Gailius bi končno lahko skočil iz Murićeve sence

Union Olimpija ne more brez vabila v evropski pokal, lahko pa v jutrišnjem derbiju lige ABA v Stožicah prekriža račune Krki.

Objavljeno
22. marec 2014 15.06
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Edo Murić 43 točk, 10 skokov, 8 asistenc, indeks 58. Deividas Gailius 10 točk, 5 skokov, 1 asistenca, indeks -3. Takšen je bil učinek udarnih mož Krke in Uniona Olimpije v letošnjih soočenjih v ligi ABA in pokalnem finalu. Pred predzadnjo regionalno tekmo pa si lahko Litovec oddahne: Murić ne bo igral.

Kapetan Novomeščanov je zaradi poškodbe rame prejšnji konec tedna izpustil dvoboj z Radničkim. S soigralci je preskočil tudi sredin začetek lige Telemach za prvaka, saj so po tradiciji opravili »uglaševalne« priprave v Poreču, po zagotovilih iz Krkinega tabora pa še ni nared za vrnitev na igrišča. Njegova odsotnost bo pomenila še precej več od izgube 13,4 točke in 4,7 točke, kolikor je njegovo povprečje v ligi ABA. Z neizmerno energijo je namreč tako kot pred njim Zoran Dragić pravi motor ekipe, ki lahko učinkovito pospravi v žep najnevarnejše tekmečeve napadalce. Najlepši primer je prav Gailius, ki bi lahko končno prišel na svoj račun tudi v slovenskem derbiju.

Jutrišnje merjenje moči v Stožicah bosta naši vodilni ekipi pričakali kot 8. in 10. na lestvici, a tudi s skromnima uvrstitvama sta Sloveniji priigrali pravico do tretjega moštva v naslednji sezoni. Pod velikim vprašajem pa ostaja njuna evropska prihodnost. Predpisi lige ABA namreč ne bodo več dopuščali nastopa v pokalu eurochallenge, hkrati še ni jasno, ali bo jeseni v evropskem pokalu igralo 48 ali 32 moštev. Od odločitve bo odvisno, koliko zasedb bo – neposredno in prek posebnih vabil – prispevala liga ABA: če bo ostalo pri zdajšnjem formatu z 48 udeleženci, bo dobila štiri vstopnice. V drugo najmočnejše evropsko tekmovanje bo torej še vodilo 7. mesto, za katerega Union Olimpija nima možnosti, saj pred zadnjima koloma zaostaja za dve zmagi za 6. MZT in 7. Igokeo, z obema pa ima tudi skromnejši izkupiček v medsebojnih tekmah. Vrata v Evropo ji lahko odpre le »wild card« zaradi starih zaslug. Zato pa lahko na samostojni vzpon računa Krka, saj ima le zmago zaostanka in boljši iztržek v dvobojih z MZT. A bržkone le, če bo v zadnjih dveh nastopih (v Stožicah in proti Szolnoku doma) dosegla dve zmagi.

Če poenostavimo: Olimpija si sama ne more priigrati mesta v evropskem pokalu, lahko pa prekriža račune slovenskemu prvaku zadnjih štirih sezon, ki ima tudi letos boljše izhodišče. Krkin trener Aleksandar Džikić, ki podobno kot njegovi aduti Sani Bečirovič, Jasmin Hukić, Jaka Klobučar, Smiljan Pavič, Chris Booker in Erjon Kastrati dobro pozna obe plati domačega rivalstva, derbiju v svojem znanem slogu vendarle ne pripisuje odločilne vloge: »Tokratna tekma bo za nas enako pomembna kot vse druge. Zagotovo ne bomo nič manj motivirani niti nič manj pogumni kot v minulih tednih.«

Ljubljančani so v Novem mestu vodili z devetimi točkami razlike le štiri minute pred koncem in klonili po podaljšku s 63:67 (Salin 17, Stepheson 13, Vladović 8; E. Murić 22, Klobučar 11, Buljan 10), v pokalnem finalu v Mariboru pa niso imeli niti ščepca možnosti, saj so v 24. minuti zaostali za 25 točk in izgubili s 70:83 (Stepheson 14, Salin 10, Bubnić 8; E. Murić 21, Bečirovič 20, Klobučar 15). Aleš Pipan zagotavlja, da njegovo moštvo ne bo ponovilo nekaterih napak: »Regionalno sezono želimo končati z dvema zmagama, kar je zelo težka naloga. Krka bo prišla spočita iz Poreča, a tudi za mojo ekipo verjamem, da bo dobro pripravljena. Analizirali smo pretekle igre in verjamem, da bo v nedeljo marsikaj drugače.«

Pari 24. kola lige ABA, danes: Cedevita – Igokea (17), Szolnok – Mega Vizura (17), Crvena zvezda – MZT (19); nedelja: Union Olimpija – Krka (17); ponedeljek: Radnički – Zadar (18), Široki Brijeg – Cibona (18), Budućnost – Partizan (20.45).

3. kolo lige Telemach za obstanek, danes: Maribor Nova KBM – Grosuplje (18), Slovan – Tajfun (19), Portorož – Elektra (20).