Dragić je le prepričal izbirčne Američane

Liga NBA: Ljubljančan prejel lovoriko za košarkarja, ki je v zadnji sezoni prikazal največji napredek.

Objavljeno
24. april 2014 13.21
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Čeprav so ga krivično prezrli pri izboru udeležencev letošnje tekme All-Star NBA, Phoenixu pa se za las ni uspelo prebiti v končnico kljub 11. iztržku zmag med vsemi moštvi obeh konferenc, je Goran Dragić ponavljal, da je za njim imenitno leto. Oženil se je, dobil sina in se košarkarsko povsem uveljavil. Zdaj je dobil še nov razlog za srečo.

Včeraj se je uresničila napoved, da si najbolj zasluži priznanje za igralca, ki je prikazal največji napredek. Pri glasovanju 126 športnih novinarjev iz ZDA in Kanade je dobil daleč največjo podporo in zbral 408 točk od 1134 možnih. Več kot polovica (65) udeležencev uradne ankete ga je postavila na prvo mesto, 25-krat je pristal na drugem mestu in osemkrat na tretjem. Za njim sta se uvrstila Lance Stephenson iz Indiane (158 točk, 13-krat prvi) in Anthony Davis iz New Orleansa (155 točk, 16-krat prvi), ki je dobil prednost pred Ljubljančanom pri zapolnitvi zadnjega prostega mesta v selekciji Zahoda za tekmo vseh zvezd. Spektakel je bil pač v New Orleansu.

Goran Dragić si je lovoriko prislužil v velikem slogu. Pod njegovo taktirko je Phoenix zbral kar 23 zmag več kot lani, ko je bil z izkupičkom 25:57 zadnji med zahodnimi moštvi, in si prislužil čestitke z vseh koncev in krajev. Zasedbo Jeffa Hornacka, ki je prvič dobil priložnost v vlogi prvega trenerja, so neuradno imenovali kar Pepelka leta. Udarna moč prerojene zasedbe je bil skromni fant iz Ljubljane, navduševal je z močno obogatenim repertoarjem, igralno zrelostjo in tudi z vrhunsko statistiko. Devetkrat je dosegel več kot 30 točk in štirikrat izboljšal svoj osebni strelski rekord, ki zdaj znaša kar 40 točk, s povprečjem 20,3 točke je bil 17. strelec rednega dela prvenstva NBA, s 5,9 asistence 19. podajalec, s 50,5-odstotnim metom iz igre pa 26. po natančnosti. In čeprav so ga ob prihodu v ZDA opozarjali, da ima odločno preskromen met z večje razdalje, je izkoristil 40,7 odstotka poskusov za tri točke, s katerimi se je uvrstil na 18. mesto. V prejšnji sezoni, v kateri je prebil v igri le 1,6 minute manj na tekmo, je bilo njegovo povprečje 14,7 točke, 7,4 asistence, 44,3 odstotka iz igre, 31,9 odstotka pri trojkah ...

Veliki adut slovenske reprezentance, ki bo 6. maja dopolnil 28 let in ima za seboj šest sezon pod ameriškimi obroči, je prvi branilec v ligi NBA po Draženu Petroviću v sezoni 1992/93, ki je dosegal več kot 20 točk na tekmo z vsaj 50-odstotnim metom iz igre in 40-odstotnim za tri točke. Med vsemi košarkarji v najrazličnejših igralnih vlogah pa je v zadnjih dveh desetletjih to uspelo le Dirku Nowitzkemu, LeBronu Jamesu in Kevinu Durantu. Torej le najboljšim med odličnimi. Dragič se je uvrstil tudi med Phoenixove velikane, saj sta priznanje, ki ga podeljujejo od leta 1986, pred njim osvojila le dva igralca Sonc: organizator igre Kevin Johnson v sezoni 1988/89 in francosko krilo Boris Diaw (2005/06). Iz Evrope sta lovoriko prejela le še orjaški Romun Gheorghe Muresan (1995/96) in Turek Hidayet Türkoglu (2007/08), lani pa je pripadla Paulu Georgeu iz Indiane.