Olimpija po tesnem zaključku do uvodne zmage nad Trentom

Košarkarji Uniona Olimpije so tretjič zapored dobili uvodno tekmo sezone v evropskem pokalu, s 97:98 je padel Trento.

Objavljeno
14. oktober 2015 15.33
Posodobljeno
14. oktober 2015 20.00
Košarka Olimpija
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Union Olimpija in italijanski Trento sta se na uvodu sezone evropskega pokala v Stožicah udarila v silno odprti, napadalno naravnani tekmi, ki je v končnici z 98:97 pripadla domačim košarkarjem. Gostje so imeli po dveh zgrešenih prostih metih ljubljanskega organizatorja igre Zacka Wrighta celo napad za zmago, a so ga z metom ob zvoku sirene zapravili.

Za Ljubljančane je to tretja zaporedna zmaga v šestih dneh: pred tem je v ligi ABA v gosteh padla Cibona, v Stožicah pa v nedeljo s kar 30 točkami razlike tudi Krka.

Nocoj je pred nekaj več kot dva tisoč gledalci prevladovala napadalna igra na obeh straneh, ki je zmajem po infarktni končnici prinesla uvodni točki tudi v novi evropski sezoni. Skromna predstava v obrambi Ljubljančanov in slabo skakanje za odbitimi žogami (razmerje 30:18 za Trentino) pod obema obročema sta po zaslugi izjemnega meta za tri točke (14 trojk iz 22 poskusov) ostala nekaznovana.

Najzaslužnejša za zmago zmajev sta bila vnovič Wright z 18 in Sava Lešić s 17 točkami, z nekaj pomembnimi koši se je v drugem polčasu izkazal tudi Miha Lapornik, ki se je zaustavil pri 16 točkah.

Olimpijo v naslednjem kolu prihodnji teden čaka gostovanje pri francoskem Nanterru. Cilj Ljubljančanov je uvrstitev v drugi del tekmovanja, za kar bodo morali osvojiti eno od prvih štirih mest v skupini z nemškima Bonnom in Oldenburgom, španskim Bilbaom ter že omenjenima Trentom in Nanterrejem.

Prva četrtina

Trener zmajev Gašper Potočnik je na parket uvodoma poslal organizatorja Zacka Wrighta, branilca Gregorja Hrovata, Mitjo Nikolića na krilu ter Savo Lešića in Vasilija Vučetića pod obročema. Ljubljanska petorka je v prvo četrtino stopila v koraku z gosti, sicer šele od lanske sezone italijanskimi prvoligaši, ki pa so že v svoji uvodni sezoni na domači sceni presenetili s četrtim mestom po rednem delu.

Tudi po polovici igre v prvi četrtini sta bili ekipi tesno druga ob drugi, pri zmajih je s tremi trojkami za polnjenje italijanskega koša skrbel predvsem kapetan Saša Zagorac (na koncu 13 točk). Gostje so se v zaključku ob nezbranosti zmajev v obrambi vseeno uspeli malce odlepiti, a razlogov za paniko še ni bilo. Na semaforju je po uvodnih desetih minutah kazalo 26:22 za Italijane.

Druga četrtina

Tudi na začetku druge četrtine je na obeh straneh prevladovala uspešnejša igra v napadu in manj zbrana v obrambi. Slednje je še posebej veljalo za domačine, ki so si pod svojim košem privoščili nekaj težko razumljivih napak.

Vse skupaj je ob natančnih Italijanih izza črte v 17. minuti tekme pripeljalo do gostujoče prednosti z 42:34, a je s trojko nemudoma odgovoril Miha Lapornik. Prav nekdanji član Zlatoroga je zmaje v drugem delu igre najbolj zavzeto ohranjal pri življenju, potem ko zeleno-bela obramba nocoj še zdaleč ni bila na pravem nivoju. Škripalo je predvsem v skoku, kjer so bili Italijani od Ljubljančanov za več razredov boljši. Do glavnega odmora je bilo razmerje v skokih kar 17:6 za goste.

Porozna igra Ljubljančanov v prvem polčasu je bila glavni razlog za kar 52 prejetih točk po dvajsetih minutah igre. A ker so domačini dosegli le štiri manj, je bilo pred nadaljevanjem tekme še vse odprto.

Tretja četrtina

Da se niti slučajno niso predali, so zmaji dokazali v uvodnih štirih minutah tretje četrtine, ko so se na krilih Lešića prvič po dolgem času vrnili v vodstvo (61:60). V nadaljevanju je dve pomembni trojki prispeval tudi rezervni organizator igre Luka Rupnik, ki sta domače pripeljali do najvišje prednosti na današnji tekmi s 73:66. 

Neugodni gostje pred zadnjim delom igre vseeno niso metali puške v koruzo in se po trojki in dveh zadetih prostih metih približali na 73:71, kakršen je bil tudi končni izid po 30 minutah igre.

Četrta četrtina

Z dobro formo pri metih izza črte je v zadnji četrtini nadaljeval Lapornik, ki je Italijanom hitro nasul še dve trojki in svoje moštvo ohranil v prednosti. Pretirano debela ta ni bila, saj so bili tudi gostje še naprej razpoloženi za igro v napadu. Ob izteku tretje minute zadnje četrtine je svojo drugo trojko na današnji tekmi s težkega položaja prispeval tudi mladi Blaž Mesiček, s čimer je prednost zmajev povišal na šest točk (82:76). Svojo najboljšo (napadalno) tekmo v tej sezoni je odigral tudi latvijski center Ronalds Zakis.

Po njegovem košu in ukradeni žogi ter lahkem polaganju Wrighta je prvič na današnji tekmi katera od ekip vodila z dvomestno prednostjo. Na semaforju je sredi zadnje četrtine kazalo 88:78 za Olimpijo. Ameriški organizator igre je v enem od naslednjih napadov zadel že 14. trojko domačih (iz 20 poskusov), kar je varovance Gašperja Potočnika za hip že približalo uvodni evropski zmagi v Stožicah.

A košarkarji Trenta se s tem niso strinjali in se po bliskoviti seriji približali na 89:91, dobri dve minuti pred koncem pa so za konec serije 10:0 po daljšem času spet izenačili. Da so zmaji pred samim zaključkom tekme malce lažje zadihali, je že znotraj zadnje minute poskrbel Lapornik, ki je povišal na 96:93. Skrbi domačih kljub temu še ni bilo konec. Ko so gostje s prekrškom zaustavili Wrighta, in je ta zgrešil oba prosta meta, so imeli v zadnji sekundi tekme celo (odprt!) met za zmago. Baldo Rossi ga ni izkoristil, tako da je zmaga ostala v Stožicah.

Evropski pokal, skupina A, 1. kolo

Union Olimpija - Trento 98:97 (22:26, 26:26, 25:19, 25:26)