Govorili so dovolj, že v Ulmu na vrsti dejanja?

Union Olimpija v 4. kolu evropskega pokala drevi pri tekmecu za uvrstitev v drugi krog.

Objavljeno
05. november 2013 21.25
Košarka Olimpija / Valencia 30.10.2013 Ljubljana Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Da znajo košarkarji Uniona Olimpije igrati dobro, so pokazali ob zmagah v evropskem pokalu nad Varesejem in Valencio ter v dobršnem delu dvoboja z Asvelom. Še večkrat so v ligi ABA potrdili, da znajo igrati slabo. Na srečo jih drevi ob 19.30 čaka nastop v Ulmu na evropski sceni, pa čeprav v tej sezoni še niso okusili uspeha v gosteh.

Še bolj kot razočaranje v Villeurbanu so Ljubljančane dotolkli porazi v Skopju, Širokem Brijegu, Kragujevcu in Laktaših, kjer domača moštva vendarle niso bila na ravni drevišnjega tekmeca, tretjeuvrščene ekipe zadnjega nemškega DP. Zato se predvsem ponuja vprašanje, katero masko si bodo tokrat nadeli košarkarji Aleša Pipana: bojevniško, s katero so spravili na kolena dve realno močnejši moštvi, ali podobo klavrnih klovnov, ob kateri ni nikomur do smeha? S profesionalnim odnosom so že dokazali, da lahko prikrijejo največje vrzeli, pomanjkanje zanesljivega strelca s srednje in večje razdalje ter premetenega centra. Na vsakdanji večer pa je previsoka ovira že meja 60 točk, neustavljiva ovira sleherni izkušeni veteran ali mlajši visoki povprečnež. Zato ni naključje, da so bili v ligi ABA proti Unionu Olimpiji najboljši Todor Gečevski (MZT), Andrija Žižić (Cibona), Boris Barać (Široki), Boban Marjanović (C. zvezda), Sava Lešić (Radnički) in Uroš Nikolić (Igokea), od katerih nihče ne meri manj kot 205 cm.

Drevi grozi podobna nevarnost. Ob zmagah nad Asvelom (86:80) in Parisom Levalloisom (78:68) in porazu v Valencii (74:88) je bil pri Ulmu najučinkovitejši Trent Plaisted (povp. 13,3 točke), 211 cm visoki center, ki se ga spomnimo iz časov, ko je nosil dresa Zadra in Cedevite. Trenutno 8. zasedba nemškega DP (v sedmih kolih je zmagala štirikrat) je nasploh tipičen predstavnik bundeslige, saj ima šest Američanov (poleg Plaisteda izstopata visoki branilec Cameron Long in krilo Keaton Nankivil), branilca Edgarja Soso iz Dominikanske republike in za vzorec domačih košarkarjev. Med njimi opravlja najvidnejšo vlogo reprezentančni dirigent Per Günther, udeleženec letošnjega EP.

»Ulm nima zvenečih imen, po igralnem slogu pa je podoben Valencii, s hitrimi napadi in agresivno obrambo. Tudi njegovi košarkarji so odlični strelci za tri točke, zato bo vnovič ključnega pomena obrambna tranzicija: ustavljanje tekmečevega nasprotnega napada in trojk. Seveda pa brez dobrega skoka v obrambi in napadu ne bo šlo, saj so košarkarji nemškega moštva odlični atleti,« je pred odhodom napovedal trener Aleš Pipan, ki ima med čakanjem na morebitne kadrovske okrepitve, denimo na Domna Lorbka, o katerem v Stožicah že dolgo govorijo, vnovič precejšnje težave. Dragiša Drobnjak je na zadnjih treningih vadil po posebnem programu zaradi udarca v koleno, Deividasa Gailiusa pa je napadla trebušna viroza, a je potoval v Nemčijo in bo poskusil pomagati proti neposrednemu tekmecu za uvrstitev v drugi krog evropskega pokala.

Pipan je potrdil, da je s košarkarji opravil nekaj resnih sestankov, na katerih so iskali vzroke za ogromna nihanja, da pa morajo zdaj končno preiti od besed k dejanjem in vsak večer igrati z enako željo kot proti Valencii. Nebojša Joksimović se strinja: »Predstave našega moštva vidimo vsi enako. Nihče ni pričakoval, da bomo po četrtini lige ABA zadnji brez zmage. Z Valencio smo se stepli, zato sem bil prepričan, da bomo premagali Igokeo. Na treningih se trudimo, kar vidimo na tekmah, pa je že moteče. Pogovorili smo se, da moramo nekaj spremeniti in zdaj je vse skupaj odvisno le od nas. V Ulmu nam ne bo lahko, toda zmaga v gosteh šteje dvojno, zato se kaže še toliko bolj potruditi.«