Dragić spet za Parkerjem, vrata mu lahko odpre Bryant

Goran Dragić se ni uvrstil na tekmo All-Star, 14. Evropejec med zvezdami lahko postane le po izboru komisarja.

Objavljeno
01. februar 2014 01.18
Suns Pacers Basketball
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Z januarskim povprečjem 22,3 točke, 6,6 asistence in 4,3 skoka Goran Dragić ni prepričal trenerjev v ligi NBA, da bi mu namenili mesto na tekmi All-Star. Razočaranje je ublažil z odlično predstavo in zmago nad drugo najboljšo ekipo sezone Indiano, občutka, da si zasluži uvrstitev v zahodno selekcijo, pa ni pregnal.

Potem ko so ljubitelji košarke s spletnim glasovanjem določili začetni peterki obeh konferenc lige NBA, ki se bosta 16. t. m. pomerili v New Orleansu, so na sceno stopili še strategi vseh 30 klubov in dopolnili moštvi. Dragić se že pri glasovanju javnosti ni uvrstil med deseterico najboljših zahodnih branilcev in je vnovič ostal brez zadostne podpore. Med nadomestne košarkarje zahodne konference so se resda uvrstili kar štirje branilci, Chris Paul, James Harden, Damian Lillard in zaradi zaslug iz prejšnjih sezon tudi Tony Parker, ki je Dragiću prekrižal račune že na lanskem EP, toda Phoenixov as je še enkrat ostal v čakalnici. Kajti nekaj teoretičnih možnosti, da bi kot prvi Slovenec zaigral na tekmi vseh zvezd, vendarle še obstaja.

Paul zaradi izpaha rame denimo počiva od 4. januarja, a vztraja, da želi nastopiti v New Orleansu, kjer je igral prvih šest poklicnih sezon. Zato pa ni nikakršnih možnosti, da bi pravočasno okreval Kobe Bryant. Zvezdnik LA Lakers se je uvrstil v začetno peterko zahoda, čeprav je v tej sezoni igral le na šestih tekmah, zato bo moral novi komisar NBA Adam Silver, ki bo danes prevzel krmilo ob upokojitvi Davida Sterna po dolgih 30 letih vodenja elitne lige, izbrati nadomestnega igralca. Med strokovnjaki in košarkarskimi legendami jih nemalo meni, da bi moral v zadnjem hipu vskočiti prav Dragić, saj je glavni junak preporoda Phoenixa, novodobne zgodbe o športni Pepelki. Drugi spet opozarjajo, da ima zahodna selekcija že štiri organizatorje igre – Stephena Curryja v prvi peterki ter Lillarda, Paula in Parkerja na klopi – in da bo Silver ob napredovanju bržkone poskušal ustreči prirediteljem tekme All-Star. Zato večina namenja prednost Anthonyju Davisu iz New Orleansa, drugi vidijo v zahodnem moštvu tudi Mika Conleyja iz Memphisa.

Goran Dragić je priznal, da pred tekmo iz Indiano (102:94), na kateri se je izkazal z 28 točkami in 7 asistencami, ni želel vedeti za razplet glasovanja. Zanj je slišal med polčasom. »Bil sem žalosten, saj si zares želim igrati v New Orleansu in vem, da si zaslužim to čast. Zavedam se, koliko odličnih košarkarjev igra v zahodni konferenci, toda takšna odločitev te še vedno prizadene,« je potrdil Ljubljančan. Nastop na tekmi All-Star bi mu v skladu z leta 2012 sklenjeno klubsko pogodbo prinesel milijon dolarjev dodatka, toda sam raje izpostavlja športno vrednost dosežka.

Na tekmah vseh zvezd je doslej nastopilo 13 Evropejcev iz devetih držav: Nemčije, Francije, Španije, Srbije, Velike Britanije, Litve, Rusije, Turčije in Nizozemske. Rekorder je Dirk Nowitzki z 11 odigranimi spektakli, sledijo mu Tony Parker (5), Pau Gasol (4), Detlef Schrempf, Predrag Stojaković (po 3), Luol Deng, Žydrunas Ilgauskas (po 2), Vlade Divac, Marc Gasol, Andrej Kirilenko, Joakim Noah, Mehmet Okur in Rik Smits (po 1). Pogojno jim lahko dodamo Američana Chrisa Kamana (1), ki je igral za Nemčijo na OI 2008 in EP 2011.

Letošnji izbranci, Zahod: Curry (GS), Bryant (LAL), Durant (OC), Griffin (LAC), Love (Min) – začetna peterka; D. Howard (Hou), Aldridge (Por), Nowitzki (Dal), Paul (LAC), Harden (Hou), Parker (SA), Lillard (Por); trener Scott Brooks (OC). Vzhod: Wade (Mia), Irving (Cle), James (Mia), George (Ind), Anthony (NY) – začetna peterka; Noah (Chi), Hibbert (Ind), Bosh (Mia), Millsap (Atl), Wall (Was), J. Johnson (Bro), DeRozan (Tor); trener Frank Vogel (Ind).