Dragić se kot lev bori za končnico

Dragocena zmaga Phoenixa po zaostanku 22 točk.

Objavljeno
24. marec 2014 20.35
Suns Timberwolves Basketball
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Slab začetek, dober konec – in to dvojni. Košarkarji Phoenixa so proti Minnesoti zaostajali že z 22 točkami razlike, njihov neposredni tekmec za uvrstitev v končnico lige NBA Dallas pa je po treh četrtinah dvoboja z Brooklynom vodil s 13 točkami naskoka. S kančkom sreče in veliko znanja pa je Goran Dragić dočakal srečen razplet.

Pred začetkom tekme z Minnesoto je Phoenixov trener Jeff Hornacek opozoril svoje košarkarje, da bodo morali v zadnjih 13 nastopih rednega dela prvenstva vselej igrati, kot da se jim ponuja zadnja priložnost za preboj med osmerico najboljših v zahodni konferenci. Očitno ga niso vzeli povsem resno, saj so v uvodni četrtini prejeli 41 točk, nato zaostali z 29:51 in do glavnega premora omogočili gostom, da so dosegli kar 73 točk. Sonca so v tej sezoni resda dobila vseh 18 tekem, v katerih so se izkazala z vsaj 50-odstotnim metom iz igre, toda njihov niz je bil tokrat v resni nevarnosti. V prvih treh četrtinah so izkoristila kar 61 odstotkov metov, pa še vedno zaostajala za deset točk zaradi preskromne obrambe in 19 izgubljenih žog. Phoenix se je rešil šele v zadnjem delu tekme, ki ga je dobil s 34:17, ter z izkupičkom 41 zmag in 29 porazov ohranil minimalen zaostanek za sedmim zahodnim moštvom Memphisom (41:28) in Dallasom (42:29). Hkrati pa je primazal bolečo zaušnico Minnesoti, ki je na lestvici tik za Sonci, toda zdaj že s šestimi zmagami primanjkljaja.

»V tej sezoni smo že videli nekaj podobnih tekem. In vedno sem ponosen na naše fante, ko se z nepopustljivo igro vrnejo iz stiske. Prvi polčas smo odigrali obupno, tudi v dobršnem delu tretje četrtine ni bilo veliko bolje, a smo se nekako izvlekli,« je bil po dvoboju zadovoljen Hornacek. Lep del zaslug je pripisal branilcu Ericu Bledsoeju (21 točk, 5 skokov in 5 asistenc), ki je zaradi poškodb izpustil kar 39 tekem v tej sezoni. V minutah, ki jih je prebil na parketu, je Phoenix prekosil tekmeca kar za 28 točk. Dragić je z 18 točkami, 3 skoki in 6 asistencami matematično »remiziral« s starim znancem Rickyjem Rubiom (19 točk, 4 skoki in 9 asistenc), zato pa je imelo domače moštvo veliko preglavic, da je nadomestilo odlično predstavo krilnega centra Kevina Lova (36 točk, 14 skokov in 9 asistenc). Slednjič se je vnovič izkazalo, da imajo Sonca eno najmočnejših klopi za rezervne košarkarje v ligi NBA. Tokrat je kar z 61:20 zasenčila nadomestne igralce gostov. Ob najizdatnejšem »comebacku« v sezoni so se izkazali predvsem Markieff Morris (25 točk), Marcus Morris in Ish Smith, svoje pa je dodal Brooklyn in po podaljšku zmagal v Dallasu.