v Celju 4.avgusta, 2013.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Olimpijini košarkarji se bodo jutri začeli pripravljati na novo sezono. Moštvo so okrepili dirigent Cedric Jackson, krili Deividas Gailius in Jaka Brodnik ter center Alex Stepheson, na preizkušnjo bi utegnil priti še krilni center Kodi Augustus. Navijači Ljubljančanov pa bodo letos pogrešali Jako Blažiča in Klemna Prepeliča, ki sta izbrala tujino.

Medtem ko med 15 slovenskimi kandidati za nastop na EP ni več niti enega košarkarja Uniona Olimpije, se njena donedavna upa vneto potegujeta za uvrstitev v končno dvanajsterico Božidarja Maljkovića. Oba v povprečju igrata le štiri minute manj na tekmo od »rekorderja« Domna Lorbka (povp. 22 ,5 minute), med katerimi se morata kot izrazita strelca prilagoditi na precej drugačno igro, kot sta je bila vajena v Stožicah. Blažič ima manj časa žogo v rokah in mora v glavnem iskati priložnost za met ali prodor »iz gibanja«, Prepelič pa je zaradi poškodbe Jake Lakoviča in prostih večerov Gorana Dragića (načrtnih in prisilnih zaradi izključitve) moral neredko organizirati igro slovenskega moštva. Ob uvodnih petih pripravljalnih zmagah je zbral več asistenc (15 – Nebojša Joksimović je zmogel eno več) kot točk (14), njegov iztržek metov pa ni na želeni ravni. Za dve točki je doslej metal 0:2, za tri 3:17 (18 %) in proste mete 3:6.

»Doslej sem res večkrat opravljal naloge organizatorja igre kot visokega branilca. Toda to je posledica spleta okoliščin, saj Jaka še ni pripravljen za tekme. Ocenjujem, da mi bo takšen potek dogodkov le koristil v nadaljevanju kariere pri Banvitu. V Turčiji namreč računajo name kot prvo zamenjavo za vlogi dirigenta in visokega branilca. Trudim se po najboljših močeh, seveda pa v želji po dokazovanju storim tudi kakšno napako. Zadeti bom moral tudi odprte mete, ko se mi bo ponudila priložnost, zato upam, da bom kmalu naravnal desnico,« ocenjuje Klemen Prepelič, ki se je razumljivo želel dokazati predvsem v nedeljskem merjenju moči s Turčijo. Toda prvič v pripravljalnem obdobju ni dosegel niti ene točke, zato pa je zbral šest asistenc ob treh izgubljenih žogah. Nova priložnost se mu bo ponudila že v soboto, saj se bo Slovenija vnovič pomerila s Turčijo ob začetku turnirja v Beogradu.

»Turška reprezentanca je veliko boljša, kot kažejo njeni celjski rezultati. Kot nam je povedal njen selektor Bogdan Tanjević, košarkarji nimajo pravega odnosa do pripravljalnih tekem, saj računajo, da bodo zmagovali brez truda. Res imajo vrhunske posameznike, od katerih jih je nekaj manjkalo v dvorani Zlatorog, toda ni dovolj, da le stopijo na igrišče. Tudi v našem moštvu manjka kopica izjemnih košarkarjev, ampak tisti, ki smo v reprezentanci, se borimo in puščamo srce na parketu,« pravi branilec iz Slovenske Bistrice, ki bo 20. oktobra dopolnil 21 let. Čeprav še ni dobil priložnosti za nastop na velikem članskem tekmovanju, se ne brani napovedi pred EP.

»Dosedanje tekme so pokazale, da lahko s pravim pristopom pridemo zelo daleč. Tekmeci so bili na visoki ravni. Tudi Latvijci, ki so manj znani, imajo nekaj izjemnih strelcev, da Srbov in Turkov niti ne omenim. Vse tekme so bile naporne že zaradi neznosne vročine. Drsel je parket, žoga je bila spolzka, vendar smo tudi v nemogočih razmerah izvlekli maksimum iz sebe. Trenutno sicer nobeno moštvo ni niti blizu svojemu vrhuncu, toda rezultati štejejo. Smo na dobri poti,« je prepričan Klemen Prepelič, ki je nosil Olimpijin dres le eno sezono. Zdaj ga čakajo novi izzivi pri turškemu podprvaku Banvitu.

»Ko sem slišal za možnost prestopa, najprej nisem verjel. Toda nato me je poklical še znani trener Dimitris Itoudis in mi povedal, da me želi videti v moštvu. Klub je zelo dobro organiziran in bo igral v močnih tekmovanjih. Najprej bomo nastopili v kvalifikacijah za evroligo in četudi nam bo spodletelo, bomo nadaljevali sezono v evropskem pokalu. Zelo kakovostno pa je tudi turško prvenstvo. Ocenjujem, da je to korak naprej v moji karieri,« meni Prepelič.