Dragić že za petami Petroviću

Phoenixov as Goran Dragić v košarkarski ligi NBA s 40 točkami dohitel svojega trenerja.

Objavljeno
03. marec 2014 01.50
Pelicans Suns Basketball
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Goran Dragić nas je že navadil, da moramo sleherni dan pričakovati nekaj velikega. V zadnjih treh tednih je že trikrat izboljšal svoj strelski rekord v ligi NBA, ki po dvoboju z New Orleansom (116:104) znaša imenitnih 40 točk. Hkrati pa začenja odločilni del sezone za uvrstitev Phoenixa v končnico prvenstva. Njegov neposredni tekmec je – Beno Udrih.

Slednji sicer še ni dobil priložnosti za igro pri Memphisu, ki mu je ponudil zavetišče, potem ko so ga odslovili v New Yorku, v zadnjih 24 tekmah rednega dela lige NBA pa bo s soigralci poskusil nadomestiti zmago zaostanka za trenutno 8. Phoenixom. Nenazadnje so se Grizliji lani prebili celo v finale zahodne konference, potem ko so izločili LA Clippers in Oklahomo ter klonili proti San Antoniu. Od edinih Dragićevih nastopov v končnici so medtem minila že štiri leta.

V tem času je dozorel v dostojnega naslednika Steva Nasha, čeprav je oblikoval bistveno drugačen igralni slog. Pravzaprav je tudi drugačen košarkar kot »nekdanji Gogi«, ki si je za vsako ceno poskušal utreti pot do obroča. Njegove poteze so veliko bolj raznovrstne predvsem zaradi opaznega napredka pri poskusih z večje razdalje. Ker v tej sezoni meče za tri točke z 41,5-odstotno natančnostjo, imajo tekmečevi obrambni igralci veliko težje delo. Če ga spremljajo preblizu, Dragić izkoristi svojo nadzvočno hitrost. Če se odmaknejo na »varnostno razdaljo«, jih kaznuje s trojko, če se nanj zapodita dva košarkarja, zna najti prostega soigralca. Odlično se zna spopasti celo s poškodbami, zato med dvobojem z New Orleansom ni bilo videti, da je tekmo poprej izpustil zaradi zvina gležnja.

»Goran je zaradi vseh teh odlik skočil v višji razred. Najboljši košarkarji lige NBA se ne ozirajo na modrice in otekline ali s kakšnimi taktičnimi prijemi jih poskušajo ustaviti. Preprosto storijo, kar se od njih pričakuje. Goran je iz takšnega testa,« meni Phoenixov trener Jeff Hornacek. Tudi sam je bil odličen košarkar, v sezoni 1991/92 je bil prvi strelec Sonc s povprečjem 20,1 točke in dvakrat zmagal na tekmovanju v metanju trojk na vikendu All-Star. Njegov osebni rekord pa prav tako znaša 40 točk, kolikor jih je dosegel v sezoni 1994/95 kot član Utaha proti Seattlu. Takrat je metal za tri točke kar 8:8.

Goran Dragić, ki je v tej sezoni osemkrat presegel mejo 30 točk in se je lahko februarja pohvalil s 23,5 točke na tekmo (njegovo povprečje sezone je 20,6 točke), je eden od 27 košarkarjev v zgodovini Phoenixa, ki so zmogli 40 točk. Z rekordnim dosežkom si trenutno deli 33. do 39. mesto na razpredelnici najučinkovitejših predstav sezone v ligi NBA. Prvi je Carmelo Anthony (New York) z 62 točkami, drugi Kevin Durant (Oklahoma) s 54, tretji pa Terrence Ross (Toronto) z 51. Anthony se je s šovom na tekmi s Charlottom prebil na elitni seznam, saj v zgodovini NBA najdemo le 63 tekem, v katerih je posameznik zablestel z več kot 60 točkami. Dobra polovica (kar 32) jih pripada Wiltu Chamberlainu, ki je tudi lastnik neponovljive stotice iz leta 1962, na drugem mestu pa je Kobe Bryant z 81 točkami iz leta 2006. Med evropskimi košarkarji vodi Tony Parker (55 točk leta 2008), rekord Dirka Nowitzkega je 53 točk, po 44 točk pa so dosegli Dražen Petrović, Rik Smits in Pau Gasol. Dragić se je pridružil na 10. mestu Francozu Rodrigueu Beauboisu.