Džikić prihaja po obe točki

Košarkarji Krke danes v ligi ABA s Partizanom, Union Olimpija pri Cedeviti.

Objavljeno
03. december 2016 00.51
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Predzadnje kolo pred »polčasom« v ligi ABA prinaša dva dvoboja med nekdanjimi evroligaši: Krka bo gostila Partizan, Cedevita pa Union Olimpijo. Vsi štirje lahko le sanjajo o vrnitvi med elito stare celine, najslabše pa kaže Ljubljančanom. Doslej so ugnali le Mornar, Karpoš Sokole in FMP, zato jim grozi izpad iz regionalnega prvenstva, od katerega se bo poslovil zadnjeuvrščeni.

Za Ljubljančani so le Karpoš Sokoli, ki so svojevrsten fenomen sezone, saj so zadali edini poraz Budućnosti in pred tednom prekinili niz zmag Cedevite. Zagrebčani, ki so si že zagotovili napredovanje v drugi krog evropskega pokala, bodo zato pričakali Olimpijo dodatno nabrušeni in poskusili obogatiti izkupiček v medsebojnih soočenjih. Doslej so dobili devet od 14 dvobojev v ligi ABA, v domači dvorani pa so proti Ljubljančanom klonili le enkrat. Stožiško moštvo ima po tradiciji veliko dela s centrom Mirom Bilanom, danes pa bo moralo poskrbeti tudi za Ryana Boatwrighta. Cedevitin branilec, visok le 183 cm, se je po prihodu izkazal kot učinkovita okrepitev, saj je v dveh tekmah dosegel 43 točk in uspešno nadomestil Pierra Jacksona, ki se je po imenitni enomesečni epizodi na Hrvaškem vrnil v ZDA k moštvu Texas Legends iz ameriške razvojne lige.

Krka bo po zaporednih porazih z Igokeo in Mornarjem pričakala Partizan in svojega nekdanjega trenerja Aleksandra Džikića. Pod njegovim vodstvom je osvojila tri naslove slovenskega prvaka (2010, 2011 in 2014) in pokal eurochallenge, toda danes ne bo veliko priložnosti za sentimentalnost. Črno-beli so namreč med tednom doživeli domači poraz v Fibini ligi prvakov s Sassarijem (87:88), ki ni prijetno odmeval v Beogradu, poskusili pa bodo tudi ubraniti tretje mesto na lestvici ABA z zmago prednosti pred Cedevito in Cibono. Novomeščani so bili kos Partizanu le v eni od osmih domačih tekem in tokrat ne bodo mogli računati na svojega prvega strelca Marka Lukovića, vprašljiva pa sta tudi Ron Curry in Jure Ritlop.

Trener Novomeščanov Dejan Mihevc napoveduje: »Partizan ima zelo kakovostno in izkušeno moštvo, v katerem je tudi nekaj izjemno nadarjenih mladih košarkarjev. Njegov slog temelji na igralcih z reprezentančnimi izkušnjami, ki jih odlično vodi William Hatcher, pravi motor ekipe. Mi imamo precej zdravstvenih težav, a verjamem, da fantom ne bo zmanjkalo motivacije. Možnosti za presenečenje se ne odpovedujemo, vendar bomo morali prikazati najboljšo predstavo v tej sezoni.«

Pari 12. kola lige ABA, danes: Igokea – Mornar (17), Krka – Partizan (19), Cedevita – Union Olimpija (21); nedelja: MZT – Budućnost (17), Mega Leks – Cibona (19); ponedeljek: Crvena zvezda – FMP (17); odigrano sinoči – Zadar : Karpoš Sokoli 93:74.

Pari 8. kola lige Nova KBM, danes: Rogaška – Zlatorog (19); nedelja: Terme Olimia Podčetrtek – Tajfun (17), Sixt Primorska – Šenčur GGD (17); ponedeljek: Hopsi Polzela – Portorož (18.45); petek, 30. decembra: Krka – Helios Suns (18.45); odigrano med tednom – Tajfun : Hopsi Polzela 61:57; sinoči – LTH Castings – Union Olimpija 67:97 (51:77, 36:47, 16:25 – Čučović 19, Grum 16; Mesiček in Janković po 15).