Gogijeva nevarna igra
pon, 25.01.2016, 17:00
Gogijeva nevarna igra
Predsednik KZS Matej Erjavec je posnemal tudi v odvetniškem poslu vzornika Aleksandra Čeferina.
Se še spomnite številnih obiskov funkcionarjev Košarkarske zveze Slovenije pri najboljših slovenskih košarkarjih v ZDA, da bi jih le prepričali, da za narodov blagor žrtvujejo počitnice za reprezentanco? To je preteklost, sedanjost je – vsaj kar zadeva funkcionarski turizem – takšna, da generalnemu sekretarju Radoslavu Nesteroviću ali direktorju reprezentance Matjažu Smodišu ne bo treba več prosjačiti. Z enim enbejevcem, pogojno drugim, novi selektor Igor Kokoškov ne bo imel težav.

Sprenevedanja glede izbire selektorja in nato prepričevanja vodilnih mož KZS, da so ujeli pravega strokovnjaka, so bila milo rečeno neokusna. Kokoškovova vloga enega od pomočnikov glavnega trenerja v NBA je lahko pomembna referenca za košarkarske laike, tako kot dosežki z Gruzijo. Vidnejšega, če se vsi najpomembnejši akterji še tako trudijo prepričati, ni bilo. O tem, da je Kokoškov prijazen človek z veliko košarkarskega znanja, pa ne dvomim. In ni edini onkraj oceana z Balkana. Še boljši CV ima Hrvat Neven Spahija, nekoč trener Olimpije in varovanec Zmaga Sagadina.

Predsednik KZS Matej Erjavec je veliko tvegal, posnemal je tudi v odvetniškem poslu vzornika, nogometnega šefa Aleksandra Čeferina. Ta je v svojem prvem mandatu ob asistenci tedaj še nezamenljivega Samirja Handanovića izbral ustrežljivega Slavišo Stojanovića.

Erjavec, ki za razliko od Čeferinovega nenogometnega porekla premore kanček košarkarskega, je imel svojega »Samirja« v največjem zvezdniku Goranu Dragiću in kar njegovi družini z materjo Mojco na čelu. Spomini na odkrito lobiranje Dragićevih za Kokoškova in ne, na primer, za Jureta Zdovca še niso zbledeli. Erjavec je imel tudi soglasje zvezdniških upokojencev in operativcev ... Iz njihovega skrbno izbranega besednjaka sem razbral, da so imeli sicer preveč trmoglavega Zdovca vrh glave. Pa tudi on njih in boja z Dragićevimi.

Zdaj pa k bistvu. V osnovne zakone športa sodi, da športniki ne morejo izbirati trenerjev. Formalno je Kokoškova res izbral predsednik ob priporočilu generalnega sekretarja in soglasju drugih, vsebinsko pa je njegov izbor razkril negotovost pred kvalifikacijami za EP in pomanjkanje širšega koncepta za celovitejšo rešitev ter ustavitev nazadovanja kakovosti slovenske košarke. Zbiranje bivših reprezentantov polnih žepov okoli krošnje drevesa (KZS) namesto okoli korenin (klubov) pa me vse preveč spominja na drenjanje pri koritu.

Projekt Kokoškov selektor je Gogijeva nevarna igra. K sreči je uvrstitev na EP v konkurenci »eksotov«, s kvalifikacijsko formulo 7 zmagovalk skupin plus 4 najboljše drugovuvrščene reprezentance, dosegljiva tudi z virtualnim selektorjem in brez milijonarja iz NBA.

Košarkarjem v opomin naj bo nogometno samoupravljanje Samirja, Slaviše in Čeferina. Prvi ni več prijatelj drugega, tretjega pa pred pogromom nogometnega ljudstva rešuje status mogočneža v družbenem podsistemu.

Gogijeva nevarna igra

Kokoškovova vloga enega od pomočnikov glavnega trenerja v NBA je lahko pomembna referenca za košarkarske laike, tako kot dosežki z Gruzijo. Foto: Petr David Jošek/AP

Prijavi sovražni govor