Golden State še ni prepričal stavnic in strokovnjakov

Pred 70. košarkarskim prvenstvom NBA v vlogi favorita Cleveland in LeBron James.

Objavljeno
25. oktober 2015 22.22
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

V minuli sezoni so košarkarji Golden Stata v velikem slogu osvojili naslov prvaka lige NBA, saj so bili daleč najuspešnejši v rednem delu tekmovanja, v štirih stopnjah končnice pa so izgubili le pet tekem. Toda očitno niso prepričali širše javnosti in strokovnjakov. Pred jutrišnjim začetkom 70. elitnega prvenstva vloga favorita pripada Clevelandu.

Spet? Ali jih še ni izučilo? Konjeniki namreč že 45 let neuspešno naskakujejo prvo šampionsko lovoriko, letos spomladi pa so z 2:4 klonili v velikem finalu. Toda prednost jim namenjajo tako stavnice v Las Vegasu (pred San Antoniom, Golden Statom, Oklahoma Cityjem, LA Clippers in Houstonom) kot direktorji vseh 30 klubov v ligi NBA, ki so za spletno stran NBA.com tudi letos napovedali, kdo bodo junaki sezone. Kar 53,6 odstotka jih je glasovalo, da bo lovorika pripadla Clevelandu, na drugo mesto so uvrstili San Antonio (25 %), na tretje pa Golden State s pičlimi 17,9 odstotka, kar je najnižja podpora kakšnemu branilcu naslova v 13-letni zgodovini ankete. Za nameček so določili, da bo košarkar leta LeBron James (39,3 %), Stephen Curry, ki ga je v prejšnji sezoni gladko prekosil s svojimi Bojevniki, pa je šele na petem mestu s 7,1 odstotka.

Kot kaže, še vedno prevladuje vtis, da ima Cleveland najboljšo igralsko zasedbo, a da so ga tako močno udarile nezgode, da še vedno prihaja k sebi. »Zagotovo bi junija naslov osvojili mi, če bi bili v končnici vsi zdravi,« je prepričan organizator igre Kyrie Irving, ki mu je počila pogačica v kolenu med prvo finalno tekmo in še vedno ni začel vaditi. Krilni center Kevin Love je že aprila moral na operacijo rame in v ogrevalnih nastopih ni mogel prikriti »rje«, center Anderson Varejao pa se je deset mesecev po poškodbi ahilove tetive šele lotil telesne vadbe. In ker ima hudič vedno na kupe mladih, se je poleg treh članov udarne peterke Konjenikov lotil tudi prvega zvezdnika moštva. James je očitno začel plačevati ceno za 43.230 odigranih minut v 12 sezonah v ligi NBA in zaradi težav s hrbtenico nastopil le na dveh od sedmih pripravljalnih tekem, v katerih je Cleveland iztržil le eno zmago.

Prvaki pogrešajo trenerja

Če bi preveč dosledno upoštevali oktobrske rezultate, bi morali vnaprej prekrižati še Atlanto (4:3), Golden State (3:4) in Houston (3:5). Četverica, ki se je spomladi najdlje prebila v končnici, se s testnimi izidi ni uvrstila niti med najboljšo osmerico v svojih konferencah. Prav tako ne San Antonio (2:4), najuspešnejša sta bila Charlotte (7:1) na vzhodu in Memphis (6:1) na »divjem« zahodu. »Zahodni del NBA je tako močan, da v njem potrebuješ tudi obilo sreče. Poglejte le Golden State. Na poti do naslova se mu ni bilo potrebno pomeriti niti z nami niti s San Antoniom,« je tekmece pred dnevi zbodel Doc Rivers, trener LA Clippers. Prvaki iz Oaklanda se z njim strinjajo, toda le deloma. Kot pravijo, so se želeli udariti z Riversovimi fanti, a kaj, ko ti niso prilezli tako daleč, da bi se lahko srečali. In če se je strateg Bojevnikov Steve Kerr že med trenutki slavja zahvalil Fortuni, ker je zdravje spremljalo njegove adute, je kmalu sam postal tarča zdravstvenih tegob. Po dveh operacijah hrbtenice še vedno ni prevzel krmila moštva, kar je nedvomno hud udarec, saj so prav njemu pripisovali največje zasluge za preporod Stephena Curryja, Klaya Thompsona in Andreja Iguodale ter prvo šampionsko trofejo kluba po okroglih 40 letih.

»Lahko bi rekli, da nam je malo mar za napovedi, toda po svoje nas celo zabavajo. Tudi lani nismo dvigali veliko prahu, a smo se smejali zadnji. Očitno ljudje ne marajo sprememb, naš klub pa je bil vse predolgo tarča posmeha. Ne verjamem v srečo in to je odgovor na vse dvome, ki nas še vedno spremljajo,« Curry odločno odgovarja na pripombo, da se je njegovo moštvo na vseh postajah v končnici srečevalo s tekmeci z velikimi zdravstvenimi težavami. Nenazadnje je bil Golden State najbolj prepričljiv že med šestmesečnim dokazovanjem v rednem delu prvenstva, med katerim je Curry osvojil priznanje za najboljšega košarkarja sezone. V finalu pa je primat pripadel njegovemu soigralcu Iguodali.

Dragić 31. po višini plače

Začetek nestrpno pričakujejo tudi trije Slovenci. Goran Dragić je ob podaljšanju pogodbe z Miamijem postal 31. najbolje plačani košarkar v ligi NBA, saj bo v naslednji sezoni zaslužil 14,783 milijona dolarjev. Toda lep del svojega bogastva bi namenil, da bi imel v lasti šampionski prstan, kot ga imata njegova rojaka. Beno Udrih (prvak s San Antoniom v letih 2005 in 2007) ostaja v Memphisu, kjer mu bodo namenili 2,17 milijona $, kar je 255. plača v ligi. Aleksander Vujačič (prvi z LA Lakers v letih 2009 in 2010) pa se je za 1,36 milijona (306. dohodek) vrnil pod okrilje svojega losangeleškega učitelja Phila Jacksona, ki je že poldrugo leto predsednik New Yorka, in Dereka Fisherja – nekdanjega soigralca, zdaj trenerja.

Dragić je zamudil najboljše obdobje Dwyana Wada, Chrisa Bosha & Co. Zato bo moral krepko zagrabiti za delo že, da bi moštvo popeljal do končnice, za kar mu je v prejšnji sezoni zmanjkalo šest zmag. Ker se je zdravstveno stanje v vrstah Vročice bistveno izboljšalo, ob tem pa je dobila še nekaj koristnih igralcev, jo direktorji klubov vendarle uvrščajo na četrto mesto med zasedbami, ki bodo prikazale največji napredek, prav tako pa ji napovedujejo četrto mesto v vzhodni konferenci za Clevelandom, Chicagom in Atlanto. Slovenski zvezdnik je dobil dodatno pohvalo, saj so ga uvrstili na peto mesto med najboljšimi tujci v ligi NBA za bratoma Marcom in Paujem Gasolom, Dirkom Nowitzkim in Tonyjem Parkerjem.