Dragić bo do četrtka na prepihu

Liga NBA: med vikendom All-Star pri Phoenixu trgujejo. Do četrtka bo jasno, ali bo Goran Dragić ostal član Sonc.

Objavljeno
16. februar 2015 00.51
BKN-HOUSTON-ROCKETS-V-PHOENIX-SUNS
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Lanski vikend All-Star NBA je Goran Dragić preživel kot eden od krivično prezrtih košarkarjev in steber Phoenixovega moštva, okoli katerega je trener Jeff Hornacek gradil prihodnost. Letos se ni nihče vznemirjal, ker ga sinoči ni bilo v selekciji zahodne konference, najpozneje do četrtka pa bo jasno, ali bo sploh ostal član Sonc.

Phoenixovi vodilni možje so namreč prišli do spoznanja, da si ne kaže delati utvar glede letošnjih možnosti njihovih košarkarjev, ki trenutno zasedajo 8. mesto v svoji konferenci ter imajo tik za petami Oklahoma City in New Orleans. Poglede so uprli naprej in začeli iskati možnosti za oblikovanje zasedbe, ki bi bila sposobna za večje podvige, ter se še enkrat prepričali, da imajo preveč branilcev in premalo visokih košarkarjev. Ker so vsi trije najboljši strelci ekipe po osnovni izobrazbi organizatorji igre (poleg Dragića še Eric Bledsoe in Isaiah Thomas), so vsi po malem nezadovoljni s svojo minutažo, številom metov, ki jih imajo na voljo, in igralno vlogo. Slovenski as, ki je s svojimi 194 cm pravi velikan za 185 cm visokega Bledsoeja in dodatnih deset centimetrov nižjega Thomasa, se mora tako običajno preseliti na mesto visokega branilca, včasih pa celo na krilni položaj, kar lahko pomeni težave v obrambi.

Na prepihu pa se je znašel predvsem po odločitvi, da po koncu sezone ne bo samodejno prešel k zadnjemu letu pogodbe, ki bi mu navrglo 7,5 milijona dolarjev, ampak da bo svojo vrednost preizkusil na prostem trgu. Njegovi delodajalci so uvideli, da ga bodo poleti bodisi izgubili ali v najboljšem primeru znova privabili za veliko večjo plačo, s čimer pa ne bi rešili zadrege. Centrov bi imeli še vedno premalo, Bledsoe je lani poleti sklenil petletno pogodbo, vredno 70 milijonov dolarjev, Thomas pa štiriletno za 28 milijonov. Zato Dragića zdaj pospešeno ponujajo drugim klubom v zameno za pravico do dodatne izbire v prvem krogu nabora NBA. Zadnji rok za prestope je namreč četrtek. Neuradno sta zanimanje izrazila dva nekdanja velikana, ki sta zdaj povsem na dnu razpredelnic, New York in LA Lakers, slednji naj bi bili našemu asu pripravljeni poleti odšteti kar 80 milijonov $ za štiriletno pogodbo. Zagreti so tudi v Houstonu, pri katerem je Dragić igral poldrugo sezono, dokler se ni leta 2012 vrnil v Phoenix.

Junaka Curry in LaVine

Na predvečer glavne tekme All-Star so se košarkarji preizkusili v tradicionalnih spretnostnih veščinah. Pri metanju trojk je bil pričakovano najnatančnejši ostrostrelec Golden Stata Stephen Curry, ki je v finalu zbral 27 točk ter premagal klubskega soigralca Klaya Thomsona (14) in Kyrieja Irvinga iz Clevelanda (17). Pred dvema letoma je Curry dosegel rekord lige NBA z 272 uspešnimi meti za tri točke v sezoni in tudi letos vodi s povprečjem 3,2 trojke, vendar je na vikendu vseh zvezd prvič prišel do lovorike. Največ domišljije pri zabijanju pa je prikazal Zach LaVine. Komaj 19-letni novinec Minnesote, visok 196 cm, je v finalu prekosil Orlandovega branilca Victorja Oladipa s 94:72 in postal drugi najmlajši zmagovalec v zgodovini tekmovanja. Mlajši je bil le Kobe Bryant, ki je bil leta 1997 najuspešnejši pri 18 letih.

LaVine je skupaj z Oladipom odigral veliko vlogo tudi v ekshibicijski tekmi vzhajajočih zvezd med igralci, ki so vstopili v ligo NBA v zadnjih dveh sezonah, a nista mogla preprečiti poraza selekcije ZDA. V moštvu preostanka sveta so blesteli Francoz Rudy Gobert (18 točk, 12 skokov in 3 blokade), Črnogorec s španskim državljanstvom Nikola Mirotić, Hrvat Bojan Bogdanović in še posebej Kanadčan Andrew Wiggins. Številka 1 lanskega nabora NBA je bil ob zmagi s 121:112 izbran za najboljšega košarkarja večera. Med izbranci bi se moral predstaviti tudi Denverjev 20-letni center Jusuf Nurkić, ki je v prejšnjih dveh sezonah nosil dres Cedevite, pred tem pa se je skupaj z dve leti starejšim Alenom Omićem tri leta kalil v Laškem, a je odpovedal sodelovanje zaradi osebnih razlogov. Med prekinitvijo v prvenstvu si je namreč že pred časom zamislil skok v domače Živinice v BiH. Njegovo povprečje v krstni ameriški sezoni je 17 minut, 7 točk, 6,3 skoka in 1,3 blokade.

Strelci za Svet: Gobert (Utah) 18, Mirotić (Chi) 16, Antetokounmpo (Mil) 12, Wiggins (Min) 22, Schröder (Atl) 13, Exum (Utah) 4, Papanikolaou (Hou) 2, Bogdanović (Bro) 16, Dellavedova (Cle) 4; ZDA: Caldwell-Pope (Det) 8, Noel (Phi) 4, C. Zeller (Cha) 12, Oladipo (Orl) 22, Payton (Orl) 2, M. Plumlee (Bro) 13, Burke (Utah) 17, LaVine (Min) 22, Muhammad (Min) 10, Covington (Phi) 10.