Dvoboj favoritov že danes, Zlatorog spet na preži

V polfinalu pokala Spar branilko naslova Krko čaka državni prvak, Laščani po zmagah nad Olimpijo z Lastovko.

Objavljeno
18. februar 2016 21.54
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Ob napovedi finalnega turnirja pokala Spar v Tivoliju so si optimisti med Olimpijinimi navijači obetali vsaj delno oživitev starih, dobrih časov kluba. Dočakali pa so vrnitev v leto 1996, ko se njihovi ljubljenci prvič in do srede zadnjič niso uvrstili med najboljšo pokalno četverico. Danes se bodo na ljubljanskem parketu udarili Krka in Tajfun ter Zlatorog in Lastovka.

Nepričakovani, a zasluženi izpad 19-kratnega pokalnega prvaka je povzročil edino spremembo na seznamu udeležencev v primerjavi z lansko sklepno prireditvijo. Med štiri najboljše je vskočila novinka v ligi Telemach Lastovka iz Domžal, ki je po vrsti izločila Gorenjo vas, Ajdovščino, Triglav, Terme Olimia in ob prvi uvrstitvi v četrtfinale v zgodovini kluba še Hopse. V polfinalu jo bo pričakal Zlatorog, ki ima precej bogatejše pokalno poreklo, saj se je kar osemkrat prebil v finale in leta 2004 tudi osvojil pokal, svoje veščine pa je vnovič prikazal v letošnjem četrtfinalu, v katerem je dvakrat ugnal Olimpijo. Njegov glavni bojevnik Goran Jurak, ki je prvič nastopil na finalnem turnirju že leta 1998, lovoriko pa osvojil pet let pozneje v Olimpijinem dresu, je pri tem uprizoril pravo lekcijo srčnosti veliko mlajšim tekmecem. Prav nič ga ni motilo, da šteje že skoraj 39 let in da je bil njegov gleženj po torkovem zvinu še najbolj podoben krvavici.

Finalni turnir v nekdanjem hramu slovenske košarke bosta odprla Krka in Tajfun ter dodala na svoj seznam ogorčenih dvobojev novo poglavje. V lanskem pokalnem polfinalu so bili uspešnejši Novomeščani s 66:65, v polfinalu DP so se jim Šentjurčani oddolžili z 2:0 v zmagah, rivalstvo pa se nadaljuje tudi v tej sezoni. Slovenski superpokal je pripadel Tajfunu z 72:60, prav tako prvo soočenje v ligi ABA s 74:51, revanšo pa je dobila Krka s 103:96, a šele po dveh podaljških. Rezultatski trend torej nagiba tehtnico na stran državnih prvakov, vendar ne smemo pozabiti, da so šele v dvoboju s Šenčurjem GGD prekinili niz desetih porazov v regionalnem prvenstvu, da so do konca sezone ostali brez centra Emirja Zimića in da je rekonvalescent Ceola Clark daleč od prave organizatorske forme. V obeh taborih vendarle poudarjajo, da ima finalni turnir posebne zakonitosti.

»Pokalna tekmovanja vedno prinesejo veliko presenečenj, kar se je letos že videlo. Tajfun je za nas velik motiv in tudi osvojitev tretjega zaporednega pokala Spar pomeni poseben izziv. Zelo spoštujemo rezultate šentjurskega kluba in pričakujem odprto tekmo, upam pa na dobro dnevno formo in naše veselje,« ocenjuje trener branilke naslova Krke, Vladimir Anzulović. Njegov šentjurski kolega Dejan Mihevc je prikimal: »V pokalu se res lahko zgodi marsikaj, toda v njem sodeluješ, da bi ga osvojil. S Krko smo uprizorili že veliko dobrih bitk in vse so pokazale, da lahko pričakujemo zanimivo in težko tekmo, po kateri upam, da bo izid drugačen, kot je bil lani v Laškem.«

Člana drugega polfinalnega para sta se v tej sezoni lige Telemach pomerila dvakrat. Obakrat je bil uspešnejši Zlatorog – doma s 86:51 in v Domžalah s 67:55 –, ki bo kot lanski finalist in dvakratni zaporedni »rabelj« Uniona Olimpije nosil tudi dodatno psihično breme. Trener Aleš Pipan meni: »V polfinalu moramo dokazati, da nismo po naključju ugnali Olimpije, kar bo proti neobremenjeni Lastovki zahtevna naloga. V pokalu Spar ne smeš nikogar podcenjevati, saj znajo vsa moštva dobro igrati košarko.« Njegov nekdanji pomočnik Andrej Žakelj, zdaj strateg Lastovke, dodaja: »Za nas je bil velik uspeh že preboj med osmerico najboljših, sodelovanje na finalnem turnirju pa bo velika čast. Našim fantom moram od srca čestitati, saj moramo vedeti, da jih polovica hodi v redno službo. Upam, da jim je ostalo dovolj naboja za Zlatorog.«