Zmaji na krilih Kanacevića do zmage v Dijonu

Košarkarji Uniona Olimpije so dosegli prvo zmago v drugem delu evropskega pokala: z 81:77 so premagali Dijon.

Objavljeno
14. januar 2015 15.57
Posodobljeno
14. januar 2015 19.00
Hrovat Gregor,Ljubljana Slovenija 22.10.2014
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije so se na drugi tekmi drugega dela evropskega pokala pomerili z Dijonom in zmagali z 81:77. Po polomu z Bambergom prejšnji teden v Stožicah, so tako na gostovanju v Franciji ohranili upe za napredovanje.

Varovanci Aleša Pipana so lahko izkoristili višino proti nizki ekipi Dijona, blestel je zlasti Halil Kanacević, ki je tekmo končal s kar 27 točkami in 13 skoki. Blaž Mahkovic je vpisal 17 točk, Hristo Nikolov pa 14, skupaj s sedmimi skoki. Pri Dijonu je bil najboljši strelec Steven Gray z 22 točkami, ob čemer je zadel kar pet trojk.

Obe moštvi sta drugi del evropskega pokala začeli s porazoma, zato sta si oba kluba še kako želela zmage. Olimpija je tekmo odprla sijajno, Halil Kanacević in Blaž Mahkovic sta zlahka prihajala pod koš nizkoraslih Francozov in ga napolnila kar sama. Kanacević je dobil krila na poziciji nizkega centra in bil ob koncu četrtine že pri 12 točkah. V seriji treh trojk sta se mu pridružila tudi Mahkovic (9 točk v prvi četrtini) in Hristo Nikolov (5), podaje in skoke je lepo delil tudi Sasu Salin in štiri minute pred koncem prvega dela pomagal do vodstva Olimpiji z 18:12. Domači trener je do konca prvih 10 minut vzel še dva odmora, ki pa nista pomagala, razigrani zmaji so ob koncu četrtine vodili za 10 točk (16:26). Toda v drugi četrtini so se razmerja moči na igrišču le nekoliko spremenila. Po nekaj zapravljenih napadih, so domači po petih z minutah zaostajali le še tri točke (25:28). Minuto pred koncem polčasa je sicer Mahkovic po novi asistenci Marka Marinoviča priboril vodstvo šestih točk, toda sledila je tehnična napaka Gregorja Hrovata, Dijon pa se je tako pred odhodom na odmor povsem približal, ko je dva prosta meta zadel Erving Walker (36:37).

V tretji četrtini so gostje prevladovali na igrišču, vendar prednost ni narasla. Ljubljanski centri so bili hitrejši, še vedno pa je statistiko najbolj pridno polnil Kanacević. Ob izidu 47:49 se je Olimpija odlepila s trojko Nikolova in si za zadnji del priborila šest točk prednosti (52:58). V zadnji četrtini so zmaji po treh minutah že imeli prednost desetih točk (56:66), a z nekoliko trdnejšo francosko obrambo in nekaj zapravljenih napadih slovenskega moštva se je razlika hitro stopila (63:68). Trojka Dina Murića je prišla v pravem trenutku, a domači so po napaki Marinovića vrnili dvojno in se tri minute pred koncem približali na vsega dve točki zaostanka (69:71). Francozi so dobivali celo skoke, bili nezgrešljivi pri metu razdalje, 18 sekund pred koncem pa je bil izid le 77:79. Z natančnim izvajanjem prostih metov so naposled zmaji le ustavili zaključni pritisk Dijona in prišli do prve zmage v drugem delu evropskega pokala.

V drugi tekmi skupine K je Bayern z 90:52 premagal Brose Baskets Bamberg. Bavarci so z dvema zmagama na prvem mestu.