Helios v Stožicah klonil z −51, doma boljši za 13 točk

Po porazu Uniona Olimpije v Domžalah bosta zadnje kolo lige za prvaka na vrhu razpredelnice pričakala Krka in Zlatorog.

Objavljeno
05. maj 2016 00.25
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Košarkarjem Heliosa se ni uspelo z enako mero oddolžiti Olimpiji za stožiški poraz z 51 točkami razlike, a so s prepričljivo zmago premešali vrh lestvice pred zadnjim kolom lige Nova KBM za prvaka. Konec tedna bosta v ospredju pričakala Krka in Zlatorog.

Ljubljanski košarkarji so zadnjič vodili z 38:35, saj so imeli velike težave tako z domačim centrom Marijanom Čakarunom (za dve 10:15 in 8 skokov) kot tudi s skokom. Izgubili so ga z 29:39 in Domžalčanom dovolili, da so ujeli kar 15 odbitih žog v napadu, pa čeprav so nastopili brez pomembnega aduta Željka Zagorca. Šest različnih Heliosovih strelcev je tudi zadelo deset metov za tri točke (Olimpijini le štiri), najnatančnejša pa sta bila organizatorja igre Jan (4:6) in Jure Močnik (2:3). Po zaostanku s 44:58 so se gostje približali na 59:63, a si nato privoščili niz 2:16 za odločilni primanjkljaj pred zadnjimi tremi minutami tekme.

»Presenečen sem, koliko elana so prikazali naši igralci. Odlikovali so se pri vseh prvinah, vključno z metom za tri točke, ki ga izpostavljam, ker je ena od naših slabosti v tej sezoni,« je bil zadovoljen Heliosov trener Jakša Vulić.

Branilci naslova iz Šentjurja bodo pričakali začetek končnice DP brez ene same domače zmage, saj so včeraj klonili še proti Zlatorogu. Laščani so odlično začeli, si priigrali prednost 17:8 in nato vodili ves čas do konca tekme: v 18. minuti s 44:30 in ob začetku zadnje četrtine s 69:54. Z nekaj trenutki slabše igre so omogočili Tajfunu, ki je dočakal vrnitev organizatorja igre Ceole Clarka, a nastopil brez centra Tomaža Bolčine, da se je približal na pičle tri točke (66:69), toda v finišu tekme so prejeli le še eno točko. Zlatorog je na koncu izgubil kar 18 žog, a dobil skok s 34:28 in zelo omejil učinek domačega moštva za tri točke (2:15).

Tudi lanski podprvaki iz Rogaške Slatine so sinoči ostali praznih rok. Še drugič so jih prekosili košarkarji Krke, ki so si po vodstvu z 31:19 v 16. minuti bržkone obetali nekoliko lažje nadaljevanje. Toda gostje so se vrnili v igro še pred glavnim premorom (33:30) in se odlikovali z vztrajnostjo pri slehernem poskusu pobega domače zasedbe. Novomeščanom ni zadoščalo za povsem mirno dokončanje dela niti vodstvo s 67:52, saj se pred zadnjimi 50 sekundami njihov naskok prepolovil na 73:66. Trojka Antonia Bobana je bila tudi labodji spev Rogaške in Krka si lahko v soboto zagotovi prvo mesto pred začetkom končnice. Toda zanj bo morala prvič v sezoni premagati Union Olimpijo.

Le polovica članov lige za prvaka (Krka, Zlatorog in Tajfun) je sicer pravočasno poslala na sedež FIBA predprijavo za igranje v njeni ligi prvakov. Ob izteku roka so iz Münchna sporočili, da je željo po vključitvi v novo tekmovanje izrazilo 66 klubov iz 19 držav, med katerimi med drugimi ni Španije, Litve, Srbije, Rusije in Nemčije. Iz regije lige ABA so se poleg Slovencev prijavili le Hrvati (Cibona), z drugih koncev Evrope pa Belorusi, Belgijci, Bolgari, Čehi, Estonci, Finci, Francozi, Grki, Italijani, Izraelci, Latvijci, Madžari, Poljaki, Romuni, Švedi, Turki in Ukrajinci.