Evropski pokal: Olimpijine upe po zmagi odnesle črne tri minute

Košarkarji Uniona Olimpije so po vodstvu s 65:63 povsem popustili in favoriziranim gostom iz Kazana prepustili zmago.

Objavljeno
13. januar 2016 16.11
Posodobljeno
13. januar 2016 19.00
Košarka Olimpija Unics Kazan
G. L.
G. L.

Ljubljana - Še v ponedeljek so košarkarji Uniona Olimpije v regionalni ligi ABA igrali težko tekmo s Crveno zvezdo (in jo izgubili), danes jih je podobno zahteven izziv čakal v drugem kolu drugega dela evropskega pokala. V Stožicah je gostoval eden od favoritov za končno zmago Unics Kazan in kljub dobremu odporu zmajev slavil z 89:83.

Gostje iz Kazana so resda vodili vodili večji del tekme, a so jim bili zmaji vseskozi blizu. Sredi zadnje četrtine so po košu Blaža Mahkovica prišli celo do svojega edinega vodstva na današnji tekmi (65:63), ki pa so ga hitro izpustili iz rok. V naslednjih treh minutah so povsem popustili, gostje pa so na krilih Quina Coloma z delnim izidom 10:0 znova povedli z udobnejšo, kot se je izkazalo kasneje tudi odločilno prednostjo.

Ljubljančani so se pred koncem namreč še enkrat približali na -4, a so gostje unovčili svoje izkušnje in nazadnje vpisali drugi par točk v drugem delu evropskega pokala brez napete končnice. Olimpija je podobno kot nocoj dober vtis pustila tudi v uvodnem kolu v Tel Avivu, a tudi Maccabiju morala priznati premoč, tako da ostaja brez zmage.

Pri domačinih je z 18 točkami prednjačil Zack Wright, zelo dober večer ima za seboj tudi kapetan Saša Zagorac, ki je dosegel 16 točk. Nezaustavljiva pri gostih sta bila njihov prvi zvezdnik Keith Langford s 27 točkami in Colom s 23 koši, od česar jih je večji del dosegel v ključnih trenutkih tekme.

Zmaje že prihodnji teden čaka naslednji obračun z rusko ekipo, in sicer gostovanje pri Nižnem Novgorodu.

Prva četrtina

Ljubljanski strateg Gašper Potočnik je ob odsotnosti svojega najboljšega strelca Save Lešića, ki ima vneto mišico, na parket uvodoma poslal Vasa Vučetića, Sašo Zagorca, Mitjo Nikolića, Gregorja Hrovata in Zacka Wrighta.

Zmaji so imeli v uvodnih minutah večje težave kot v napadu, kjer so relativno uspešno prebijali rusko obrambo, z igro v obrambi, zlasti pod košem, kjer je Artisom Parahouski do polovice prve četrtine dosegel polovico točk svojega moštva. Unics je tedaj vodil z 12:9, potem ko je napad prej prvo trojko za Olimpijo zadel Hrovat.

Gostje so v prvem delu rahlo prevladovali in največ vodili s petimi točkami razlike (19:14), a jim kakšnega bolj odločilnega pobega zmaji niso dopustili. Na prvi odmor so nazadnje odnesli štiri točke kapitala (23:19).

Druga četrtina

Po košu Marka Banića ob izteku 2. minute nadaljevanja so gostje povedli z najvišjo prednostjo na tekmi (+8), že v naslednjem napadu pa je pod koš prodrl prvi zvezdnik gostov Langford in s svojo osmo točko poskrbel za prvo vodstvo Unicsa z dvomestno razliko (31:21).

Američan se je v nadaljevanju druge četrtine še bolj razigral in praktično sam ohranjal prednost gostov nekje v višini desetih točk, medtem ko mu je na drugi strani kljuboval zlasti rojak Zach Wright. Napadi Olimpije so bili pod njegovo taktirko v nadaljevanju prvega polčasa bolj domiselni, tako da se je njen zaostanek do glavnega odmora precej stopil.

Wright je s svojo deseto točko sklenil ugoden delni izid 13:4 za domače, kar jih je pripeljalo do vsega -2 (36:38), a je s trojko odgovoril Colom in gostom vendarle zagotovil malce udobnejšo prednost.

Tretja četrtina

Zmaji so po zaslugi Mitje Nikoliča in Mihe Lapornika drugi polčas odprli z dvema trojkama in se približali na 42:25. Ko je izza črte ob koncu 24. minute zadel tudi Zagorac je prednost gostov znašala še točko.

Domači so se hrabro borili proti zvezdniški zasedbi Unicsa, ki si v večjem delu tretje četrtine ni uspela priigrati kakšne oprijemljivejše prednosti. V 28. minuti je imel ob zaostanku Olimpije za šest točk tri proste mete na voljo Hrovat, a je zgrešil vse tri, gostje pa so nenatančnost domačih na drugi strani kaznovali z dvema točkama in se po daljšem času odlepili na +8 (58:50).

Negativni delni izid 0:7 je minuto kasneje s trojko vendarle prekinil Nikolić, v naslednjem napadu pa je svojo drugo trojko dosegel še Zagorac in ekipi sta bili v hipu spet povsem skupaj (59:56).

Zadnja četrtina

V zadnji četrtini je z nekaj dobrimi potezami nase opozoril novinec Dawan Robinson, ki je zmaje v 34. minuti najprej popeljal do izenačenja (63:63), takoj zatem pa je žogo ukradel še Mahkovic in svojim soigralcem zagotovil sploh prvo vodstvo na današnji tekmi.

Kot da bi se ustrašili današnje zmage, pa so zmaji v naslednjih treh minutah povsem popustili. Gostom je predvsem po zaslugi Coloma v kratkem času uspel delni izid kar 10:0, po katerem so se vrnili v zanesljivo vodstvo in njihova zmaga je bila na dlani.

Nekaj malega upanja za domače je s še eno trojko sicer obudil Zagorac, a so gostje odgovorili že v naslednjem napadu. V zadnji minuti je dve trojki dodal še mladi Blaž Mesiček, a s tem več ali manj zgolj opozoril nase, kajti zmagovalec je bil v največji meri že odločen.

Evropski pokal, 2. kolo drugega dela

Union Olimpija - Unics Kazan 83:89 (19:23, 17:18, 20:20, 27:28)

Dvorana Stožice, gledalcev 1500, sodniki: Perez (Španija), Silva (Portugalska), Collin (Francija).

Union Olimpija: Wright 18 (5:6), Robinson 4, Hrovat 7 (0:3), Mesiček 6, Nikolić 10 (2:4), Vučetić 1 (1:2), Lapornik 8 (3:3), Zagorac 16 (1:1), Mahkovic 10 (1:2), Zakis 3 (3:5).

Unics Kazan: Langford 27 (8:10), Parakoski 8 (4:4), Colom 23 (12:13), Likodej 4, Banić 10 (4:4), Kaimakoglu 4 (2:2), Williams 8 (0:2), Milaknis 5 (2:2).

Prosti meti: Union Olimpija 16:26, Unics Kazan 30:35.

Met za tri točke: Union Olimpija 11:24 (Zagorac 3, Mesiček 2, Nikolić 2, Wright, Hrovat, Lapornik, Mahkovic), Unics Kazan 3:14 (Milaknis, Colom, Langford).

Osebne napake: Union Olimpija 29, Unics Kazan 23.

Pet osebnih: Zakis (38.), Mahkovic (40.).