Grgić sestavil seznam s tremi novinkami

Selektor ženske reprezentance Damir Grgić za zadnji kvalifikacijski tekmi za EP 2017 z Litvo in Latvijo.

Objavljeno
04. oktober 2016 13.37
tlo/kosarka
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance Damir Grgić je objavil seznam 23 igralk za zadnja dva obračuna v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017. Gre za zgodovinska nastopa, saj si lahko Slovenija prvič zagotovi mesto med najboljšimi ekipami v Evropi. Na seznamu so tri novinke - Zala Lešek, Maruša Seničar in Eva Stefanoski.

Slovenija je dva kroga pred koncem kvalifikacij v najboljšem položaju v skupini A. Za uvrstitev na eurobasket 2017 potrebuje eno zmago; prvo priložnost bo imela 19. novembra, ko bo v Celju gostila Litvo, drugo pa štiri dni pozneje na gostovanju v Latviji.

»Dejstvo je, da smo blizu premierni uvrstitvi na veliko tekmovanje, vendar je za dosego cilja potrebno ohraniti hladne glave. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da zmagamo na tekmi proti Litvi v Celju. Pričakujem, da bo vzdušje na omenjeni tekmi še boljše, kot je bilo februarja na tekmi proti Latviji. Ves čas spremljamo vse igralke, ki so na širšem spisku. Veseli nas dejstvo, da so dekleta zdrava in upamo, da bo tako tudi pred obema kvalifikacijskima tekmama,« pravi Grgić.

Selektor je na širši seznam uvrstil triindvajset košarkaric, od teh jih štirinajst igra v slovenskem državnem prvenstvu - pet jih brani barve kranjskega Triglava, štiri igrajo v Celju, tri v ljubljanski Iliriji, po ena košarkarica pa prihaja iz vrst Grosupljega in Domžal. Devet košarkaric v novi sezoni nastopa v tujini. Na Madžarskem sta v ekipi KSC Szekszard soigralki Maja Erkić in Eva Lisec, Tina Jakovina in Ana Ljubenović igrata v Italiji, Eva Rupnik in Sandra Piršič v Španiji, Teja Oblak na Slovaškem, Nika Barič pa še vedno brani barve aktualnih klubskih evropskih prvakinj UMMC iz Jekaterinburga.

V kvalifikacijah nastopa triintrideset reprezentanc, vključno z aktualnimi prvakinjami Srbkinjami. Na sklepni turnir bodo neposredno napredovale zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter najboljših šest drugouvrščenih reprezentanc. Za določitev slednjih Fiba v skupinah s po štirimi ekipami ne bo upoštevala rezultatov tekem z zadnjeuvrščenimi reprezentancami.

Seznam slovenske reprezentance

Organizatorke igre: Nika Barič (UMMC Jekaterinburg), Sara Meden (Triglav), Alma Potočnik (Athlete Celje), Katarina Ristić (brez kluba).

Branilke: Maja Erkić (KSC Szekszard), Anita Kastelic (Grosuplje), Teja Oblak (Good Angels Košice), Annamaria Prezelj (Athlete Celje), Eva Rupnik (ADBA Aviles), Eva Stefanoski (Domžale), Polona Zalar (Ilirija), Rebeka Abramovič (Triglav).

Krilo: Tina Jakovina (AS Vicenza), Anja Klavžar (Ilirija), Zala Lešek (Athlete Celje), Larisa Ocvirk (Athlete Celje), Maruša Seničar (Triglav), Živa Zdolšek (Triglav).

Krilni center: Maja Jakobčič (Triglav), Ana Ljubenović (San Salvatore Selargius).

Center: Eva Lisec (KSC Szekszard), Sandra Piršič (Gernika KESB), Tina Trebec (Ilirija).

 

Kvalifikacije za EP 2017, skupina A

1. Latvija 3 2 1 203:212 5 točk

2. Slovenija 2 2 0 142:115 4

3. Litva 3 0 3 207:225 3