Krki drugi pokalni naslov

Košarkarji Krke so bili v finalu pokala Spar s 77:67 boljši od Zlatoroga in ubranili lanski naslov.

Objavljeno
21. februar 2015 13.41
Posodobljeno
21. februar 2015 18.45
Košarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Laško – Košarkarji Krke so v finalu pokala Spar premagali Zlatorog s 77:67 in še drugo leto zapored osvojili pokalno lovoriko.

Novomeščani so se morali pošteno potruditi za zmago proti borbenim gostiteljem. Ti so vodili tako ob glavnem odmoru (39:38) kot tudi po treh četrtinah (53:52), nato pa so jim ob koncu pošle moči.

Krka si je ključno prednost priigrala v zadnjih štirih minutah tekme, ko je ob vodstvu s 64:63 pobegnila z delnim izidom 7:1, »piko na i« pa sta z uspešnim izvajanjem prostih metov postavila Malcolm Armstead in Chris Booker.

Prav ta košarkarja sta imela največ zaslug za zmago Krke, saj sta v svojo statistiko vpisala po 18 točk, naziv najkoristnejšega igralca finala pa je pripadel Bookerju (18 točk, 6 skokov in 2 podaji).

Pri Zlatorogu je bil najbolj razigran Miha Lapornik z 21 točkami, Miha Vašl je dodal 14 točk.

PRVA ČETRTINA

Novomeški košarkarji so imeli začetno pobudo v finalu slovenskega pokala in po treh minutah vodili z 9:3, Laščani pa so za izenačenje potrebovali le minuto, za kar sta s po tremi točkami poskrbela Miha Lapornik in Goran Jurak.

Gostitelji finalnega turnirja so bili v prvi četrtini povsem konkurenčni Krki in so se po zaostanku z 11:14 hitro vrnili v igro in s košema Miha Lapornika in Saše Zagorca tudi povedli (15:14), vendar pa je konec pripadel branilcem naslova, ki so na odmor odšli s prednostjo 19:17.

DRUGA ČETRTINA

Drugi del finala se je začel podobno kot prvi. Krka si je uvodnih treh minutah izborila ugoden položaj (26:20), ki pa ga je Zlatorog so 37. minute obrnil v svojo korist (32:30).

Moštvi sta se v zadnjih treh minutah izmenjevali v vodstvu. Tako je Miha Lapornik v 18. minuti zadel za vodstvo Zlatoroga s 35:32, nato pa sta bila pri Krki uspešna Alexis Wangmene in Malcolm Armstead ter poskrbela za vodstvo novomeške ekipe (36:35). Zaključek je pripadel Zlatorogu, pri katerem je bil Miha Vašl devet sekund pred koncem uspešen za tri točke, tako da so domačini po polovici vodili z 39:38.

Pri Zlatorogu je bil v prvem polčasu najboljši strelec Miha Lapornik s 16 točkami, pri Krki pa Chris Booker z devetimi točkami.

TRETJA ČETRTINA

Drugi polčas so bolje začeli Novomeščani in po štirih minutah vodili s 43:41, Laščani pa so imeli pripravljen odgovor in so dosegli deset zaporednih točk - Miha Lapornik, Miha Vašl in Bojan Jovanović so zadeli po eno trojko, Igor Tratnik pa enega izmed dveh prostih metov (51:43).

Trener Krke Aleksandar Džikić je v kriznem obdobju poskušal najti razigrano petorko in opravil veliko menjav, kar se mu je tudi obrestovalo, saj so njegovi varovanci dosegli zadnjih osem točk v četrtini. Strelski niz je v 28. minuti začel Malcolm Armstead s trojko in prostim metom, nato pa sta bila iz igre uspešna še Erjon Kastrati in Chris Booker. Pred zadnjo četrtino je bilo 53:52 v korist Zlatoroga.

ČETRTA ČETRTINA

Laščani so v prvih dveh minutah zadnje četrtine še ohranjali vodstvo, nato pa je Krki pri izidu 54:57 uspelo doseči osem zaporednih točk, pri čemer je bil v nizu najbolj razpoložen Kastrati s šestimi točkami (62:57).

Branilci naslova pa s tem nizom še niso strli odpora domačega moštva, ki je v naslednji minuti doseglo štiri točke in se znova vrnilo v igro (61:62).

Čeprav so se Laščani borili po najboljših močeh, pa je bilo to premalo za osvojitev naslova. Pri Krki so namreč ob koncu zadeli Armstead, Booker in Wangmene in ji 91 sekund pred iztekom rednega dela priborili sedem točk prednosti (71:64).

Domačinom je preostalo le še to, da so nasprotnike ustavljali s prekrški, kar pa se jim ni obrestovalo, saj je Armstead zadel vse štiri proste mete, Booker pa dva. Krka je na koncu zmagala s 77:67 in osvojila svoj drugi pokalni naslov.

»Dvorana je bila skoraj polna. To je izjemno lepo. V Laškem so v tej sezoni stvari postavili na novo in sestavili ekipo, ki je v polfinalu premagala Uniona Olimpijo, v finalu pa namučila nas. Imamo težave z boleznimi in poškodbami, ki nas spremljajo že kar nekaj časa. Srečen sem zaradi fantov, ki do sedaj še niso osvojili trofeje. Še posebej sem vesel za Nebojšo Joksimovića, ki je naslov osvojil že z Zlatorogom, v Krko pa se je preselil prav z namenom, da osvoji še kakšen naslov. Po finalnem turnirju se bomo morali odpočiti, verjetno pa bomo kadru dodali še enega visokega igralca, ki ga bomo še kako potrebovali v zgoščenem ritmu, ki ga prinaša liga Telemach za prvaka,« je po zmagi povedal trener Krke Aleksandar Džikić.

Finale pokala Spar

Krka – Zlatorog 77:67 (19:17, 19:22, 14:14, 25:14)