Maccabi z izjemnim finišem do velike zmage v evroligi

V finalu evrolige je izraelskemu moštvu uspel veliki met: po podaljšku je s 86:98 klonil veliki favorit Real Madrid.

Objavljeno
18. maj 2014 19.16
Posodobljeno
18. maj 2014 19.16
BASKET-EURL-FINAL-FOUR-MOSCOW-BARCELONA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Milano - Košarkarji Maccabija so novi evropski prvaki! Potem ko so se skozi šivankino uho prebili skozi polfinale, so v finalu presenetili Real Madrid, ki je veljal za favorita in po podaljšku zmagali z 98:86.

V napeti končnici je bilo pred skoraj 10.000 domačimi navijači izraelsko moštvo bolj zbrano. Real je sicer v drugi četrtini že vodil za 11 točk, a se je Maccabi hitro vrnil in ves čas dihal za ovratnik Špancev. Ti so se tik pred koncem rednega dela znašli v zaostanku in komajda izsilili podaljšek. A dodatnih pet minut je bilo povsem v znamenju moštva iz Tel Aviva, ki so zanesljivo prišli do velike zmage.

Junak zmage za klub iz Tel Aviva je bil Tyrese Rice, ki sicer ni zadel meta za zmago v rednem delu, je pa zato v podaljšku prispeval nekaj odločilnih točk, ki so nagnile tehtnico na stran Maccabija. S 26 točkami in statističnim indeksom 27 je zasluženo prejel naziv MVP finala.

Na drugi strani je za Real Madrid, ki bo naslednje leto gostil zaključni turnir evrolige, največ točk dosegel MVP evrolige Sergio Rodriguez (21)

Za Maccabi je to šesti naslov prvaka Evrope, četrti v zadnjih 13 letih in prvi po letu 2005. Real Madrid na drugi strani ostaja pri osmih naslovih in je še naprej najtrofejnejši klub na stari celini. Španci so tako drugič zapored izgubili v finalu; lani v Londonu jih je premagal Olympiacos.

Nachbarju in Lorbku tretje mesto

Po hudem porazu v polfinalu zaključnega turnirja evrolige v Milanu so se košarkarji Barcelone lahko potolažili s končnim tretjim mestom. Katalonci so tolažilno tekmo proti CSKA iz Moskve dobili s 93:78.

Od dveh Slovencev v dresu Barcelone je Boštjan Nachbar dosegel devet točk, Erazem Lorbek pa ni bil v postavi.