Helios se je še za korak približal ligi za prvaka

Krka kljub porazu proti Heliosu ostaja na vrhu lige Nova KBM, Union OIimpija gladko zmagala v Šentjurju.

Objavljeno
02. marec 2017 00.06
jer košarka
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Slovenska šampiona prejšnjih dveh sezon sta si včeraj razdelila izkupiček s pokalnima zmagovalcema zadnjih dveh let. Zaostala tekma 18. kola lige Nova KBM je razblinila tudi teoretične upe Tajfuna, da bi se lahko vtihotapil v ligo za prvaka, razplet prve tekme 20. kola pa je močno povečal možnosti Heliosa v boju za uvrstitev med elitno šesterico.

Krki nikakor ni šel v prid rezultat včerajšnjega dvoboja lige ABA med Zadrom in Cibono (85:84), ki ga je s košem v zadnji sekundi odločil Novomeščan Maj Kovačevič ter svoje someščane pustil same na dnu lestvice. V DP dolenjsko moštvo ostaja na vrhu, toda poraz v Domžalah je dokaz, da zamenjava trenerja še ne prinese takojšnje rešitve. Z izjemno prebliska v drugi četrtini, s katerim je prevzelo vodstvo s 37:32, je ves čas gledalo v hrbet branilcem državnega naslova. Simo Atanacković (16 točk v prvem polčasu) je nadomestil slabši dan Tomaša Kyzlinka (iz igre 1:7), Helios pa je v 28. minuti vodil s 60:46 in pet minut pred koncem s 75:60. S komaj 31-odstotnim metom iz igre (Helios 47 %) je bila Krka obsojena na poraz.

Union Olimpija je v Šentjurju zaostajala z 12:22, glavnino dela pa opravila v drugi četrtini, v kateri je prekosila Tajfun s 26:9. Gostitelji so imeli le enega izrazito razpoloženega moža, branilca Malcolma Granta (za tri 5:7), kar je bilo premalo. Ljubljančani, vnovič brez obolelega Devina Oliverja, so v 12. minuti prvič prevzeli vodstvo s 26:24 z nizko peterko s štirimi branilci in centrom Stevanom Miloševićem, na glavni premor pa so odšli s 15 točkami naskoka po boljši igri v obrambi in koših Jureta Pelka (za dve 5:6, za tri 3:8). Tajfun je zadnjič zagrozil z znižanjem na 47:53, poldrugo minuto pred koncem pa je imel že 24 točk primanjkljaja.