Evroliga in FIBA spravili v zadrego košarkarske ase

Četrtkov začetek elitnega klubskega tekmovanja na stari celini v senci spora glede kvalifikacijskih terminov za SP 2019.

Objavljeno
09. oktober 2017 20.43
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Pričakovanje 18. sezone evrolige pod okriljem ULEB je na žalost zasenčila košarkarska vojna z mednarodno zvezo FIBA, ki je za november in februar predvidela tekme kvalifikacij za SP 2019. Pred dnevi je kazalo, da bosta sprti strani našli sporazumno, a za igralce zelo naporno rešitev, toda evroligaški klubi so v petek zavrnili natrpan koledar in dokončno naznanili, da se ne bodo ozirali na obveznosti reprezentanc.

Po zadnji zamisli FIBA naj bi tudi evroliga zamaknila za en dan spored med 20. in 26. novembrom letos. Košarkarji bi tako odigrali klubske tekme v torek, v sredo bi odpotovali v svoje domovine, v četrtek vadili, v petek nastopili v reprezentančnih dresih, v soboto počivali ali potovali, v nedeljo se še enkrat potegovali za uvrstitev na svetovno prvenstvo, v ponedeljek pa se vrnili k delodajalcem, pri katerih bi jih že čakali novi dvoboji na evropski sceni in v državnih prvenstvih. Scenarij bi nato ponovili še februarja, tik pred zaključnimi boji v nacionalnih pokalnih tekmovanjih, toda odgovor je bil enoten in odločen: Ne!

»Fibin predlog ni rešitev za ključne pomisleke. V kvalifikacijah še vedno ne bodo mogli igrati košarkarji iz lige NBA, kar bo postavilo reprezentance v neenakopraven položaj, za igralce pa pomeni svojevrstno diskriminacijo. FIBA bi si morala prizadevati za tekmovanja na najvišji ravni, na kateri bi sodelovali najboljši košarkarji in trenerji, le tako bi lahko upravičili pričakovanja navijačev in prispevali k razvoju košarke. K zgoščenemu koledarju tekem moramo prišteti naporna potovanja reprezentantov z različnih celin, ki lahko trajajo tudi po 40 ali 50 ur. Kvalifikacije za SP bi lahko pomenile kapljo čez rob za košarkarje na meji izgorelosti in veliko nevarnost za dodatne poškodbe,« je povzetek zadnjega zasedanja evroligašev.

Sledil mu je sprijaznjen odgovor vodilnih mož FIBA: »Po zlu je šla zlata priložnost, da bi prilagodili koledar tekem v vsesplošno zadovoljstvo igralcev, klubov, reprezentanc in seveda – ljubiteljev košarke. Sklep evrolige pomeni, da je osredotočena na interese majhne skupine najbogatejših ter da se požvižga na širšo košarkarsko družino in razvoj športa v Evropi. Kvalifikacije za SP 2019 na Kitajskem se bodo kljub vsemu začele novembra po vsem svetu.«

CSKA favorit stavnic

Tudi v novi sezoni bo v evroligi tekmovalo 16 moštev iz devetih držav in v uvodnem delu tekmovanja odigralo po 30 tekem. Enajst klubov ima dolgoletno licenco (Anadolu Efes, AX Milan, Baskonia, CSKA, Barcelona, Fenerbahče, Maccabi, Olympiakos, Panathinaikos, Real in Žalgiris), peterica pa enoletno: prvaki Nemčije (Bamberg), lige ABA (Crvena zvezda), Španije (Valencia) in evropskega pokala (Unicaja) ter podprvak regionalne lige VTB (Himki). Zadnji trije so letos nadomestili Darušafako, Galatasaray in Unics Kazan, tako da skoraj tretjina udeležencev prihaja z Iberskega polotoka, medtem ko je Turčija izgubila dve mesti, čeprav so njena podjetja največji pokrovitelji evrolige.

Med nastopajočimi bo peterica slovenskih reprezentantov. Edo Murić, Luka Dončić in Anthony Randolph se bodo pomerili med seboj že v četrtek v tekmi prvega kola med Anadolujem Efesom in Realom, Aleksej Nikolić bo z Bambergom pričakal Maccabi, Zoran Dragić pa bo po dolgem okrevanju po operaciji kolena z AX Milanom gostoval pri CSKA. Vse čaka zelo težka naloga že čez poldrugi mesec, ko se bodo začele reprezentančne kvalifikacije, saj bodo njihove misli in želje v vsakem primeru razcepljene.

Zaradi številnih poletnih prestopov košarkarjev in trenerjev ter odhodov junakov minulih sezon v ligo NBA – branilca naslova Fenerbahče sta med drugimi zapustila Bogdan Bogdanović in Ekpe Udoh, CSKA je izgubil Miloša Teodosića, medtem ko bo Real vsaj še pet mesecev moral igrati brez Sergia Llulla – je nemogoče oblikovati verodostojen seznam favoritov za najvišja mesta. Stavnice morajo vendarle opravljati svoje delo in Bwin je na najvišje položaje uvrstil vse štiri udeležence letošnjega finalnega turnirja v Istanbulu, le da v nekoliko premešanem zaporedju. Na vrhu je CSKA (stavno razmerje 3,50) pred Fenerbahčejem (3,75), Realom (5), Olympiakosom (9), Panathinaikosom (11), Barcelono, Maccabijem (po 13), Anadolujem Efesom, Baskonio in Valencio (po 31).

Med domoljubjem in pogodbami

Da se razmere v evropski klubski košarki vse bolj spreminjajo, pričajo tudi besede Pabla Lasa, trenerja Reala, ki je v prejšnji sezoni osvojil prvo mesto v rednem delu evrolige s 23 zmagami v 30 kolih, na F4 pa v polfinalu klonil proti Fenerbahčeju in v tekmi za tretje mesto proti CSKA: »V mojih igralskih dneh smo se zbrali ob začetku priprav, vsaj mesec dni vadili skupaj in stopnjevali formo. Dandanes boljši klubi skorajda ne poznajo obdobja uigravanja pred sezono, saj imajo preveč košarkarjev z reprezentančnimi obveznostmi. Ko se vrnejo in malo zajamejo sapo, pa jih že čaka začetek državnih in mednarodnih prvenstev,« pravi izkušeni strateg.

Laso je imel letos celo nekaj sreče, saj Real ni prispeval niti enega košarkarja v špansko reprezentanco. Pa vendar sta Dončić in Randolph igrala za Slovenijo, Jonas Mačiulis za Litvo, Ognjen Kuzmić za Srbijo, Facundo Campazzo za Argentino, Llull in Fabien Causeur sta se poškodovala med pripravami izbrane vrste ... Prav nič drugače ni pri drugih elitnih moštvih, zato je razumljiv odpor do novih Fibinih »oken«, ki postavljajo v neprijeten položaj predvsem košarkarje: odločiti se bodo morali med domoljubjem in pogodbenimi obveznostmi do delodajalcev. Na dan tekme Španija – Slovenija, v nedeljo 26. novembra, je za nameček predviden finale katalonske lige med Barcelono in Andorro z Jako Blažičem, ki se mu Katalonci v zdajšnjih vročih razmerah zagotovo ne bodo odpovedali.