Evropski pokal: Zmajem poraz podoben zmagi

Košarkarji Uniona Olimpije so na gostovanju pri Zenitu izgubili s 75:74, kar pomeni, da so na lestvici ostali pred Rusi.

Objavljeno
10. december 2014 16.25
KOŠARKA Olimpija - Cedevita
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Sankt Peterburg - Košarkarji Uniona Olimpije so imeli v predzadnjem kolu prvega dela evropskega pokala priložnost, da si z zmago nad Zenitom že zagotovijo tretje mesto v skupini D. Na koncu so izgubili, a le s točko razlike (75:74), kar pomeni, da so Ljubljančani na lestvici ostali pred ruskimi tekmeci in bodo na tekmi zadnjega kola morali le ubraniti končno tretje mesto.

Zmaji so prvo tekmo v Ljubljani namreč dobili s petimi točkami prednosti (89:84), zato bodo zaradi boljše medsebojne razlike v koših v primeru enakega števila točk z Zenitom končali pred ruskimi košarkarji. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da Ljubljančane v zadnjem kolu čaka domača tekma z zadnjeuvrščeno Rigo, medtem ko Zenit odhaja na težko gostovanje k Himkiju.

Ljubljančani z igro sicer v nobenem trenutku današnje tekme niso pretirano blesteli, so pa v zaključku pokazali veliko mero borbenosti in zaostanek, ki so ga lovili skozi celotno tekmo, na koncu pretvorili v (še) sprejemljiv poraz. V prvem polčasu nikakor niso znali zaustaviti domačih košarkarjev v obrambi in v v tem delu igre dobili kar 45 točk. V drugem so ta element igre izboljšali, a padli pri izvajanju prostih metov, kar je bil eden ključnih razlogov za poraz.

Kljub porazu velja pohvaliti povratnika po poškodbi Dina Murića, ki je v dvajsetih minutah prispeval 15 točk in svoje moštvo v igri držal predvsem v drugem delu tekme. V prvem je z dvanajstimi za točke skrbel Alen Omić (tudi 13 skokov), medtem ko je Marko Marinović skozi celotno tekmo vodil svoje soigralce in ob tem dosegel trinajst točk.

Košarkarji Olimpije in Zenita imajo pred zadnjim kolom sicer enako število točk - oboji po 14.

Prvi polčas

Varovanci Aleša Pipana so v Rusiji začeli zelo vzpodbudno, saj so povedli s 5:0 in (minimalno) prednost zadrževali skozi prvo polovico prve četrtine. Potem se je začel kazati ljubljanski deficit v obliki visokih košarkarjev (predvsem v obrambi), saj so košarkarji Zenita prevzeli pobudo in predvsem z igro pod košem Olimpiji povzročali precej težav. V peti minuti so prvič povedli (8:7) in na prednosti le še gradili. Na hitro so pobegnili na 14:7, ob koncu prve četrtine celo na 26:17. Četrtina se je končala s sedmimi točkami razlike.

Tudi druga četrtina se je začela podobno kot prva - s košem Alena Omića -, ki je Ljubljančane približal na pet točk zaostanka. No, v nadaljevanju so pobudo znova prevzeli domačini in ob koncu pete minute druge četrtine prvič povedli z dvomestnim številom točk (38:26). Skrbela je predvsem ljubljanska igra v obrambi. Pretirano dobri niso bili niti v napadu, kjer je bil zares razpoložen le Omić, ki je že v drugi četrtini dosegel dvomestno število točk. Po ukradeni žogi v zadnji minuti in nešportni osebni napaki domačih je imel priložnost, da Olimpijo znova približa, a je oba prosta meta zgrešil, njegovi soigralci pa so nato zapravili tudi zadnji napad.

Omić je bil kljub vsemu daleč najbolj razpoložen košarkar v zmajevem gnezdu, saj je v prvem polčasu dosegel 12 točk, ki jim je dodal še šest skokov. Slabši je bil njegov prispevek v obrambi, kot tudi vseh njegovih soigralcev, saj so košarkarjem Zenita dovoljevali vse preveč lahkih košev iz bližine. Prvi polčas se je tako končal z izidom 45:37 za domače.

Drugi polčas

Takoj na začetku drugega polčasa so košarkarji Zenita zopet povedli z dvomestnim številom točk, a se gostje v zelenih dresih niso predali in z borbeno igro v obrambi, predvsem pa z uspešnejšim skakanjem pod obema obročema odbržali stik z nasprotnikom. Ob koncu pete minute tretje četrtine so znižali na 49:46. Razpoložen je bil povratnik po poškodbi Dino Murić, ki je dosegel dva zaporedna koša. Ko se je zdelo, da se Ljubljančani lahko povsem približajo in morda celo prehitijo domače, so ti zopet dodali nekaj svoji igri in povedli z občutnejšo prednostjo (+9). Zmajem se je pred koncem tretje četrtine še enkrat uspelo približati na štiri točke zaostanka, ob koncu tega dela igre pa je na semaforju kazalo 59:53 za Zenit.

Murić je dobro strelsko formo na današnji tekmi prenesel tudi v zadnjo četrtino in z novim košem - že svojo trinajsto točko - Olimpijo znova približal na štiri točke zaostanka. A te se bile danes očitno začarane za Ljubljančane, saj se jim podobno kot v prej že videnih situacijah tudi tokrat ni uspelo spustiti pod to mejo. Podobno kot v prejšnjih fazah tekme je tudi v zadnji četrtini Zenitu uspelo celo pobegniti nazaj na devet točk prednosti. To so uspeli zadrževati tudi v naslednjih minutah in pet minut pred koncem vodili s 67:57.

A sledil je delni izid 7:0 za zmaje, ki so se na ta način domačim povsem približali. Kot po vzorcu so domači košarkarji kmalu vrnili udarec in se minuto in dvajset sekund pred koncem znova odlepili za sedem točk (74:67). A sledila je trojka Marinellija, nato še hiter protinapad Mahkovica, tako da so v zadnji napad domači krenili s prednostjo le 74:72. Ljubljančani so do konca razliko znižali še za točko in se zadovoljili s porazom, ki jih je na las približal tretjemu mestu v skupini D.

 

Skupina D

Zenit - Union Olimpija 75:74 (26:19, 19:18, 14:16, 16:21)

Szolnok Olaj - Himki 65:79 (17:22, 13:14, 19:21, 16:22)

 

Lestvica:

Bešiktaš 9 7 2 +69 16 točk

Himki Moskva 8 6 2 +96 16

Union Olimpija 8 5 3 -11 14

Zenit 8 4 4 +21 14

-----------------------------------

Szolnok 8 2 6 -61 10

VEF Riga 9 1 8 -98 10