Glava in srce pomembnejša kot mišice

Golden State pod vodstvom Stephena Curryja na pragu velikega finala.

Objavljeno
24. maj 2015 22.05
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Stephen Curry je ob treh soočenjih s slovensko reprezentanco dosegel skupno 19 točk: tri na SP 2010, deset v lanskem pripravljalnem soočenju in nato šest v četrtfinalu mundiala. V tretjem dvoboju finala zahodne konference lige NBA s Houstonom jih je zbral 37 že v treh četrtinah in nato v miru užival v nepričakovano gladki zmagi Golden Stata.

Medtem ko je prvi nosilec letošnje končnice v dveh tekmah na domačem igrišču prekosil Rakete s skupno razliko petih točk, je ob selitvi serije v Teksas prikazal že kar zastrašujoče dobro predstavo. Do polčasa si je priigral 25 točk naskoka in se izkazal s skoraj brezhibno igro tako v napadu kot obrambi, ki ga je pripeljala na prag prve uvrstitve v veliki finale lige NBA po letu 1975, ko je Golden State osvojil svoj tretji šampionski naslov; pred tem mu je uspelo v letih 1946 in 1956. Kako blizu je podvigu, govori podatek, da v 116 primerih še nobeno moštvo v elitni košarkarski ligi ni nadomestilo zaostanka z 0:3 v merjenju v končnici do štirih zmag.

Izstopal je Curry, ki je na prvih dveh tekmah s Houstonom zbral v povprečju 33,5 točke in 5,5 asistence. Tokrat je dosegel 40 točk ob metu iz igre 12:19. Za tri točke je metal 7:9, zgrešil le enega od desetih prostih metov, dodal pa še sedem asistenc in pet skokov. V 13 tekmah letošnje končnice je tako zadel že 64 trojk in prekosil rekord lige, ki je bil z 58 uspešnimi meti za tri točke (v 22 nastopih) 15 let v lasti Reggieja Millerja. Zdaj bo lahko še izdatno izboljšal svoj dosežek, saj ima pred seboj še celo kopico tekem. Najboljši košarkar rednega dela sezone je mimogrede zasenčil tudi drugouvrščenega v letošnjem izboru MVP. Medtem ko se je James Harden na uvodnih dveh tekmah zahodnega finala v Oaklandu izkazal s povprečjem 33 točk, 10,5 skoka in 9 asistenc, se je ob vrnitvi v domačo dvorano moral zadovoljiti s 17 točkami ob klavrnem metu iz igre 3:16.

»Steph je bil pač Steph. V tej sezoni igra imenitno. Njegovo natančnost je težko opisati, saj menim, da še nismo videli nikogar, ki bi metal s takšno lahkoto. Bodisi po vodenju žoge bodisi po soigralčevi podaji,« je svojega asa pohvalil trener Bojevnikov Steve Kerr in našel besede spodbude za celotno zasedbo: »Če se branimo kot nori in pospravimo odbite žoge, smo kar spodobno moštvo.«

Curry je postal tudi prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na petih zaporednih tekmah končnice zadel vsaj pet trojk. Toda 27-letni in 191 cm visoki branilec je raje govoril o kolektivnem trudu kot o svojih podvigih. »Zdaj se nam ponuja izjemna priložnost, da končamo serijo. Naša tretja predstava proti Houstonu je bila najboljša, daleč pred vsemi. Gostitelji so nam dali nekaj priložnosti na začetku tekme, izkoristili smo jih in dobili izjemen zagon. Nič nas ni moglo ustaviti,« je dejal Curry, ki v letošnji končnici dosega 29,1 točke in 6,6 asistence na tekmo. Pokazal je, da nima le natančne roke, ampak tudi veliko srce in trezno glavo, saj v prelomnih trenutkih vedno stopi v ospredje s pravo in učinkovito potezo. Kot pravi, mu prav nič ne škodi, da je bil njegov oče Dell poklicni košarkar, da pa njegovih 16 sezon v ligi NBA ni dediščina, ki bi jamčila uspeh tudi potomcem. Še posebej, če je precej bolj suhljat in brez takšnih telesnih sposobnosti kot tekmeci. Zato pa sta mu vzpon prinesla temeljito proučevanje košarkarske igre in trdo delo.

»Kot otrok je bil zelo živahen, preizkusil se je tudi v bejzbolu, ameriškem nogometu, evropskem nogometu in golfu. Ko se je začel navduševati za košarko, smo poskusili doseči, da bi se pravilno naučil osnov igre. Vedno je bil najmanjši v svojih moštvih, vendar je bil med najbolj marljivimi in je z očmi kar vsrkaval poteze, za katere je ocenil, da so koristne. In že v njegovih srednješolskih dneh so me prepričevali, da bo kmalu igral v ligi NBA. Nikoli nisem poskusil uresničiti svojih sanj prek otrok, sem pa Stephenu vedno govoril, da se lahko odloči za katerikoli šport, toda ko ga bo izbral, bo moral dati vse od sebe. Kajti če ne bo, bo to vplivalo na njegov osebnostni razvoj in njegovo moštvo,« se spominja Dell Curry, najboljši strelec v zgodovini Charlotta in najboljši šesti košarkar lige NBA leta 1994.

Liga, NBA, finale zahodne konference

Houston (2) : Golden State (1) 80:115 – 0:3

(Harden 17, Smith 16, Howard 14 točk in 14 skokov; Curry 40, Thompson in Green po 17); vzhodna konferenca – Atlanta (1) : Cleveland (2) 82:94 – 0:2 (Schöder 13, Horford, Teague in Korver po 12; James 30 točk in 11 asistenc, Shumpert 16, Dellavedova 11).