FIBA prenesla vojno na reprezentance

Če bodo klubi vztrajali pri igranju v ligi ABA, nacionalne zveze kršiteljev »embarga« čakajo kazni.

Objavljeno
09. april 2015 22.22
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Ko so vodilni možje FIBA pred mesecem razveljavili priznanje lige ABA, je bilo že jasno, da se ne bodo ustavili pri tem. In res, grožnje podpornikom »ilegalnega« tekmovanja, so močno podkrepili. Posledice bi lahko prizadele tudi državne reprezentance.

Na zadnjem sestanku v Miesu so se poleg generalnega sekretarja FIBA Patricka Baumanna in predsednika FIBA Europe Turgaya Demirela zbrali tudi zastopniki šestih nacionalnih zvez iz nekdanje Jugoslavije ter pritrdili zamisli o spremembi organizacijskega ustroja lige ABA. Strinjali so se, da bi morali vodenje tekmovanja prevzeti klubi in panožne zveze ter da bi morali spored dvobojev veliko bolje uskladiti s koledarji državnih prvenstev in reprezentančnih preizkušenj. Ne kaže namreč pozabiti, da bodo od leta 2017 vse izbrane vrste morale sodelovati v kvalifikacijah za največja tekmovanja, ki bodo na sporedu tudi sredi klubske sezone, novembra in februarja.

Napovedane dodatne obveznosti so že nekaj mesecev kamen spotike pri igralcih in elitnih klubih, ki košarkarje drago plačujejo. Tudi direktor evrolige Jordi Bertomeu je naznanil, da se ne bo prilagodil koledarju FIBA, saj ga ne bo upoštevala niti NBA. To je bila že kar »vojna napoved«, po kateri sta Baumann in Demirel vse resneje tuhtala, kako bi klubska tekmovanja na stari celini po 15 letih vrnila pod okrilje FIBA. Regionalna liga je bržkone le poskusni zajček pred veliko večjim spopadom, toda prvi napovedani ukrepi bi bili ostri. Posledice bi lahko nosile tudi reprezentance držav, ki ne bodo upoštevale »embarga« lige ABA pod zdajšnjim vodstvom, saj bi jim lahko po letošnjem celinskem prvenstvu preprečili igranje na naslednjih EP, SP in OI.

Predsednik KZS Matej Erjavec je po včerajšnji vrnitvi v domovino znova potrdil, da se bodo kot člani FIBA držali njenih pravil, da pa bodo zveze letos spoštovale uvrstitve, ki so jih klubi dosegli v tej sezoni lige ABA: »Sestanek v Miesu je bil informativne narave, a je bil za predstavnike zvez v regiji koristen, saj je FIBA predstavila svoja stališča v zvezi z evropsko in regionalno klubsko košarko. Pogovarjali smo se o prihodnosti razvoja panoge na naših tleh. Bili smo enotni, da je regionalno tekmovanje v nekdanji Jugoslaviji koristno, strinjali pa smo se tudi, da morajo imeti zveze in klubi večji vpliv na odločanje. Poudarili smo tudi bistveni pomen državnih prvenstev. Kako bo vse skupaj dejansko izgledalo v novi sezoni, bo jasno v naslednjem mesecu ali dveh.«

V Švici so se namreč dogovorili o oblikovanju delovne skupine, ki bo v naslednjem mesecu pripravila osnutek nove regionalne lige. V njej bi sodelovali le klubi iz Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore in Makedonije, po nekaterih predlogih pa bi se morala začeti šele po koncu državnih prvenstev, v katerih bi od prvega kola sodelovali vsi najboljši klubi. Ponuja pa se tudi precej vprašanj: kako bi takšno tekmovanje sploh stlačili v nekaj pičlih tednov in kako bi ga financirali, prav tako pa, kakšne posledice bi imel prenos vstopnic za evropska klubska prvenstva na nacionalne lige, preden bo FIBA ponudila alternativo za Ulebovo evroligo in evropski pokal.

V naslednjih tednih lahko pričakujemo tudi stopnjevanje hladne vojne. Včeraj so nekateri srbski mediji že razširili vest, da naj bi liga ABA »na tajnem sestanku« izgubila eno mesto v evroligi in da naj bi vanjo napredoval le prvak regije. Predsednik ABA in podpredsednik ULEB Rado Lorbek je to zanikal: »Nikakršnega takšnega sestanka ni bilo in prvič slišim za takšen predlog. Računamo na dve mesti v evroligi in tri v evropskem pokalu, za slednjega pa tudi na kakšen 'wild card'. Za sklepe iz Miesa sem izvedel prek medijev, vem pa, da jih ni sprejel uradni organ FIBA, denimo skupščina ali izvršni odbor, le nekaj posameznikov.«