Olimpija z dvema obrazoma ni mogla prek Bayerna

Košarkarji Uniona Olimpije so v tretji tekmi drugega dela evropskega pokala izgubili proti Bayernu z 80:90.

Objavljeno
20. januar 2015 18.50
Posodobljeno
20. januar 2015 19.00
Košarka
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije so v drugem delu evropskega pokala v Stožicah izgubili še drugo tekmo. Tudi tokrat je bilo boljše nemško moštvo, po Bambergu je svojo premoč dokazal tudi münchenski Bayern, evroligaš v prvem delu sezone in zmagal z 90:80.

Zmaji so znova pokazali dva obraza, sijajno igrali v prvem polčasu in ga dobili s prednostjo 14 točk (53:39), nato pa v drugem povsem popustili, Nemci pa so po delnem izidu 25:1 kajpak prišli do ključne prednosti, ki so jo potrebovali za zmago.

Najboljša strelca pri Ljubljančanih sta bila Dino Murić s 14 točkami in Marko Marinović, ki jih je dosegel 13. Za goste jih je 24 vpisal Vladimir Štimac.

S porazom so si Ljubljančani izdatno zmanjšali možnosti za napredovanje. V naslednjem kolu se bodo znova pomerili z Bayernom, 28. januarja v Münchnu.

V prvem polčasu sedem trojk sedmih igralcev

Olimpija je tekmo sicer odprla z zaostankom petih točk (2:7), a je priključek s trojko ujel Hristo Nikolov. Ljubljančani so tako ujeli pravi ritem in kmalu tudi prišli do vodstva z 18:15, ko je trojko prispeval tudi Marko Marinović. Lepo števuilo gledalcev v Stožicah je navdušil Blaž Mahkovic z zabijanjem za 20:17. Nemci so se trdo borili pod košem, a vseeno je Dino Murić v enem od zadnjih napadov ukradel žogo in podal Paollo Marinelliju za dodatno povišanje vodstva, nato pa sam postavil najvišjo prednost in izid prve četrtine 29:21.

Zmaji so se hitro otresli začetnega pritiska v drugi četrtini, po dveh zapravljenih napadih pa se je začela serija trojk. Začel je Marinelli (32:25), po zadetku Klemna Prepeliča z razdalje je razlika znašala že +10, nato pa je svojo, že peto Ljubljančanov na tekmi, dodal še Gregor Hrovat (38:27). Bayernu met z razdalje ni šel od rok, kako metati, jim je na drugi strani pokazal Murić in postal že šesti košarkar Olimpije s trojko (43:29). Prepelič ni nadaljeval niza trojk, a je zgrešen met odlično rešil Omić in zatem poskrbel za novo najvišjo prednost +6 (47:31). Pri gostih je statistiko najbolj pridno polnil Vladimir Štimac, ki je imel ob polčasu že 16 točk, a Olimpija je imela na drugi strani celo vrsto razigranih igralcev. Sedmo trojko je nameč dosegel Sasu Salin (51:36). Marinović, z 10 točkami najboljši strelec Ljubljančanov v prvem polčasu, je ob koncu druge četrtine naredil nespametno osebno napako, kljub temu pa je Olimpija z lepo popotnico odšla na odmor - 53:39.

Polom v drugem polčasu

V drugem polčasu so Ljubljančani potrebovali skoraj tri minute za prvi koš, Marinovič je dosegel novo trojko (56:43), pred tem je bil dvakrat z razdalje uspešen Bryant Johnson. Nov met za tri točke je k sreči uspel Muriću, Bayern je v drugem polčasu bolje metal proste mete in agresivneje igral v obrambi ter se tako počasi približeval. Na -7 je s trojko znižal Bryce Taylor (59:52). Olimpija je vztrajala pri metu izza črte, velikokrat preuranjeno, zapravljali napade in bili brez prave rešitve. Prve točke je dosegel Halil Kanacević, a Nemci so se približali na pet točk zaostanka (63:58), bržkone pa bi jih že ujeli, če bi bolje metali proste mete. V tretji četrtini so zmaji dosegli lee 11 točk, izgubili pet žog in osemkrat metali za tri, a le dvakrat uspešno.

Na začetku zadnje četrtine je prednost Ljubljančanov skopnela že na dve točki (64:62), po trojki Heika Schaffartzika pa je Bayern prvič po prvi četrtini prišel tudi v vodstvo. Igra Olimpije je povsem razpadla, ni šlo v obrambi ne v napadu, Nemcem je uspel delni izid kar 25:1. Koša iz igre ni in ni bilo, prednost za goste pa je kar naenkrat znašala 74:64. Ko je Jan Jagla zadel še trojko, je Pipan vzel svojo zadnjo minuto odmora. Skoraj šest minut so zmaji potrebovali za prvi koš v zadnji četrtini. A se je nato spet odprlo, ko je Marinelli zadel trojko (72:79), po Prepeličevem zadetem metu z razdalje in zabijanu Hrovata pa so spet oživele tribune, saj se je Olimpija vrnila na -3 (78:81). Upanje na zmago je minuto in pol do konca še tlelo, toda nato je dokončno zmanjkalo sreče, Štimac je bil še naprej nezgrešljiv in priboril zmago Bayernu z 90:80.

Svetislav Pešić, trener Bayerna: »Še enkrat se je pokazalo, da največje rezultate dosegajo ekipe, ki igrajo obrambo. Zmaga z 38 točkami proti Bambergu je bila nerealna, še bolj to, da nam je dal v celi tekmi zelo malo točk. A Olimpija nam jih je v le 20 minutah natresla 52. Ob čem takem igralcev ni za poslati le v zapor, temveč v dosmrtno ječo. A nato je prišel drugi polčas in v 15 minutah nam je Olimpija dala le 11 točk. Glejte, tudi to ni realno. Mislim sicer, da smo zasluženo zmagali, a proti ekipi, ki je čvrsta in verjame v to, kar ima. Ni izključeno, da nas dobi že v Münchnu.«

Aleš Pipan, trener Olimpije: »Dokler nam je tekel met in dokler smo skakali, smo v prvem polčasu držali razliko. Ne vem, zakaj je potem sledila drugačna slika, a izkušeni gosti so to izkoristili. Naš sistem je narejen za globinsko igro, Nemci so z visokimi igralci naše odmaknili od koša. Potem, pa se je pojavila naša stara slabost, vsak je hotel sam odločiti tekmo, to pa Olimpiji ne prinaša rezultata.«