Goran za sina načrtuje pot v šolo

Liga NBA v Sloveniji: Američani uskladili sodelovanje s Košarkarsko zvezo Slovenije.

Objavljeno
22. avgust 2014 02.07
Goran Dragić na novinarski konferenci 27.maja 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Četudi košarkarske trenerje nemalokrat boli glava ob misli na ligo NBA, ki nadarjene mlade igralce snubi, še preden osvojijo celotno košarkarsko abecedo, Američanom ni oporekati, da so iz svoje profesionalne lige naredili globalno zgodbo, s katero se mladi najraje poistovetijo. Del nje je od včeraj tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki si od sodelovanja obeta reden dotok otrok v košarkarske šole tudi v prihodnje.

Ko je pred tremi leti liga NBA prvič resneje gostovala v Sloveniji z v Evropi že povsem uveljavljenim kampom Košarka brez meja, na katerem njeni nekdanji in še vedno aktivni zvezdniki svoje izkušnje in znanje delijo z mladimi z vseh koncev stare celine, so pri Košarkarski zvezi izkoristili prisotnost vodilnih mož evropskega odseka lige NBA in začeli poglabljati sodelovanje. Že tedaj so napovedali, da ne nameravajo ostati pri osamljenem projektu, včeraj pa so sodelovanje tudi formalno dorekli in si za naslednje obdobje zagotovili podporo največje svetovne profesionalne lige na področju vzgoje in izobraževanja mladih košarkarjev. Moč projekta so podkrepili z navzočnostjo Jesusa Buena, direktorja lige NBA za področje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike.

»Potem ko smo razpravljali, kako bi lahko pritegnili pozornost otrok in kako bi mi lahko pomagali pri tem, so nam pri KZS predstavili zelo zanimiv projekt. Ker smo iz leta 2011 izšli s pozitivnimi izkušnjami, se nam je zdelo vredno na tej točki tudi nadaljevati. Pomagali bomo s komunikacijskimi kanali, pri promociji na naši internetni strani, s promocijskimi materiali,« je Bueno pojasnil, da bodo vsako leto na eni od oktobrskih pripravljalnih tekem moštev lige NBA v Evropi gostili tudi po dva mlada Slovenca, a pri tem ni mogel mimo vprašanja, kakšne koristi vidi globalna organizacija, kot je liga NBA, v sodelovanju s KZS. »Naše osnovno vodilo je vseprisotnost, želimo torej v čim več držav, kultur, do čim več otrok in posameznikov. Več ljudi, kot igra košarko, več jih potem to igro tudi spremlja. Od tega bomo imeli vsi koristi. Ne gre pozabiti, da v ligi NBA igra vse več neameriških košarkarjev, tudi iz Evrope, in prav v vsaki stvari, tudi takšnem projektu, vidimo koristi, da povečamo našo prepoznavnost,« je pojasnil eden od najbolj izpostavljenih mož ameriške lige, potem ko je pogodbo podpisal s predsednikom KZS Matejem Erjavcem.

»Košarkarska zveza Slovenije se zaveda, da je slovenski trg za stalni napredek premajhen in da se moramo obrniti navzven, če želimo Slovenijo obdržati med vodilnimi košarkarskimi državami sveta. Tako smo stalno sodelovanje z mednarodno košarkarsko zvezo, posameznimi nacionalnimi zvezami ter partnerji iz Španije, Litve, Kitajske in nam bližnjih držav v zadnjih letih nadgradili tudi z vse pogostejšimi stiki z ligo NBA,« je poudaril Erjavec. Projekt, ki je Američane najbolj navdušil, je Igriva košarka, namenjena otrokom od 4. do 9. leta starosti. Zadevi je z zanimanjem prisluhnil tudi slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić, ki je imel včeraj prost reprezentančni večer in bo na parket spet stopil danes, v šali pa je pripomnil, da komaj čaka, da bo njegov prvorojenec Mateo dovolj star, da ga pošlje v omenjeno košarkarsko šolo. Duh lige NBA mu ne bo ušel ne tako ne drugače.