Helios od rekorda do nepričakovanega poraza

Pred vrati košarkarski pokal FIBA: Domžalčani in Zlatorog že jutri, Krka in Tajfun v sredo.

Objavljeno
26. oktober 2015 01.14
mpi Union Olimpija- Partizan
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Petnajsta, a tudi zadnja sezona lige Telemach, v kateri bodo najboljši slovenski klubi preskočili prvi del, je imela nenavaden uvod. Začela se je z gromozansko zmago Heliosa nad Elektro (134:48), teden dni pozneje pa so Domžalčani okusili drugi konec palice in klonili v Portorožu. Kar štiri moštva se hkrati pripravljajo na štart v pokalu FIBA.

Po nepopolnem drugem kolu DP je osamljen na vrhu laški Zlatorog, ki je edini dosegel dve zmagi. Resda stežka, saj je proti Portorožu izgubljal še tri minute pred koncem, v petek pa je ugnal polzelske Hopse šele po dveh podaljških, čeprav je vodil že z 72:52. Košarkarji Heliosa so medtem očitno zaplavali v oblakih po rekordni zmagi nad mladimi Šoštanjčani. Pozna pa se jim tudi, da so po spomladanski uvrstitvi v polfinale prvenstva popolnoma prenovili moštvo in da še nimajo prave notranje čvrstosti. V dvorani v Luciji so zadnjič vodili z 22:20, v tretji četrtini pa že zaostajali s 40:53.

»Čestitke gostiteljem za zasluženo zmago. Vse drugo ne potrebuje komentarja. Prevzemam odgovornost za to sramoto, bo pa treba krepko pomesti pred lastnimi pragovi,« je bil po neuspehu jezen trener Domžalčanov Gašper Okorn. Razočaranje med poraženci je bilo še toliko večje, ker jih je z 20 točkami in 10 asistencami pokopal Jure Močnik, ki je odraščal in se uveljavil v njihovem klubu. Nič manj pa, ker je pred vrati evropska sezona, v katero so si tako srčno želeli in se vanjo uvrstili šele skozi stranska vrata, po odpovedi romunske Timisoare. Za nameček bodo v prvem kolu gostovali pri Ventspilsu, podprvaku Latvije, ki ga je v sezoni 2007/08 vodil prav Okorn.

Pokal FIBA je tretja kakovostna stopnička v evropski klubski košarki in naslednik pokala eurochallenge, v katerem je v prejšnji sezoni zmagal francoski Nanterre. Po prenovi tekmovanja bo v njem sodelovalo 56 moštev iz 31 držav. Med njimi ne bo Špancev, Grkov in Srbov, Slovenija pa bo edina s štirimi zastopniki, saj so se poleg Heliosa prijavili še Tajfun, Krka in Zlatorog. Udeležence so z žrebom porazdelili v 14 štiričlanskih skupin in bodo do 2. decembra odigrali po šest tekem, v drugi krog (med 32 zasedb) pa bosta napredovala po dva najboljša iz vsake skupine in še po dva najuspešnejša med tretjeuvrščenimi iz vsake konference. Tajfun, Krka in Zlatorog bodo igrali v zahodni, Helios Suns pa zaradi spleta okoliščin v vzhodni.

Na prvi pogled čaka Domžalčane najtežje delo, saj bosta poleg Ventspilsa njihova tekmeca Turow, finalist poljskega DP, in Pieno Zvaigzdes, v prejšnji sezoni četrta litovska zasedba. Krka se bo po dvakrat pomerila s šesto ekipo minulega nemškega prvenstva Fraport Skyliners, nizozemskim Leidnom (2. v rednem delu DP, izpadel v polfinalu končnice) in Portom, ki se je z osvojitvijo prvega mesta v portugalski drugi ligi vrnil med državno elito, potem ko se je leta 2012 prostovoljno preselil med tretjeligaše. Tajfun bo igral s češkim šampionom Nymburkom, danskim podprvakom Bakken Bears in Hibernio, ki je niti ne moremo imenovati klub, saj gre za selekcijo najboljših košarkarjev irske lige, namensko sestavljene za pokal FIBA. Zlatorog pa čakajo dvoboji s Chalonom iz Francije (8. v minulem DP), nizozemskim prvakom Den Boschem in zmagovalci avstrijskega DP Güssing Knights.

Slovenski nastopi v 1. kolu pokala FIBA, jutri: Ventspils – Helios Suns (18), Den Bosch – Zlatorog (20); sreda: Krka – Porto (18.30), Tajfun – Nymburk (19).