Gasol: Ni šlo za maščevanje za poraz na SP

Španski junak Pau Gasol je po zmagi nad Francijo poudaril, da ni šlo za povračilo za poraz na lanskem SP.

Objavljeno
18. september 2015 08.12
Posodobljeno
18. september 2015 08.43
BASKET-EURO-2015-ESP-FRA
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Lille - Španski košarkarji so se včeraj kot prvi uvrstili v finale evropskega prvenstva, potem ko so pred rekordnimi 26.922 gledalci v Lillu po podaljšku premagali domačo reprezentanco Francije (80:75).

Pri Špancih je blestel 35-letni veteran Pau Gasol, ki je dosegel kar polovico točk svoje reprezentance. Starejši izmed bratov Gasol je po veliki zmagi poudaril, da ni šlo za maščevanje za poraz na lanskem svetovnem prvenstvu, ko so Francozi na četrtfinalni tekmi v Madridu zmagali s 65:52:

»Lanski poraz je bil za nas zelo boleč, vendar so Francozi zasluženo zmagali. Bolj so se trudili od nas, za kar smo plačali visoko ceno. Danes sem res želel zmagati. Ni šlo za povračilo ali kaj podobnega, le za zmago na izjemno težki tekmi. Premagali smo gostitelje, ki so bili po mojem mnenju favoriti za naslov prvaka. Danes sem bil seveda zelo motiviran, tako kot sem že vse prvenstvo. Sem zelo vesel in ponosen na ekipo,« je povedal Gasol.

Diaw: Prosti meti so nas drago stali

V francoskem taboru je bilo razumljivo prisotno veliko razočaranje. Kapetan Boris Diaw je v pogovoru z novinarji dejal, da so tekmo izgubili tudi zaradi slabega izvajanja prostih metov. Španci so zgrešili le dva meta (24-26), Francozi pa sedem (10-17), od tega tri Nicolas Batum, kateremu se je pri izidu 75:78 trikrat zatresla roka.

»Zelo sem razočaran zaradi poraza. 37 minut smo se držali načrta, nato pa popustili za tri minute, kar je bilo na koncu usodno. Tekmo je odločilo tudi slabo izvajanje prostih metov. Nihče ne zameri Nicolasu, ker je ob koncu tekme zgrešil tri proste mete, takrat bi morali biti v boljšem položaju. Zdaj se bomo morali potruditi in si pred domačimi gledalci priboriti bron,« je o tekmi povedal Diaw.

Francoski selektor Vincent Collet je bil jezen na sodnike, ki so po njegovem mnenju pomagali Špancem: »Tekmo smo izgubili v tretji četrtini, v kateri so nasprotniki zlahka dosegali koše. Menim, da je bila prevelika razlika v dosojenih prekrških (razmerje storjenih prekrškov 28:19 za Španijo). Pau Gasol je fantastičen igralec, vendar pa bo morala Fiba ukrepati in zagotoviti normalen kriterij sojenja,« je bil kritičen Collet.

Danes bo v Lillu na sporedu še druga polfinalna tekma med svetovnimi podprvaki Srbi in Litovci (21). Obe odločitvi o dobitnikih odličij bosta v nedeljo. Tekma za tretje mesto se bo pričela ob 14. uri, finale pa ob 19. uri.