Glave bodo skušali dvigati proti bogatim zvezdnikom

V evropskem pokalu Union Olimpija danes v Stožicah ob 20. uri gosti Hapoel.

Objavljeno
25. oktober 2016 23.20
Gregor Hrovat št.15 Olimpija na tekmi košarkarske Lige ABA med Unionom Olimpijo in Cibono. Ljubljana, Slovenija 22.oktobra 2016. [košarka,šport,Liga ABA,KK Union Olimpija,KK Cibona,Hrovat Gregor]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Še v ponedeljek so košarkarji Uniona Olimpije igrali proti amaterjem iz Portoroža, danes v dvorani Stožice gostujejo nesramno bogati profesionalci Hapoela iz Jeruzalema. Izraelski klub ima na papirju celo slovitejša imena kot Maccabi iz Tel Aviva. Toda to je tudi nova tekma, ki za Olimpijo nima pravega pomena.

Čeprav je Portorož izgubil vse tri tekme državnega prvenstva, je vseeno napolnil koš Uniona Olimpije z 80 točkami. Že res, da je bilo vprašanje zmagovalca hitro rešeno, toda kljub temu so približno dvajset minut na parketu preživel vsi nosilci Olimpijine igre. Celo Brandon Jefferson je vrgel proti košu pet žog, a skupno je na zadnjih dveh tekmah proti Ciboni in Portorožu iz igre sprožil manj metov (le šest), kot je imel proti Ulmu zadetih trojk (osem).

Vedno znova pa je odprta dilema, kaj je sploh smisel vseh Olimpijinih tekem. V ligi ABA je na dnu s štirimi porazi, v državnem prvenstvu z mislimi ni povsem pri stvari, v evropskem pokalu pravih možnosti nima. V nizu treh zaporednih domačih tekem v dvorani Stožice ni Olimpija ponudila prav ničesar, kar bi lahko v prihodnje na tribune pritegnilo navijače. S Cibono je izgubila z brezsrčno igro, obračun s Portorožem ni bil nič boljši, le kakovostna raven nasprotnika je bila izredno nizka, za tekmo s Hapoelom pa edino mikavnost predstavljajo gostujoči zvezdniki.

Hapoel iz Jeruzalema ima v novi sezoni že dva prestižna skalpa. Najprej je v izraelskem superpokalu ugnal Maccabi iz Tel Aviva, na prvi tekmi evropskega pokala je bil v gosteh boljši od Valencie. Prvo ime je Amar'e Stoudemire, nekdanji košarkar iz NBA. Kar šestkrat je zaigral na tekmi vseh zvezd, leta 2003 je bil najboljši novinec, leta 2007 je bil izbran v najboljšo postavo NBA, še štirikrat je bil v drugi najboljši postavi. Dobro poznan je tudi Lior Eliyahu. V Združene države Amerike ni nikoli odšel, ampak je pred tem igral za Maccabi in Cajo Laboral.

Stari Olimpijin znanec je organizator igre Yotam Halperin. Pri 21 letih je prišel v Ljubljano nabirati evroligaške izkušnje, nato se je vrnil nazaj k Maccabiju. Moštvo Hapoela skupaj drži Simone Pianigiani, nekdanji italijanski selektor, vodil je tudi Sieno in Fenerbahče. »Pogled na njihov seznam igralcev in trenerja Pianigianija pove vse. V tem trenutku je Hapoel velikanski favorit v Ljubljani. Naša naloga je, da dvignemo glave, stopimo skupaj, odigramo po naših najboljših močeh, predvsem pa si želim, da pred domačimi navijači končno pokažemo pravi obraz. Pri tem predvsem karakter in borbenost,« je povedal Olimpijin trener Gašper Okorn.

Tudi najboljše zasedbe imajo včasih slab dan. Če je zvezdniško moštvo še utrujeno in malce podcenjuje tekmeca, potem ni nemogoče, da izgubi proti slabšemu tekmecu. Toda Olimpija bo danes toliko težje presenetila, saj je Hapoel nepričakovano izgubil pred dnevi v izraelskem prvenstvu proti Gilboi. Dva takšna spodrsljaja zapored pa si Hapoel težko privošči.

Evropski pokal, skupina D

Lokomotiva Kuban - Ratiopharm Ulm (19)

Union Olimpija - Hapoel Jeruzalem (20)

Valencia prosta

 

Lestvica:

1. Valencia 2 1 1 172:139 3 točke

2. Ratiopharm Ulm 2 1 1 145:177 3

3. Lokomotiva Kuban 1 1 0 72:64 2

4. Hapoel Jeruzalem 1 1 0 81:77 2

5. Union Olimpija 2 0 2 146:159 2