Finale NBA: San Antonio že na prvi tekmi presenetil prvake

Tony Parker je z neverjetnim metom v finišu tekme San Antonio Spurs prinesel prvo zmago nad Miami Heat (88:92).

Objavljeno
07. junij 2013 10.25
NBA/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Miami - Dobro spočiti košarkarji San Antonio Spurs so veliki finale lige NBA odprli z zlata vredno zmago v Miamiju (88:92). Ostroge so imele namreč kar deset dni počitka po uvrstitvi v finale, medtem ko so imeli aktualni prvaki na voljo le dva dni, da se pripravijo na ključno serijo sezone.

Tudi na prvi tekmi finala je voz Vročice vlekel LeBron James, ki je večer sklenil s trojnim dvojčkom (18 točk, 18 skokov, 10 asistenc), toda še enkrat več ni imel prave pomoči svojih soigralcev. Povsem drugače je bilo pri San Antonio, kjer je vnovič blestela naveza Tony Parker - Tim Ducan. Odlični francoski organizator igre je bil z 21 točkami najboljši strelec svoje ekipe, veteran Duncan pa se je ustavil pri 20 točkah in 14 skokih.

»Skušali smo brzdati njihovo igro. Skušali smo jim onemogočati lahke mete in jih prisiliti v met iz težkega položaja, kar nam je odlično uspevalo,« je dejal Parker, ki je v samem finišu tekme pri rezultatu 88:89 zadel neverjeten met za tri točke. Dobrih deset sekund pred koncem je do žoge v napadu prišel Parker, ki mu je sprva spodrsnilo, toda v zadnjem hipu se je uspel ujeti in prek roke LeBrona zadel met ter tako dokončno potrdil zmago Ostrog.

Miami je tekmo začel skromno, toda v nadaljevanju le ujel tempo igre in šel ob polčasu na odmor s tremi točkami prednosti (52:49). Tudi drugi polčas so prvaki začeli dobro, a so gostje iz Teksasa vseskozi držali korak z gostitelji, ki so imeli izjemno slab met za tri točke (8/25). V drugem polčasu sta odpovedala Chris Bosh (13 točk), ki je zadel le en koš iz igre, nič boljši ni bil niti Dwyane Wade (17 točk), ki je v drugem delu tekme dosegel le štiri točke. Po izjemnem košu Parkerja so imeli košarkarji Miamija napad za zmago, toda Wade je ob zvoku sirene zgrešil ključni met za prvo zmago.

»Mislim, da je vse skupaj precej očitno. Nismo odigrali dogovorjenih akcij, proti koncu tekme smo postajali vedno bolj neučinkoviti v napadu, najbolj pa nas je pokopala zadnja četrtina, v kateri nam igra nikakor ni stekla,« je razloge za poraz iskal domači trener Erik Spoelstra.

»Ključna je bila zadnja četrtina... To se je videlo tudi na obrazih naših igralcev. Igrali smo dobro košarko, toda storili nekaj napak v psihološkem smislu. V ligi je le nekaj ekip proti katerim ne smeš storiti takšnih napak in San Antonio je zagotovo prva med njimi,« je dejal LeBron.

Izid finala lige NBA, 1. tekma

Miami Heat - San Antonio Spurs 88:92

(San Antonio vodi z 1:0 v zmagah)

Poteza Parkerja, ki je San Antoniu prinesla prva zmago